Saudi-Arabias sportsminister vil støtte bud på Liverpool

I Saudi-Arabia drømmer man om å eie flere Premier League-klubber.

Det er litt over et år siden Premier League fikk sine første eiere fra Saudi-Arabia da Saudi Public Investment Fund kjøpte opp Newcastle United og gjorde dem til verdens rikeste fotballklubb. Fra før har Manchester City eiere fra Abu Dhabi.

Nå ligger storklubbene Liverpool og Manchester United ute på markedet, og interessen fra Midtøsten skal i høyeste grad være til stede. Sportsministeren i Saudi-Arabia, Prins Abdulaziz bin Turki Al Faisal, sier i et intervju med BBC at landets regjering vil støtte enhver privat aktør som skulle ønske å kjøpe en av disse klubbene.

Fenway Sports Group har bekreftet at de sonderer terrenget for å finne Liverpools neste eiere, og det tok ikke mer enn to uker før Glazer-familien gjorde det samme i Manchester United. 

– Mye interesse

Så langt har det virket som nye eiere fra USA er mest realistisk for Liverpool sin del, mens Manchester United har blitt koblet til tech-giganten Apple og den britiske milliardæren Sir Jim Rathcliffe.

Men sportsministeren i Saudi-Arabia virker å være veldig interessert i å få koblet landet sitt til flere Premier League-klubber. 

– Det er mye interesse i den private sektoren, og det er mye lidenskap for fotball. Premier League er den mest populære ligaen i Saudi og i regionen, og det er mange supportere her. Vi vil definitivt gi vår støtte dersom noen i den private sektoren ønsker å legge inn et bud, for det vil bety mye for idretten i landet vårt, sier han i intervjuet som er gjengitt av blant andre The Telegraph.

– Jeg håper noen investorer kan få tallene til å stemme og at de ser på dette som bra forretning. Alle ser på Premier League, og vi har lidenskapelige supportere her. Så det ville vært vinn-vinn for alle, sier prins Abdulaziz.

Kontroversielt

Det var langt fra knirkefritt da Saudi-Arabia til slutt fikk godkjent sin overtakelse av Newcastle i fjor. Motstanden var stor og de kontroversielle sakene var mange før oppkjøpet ble et faktum.

Saudi-Arabia blir anklagd for å bedrive sportsvasking, i form av å bruke fotballen til å sette landet i et bedre lys. Landet er kjent for en rekke brudd på menneskerettighetene, og ligger langt nede på FNs demokratiindeks - et godt stykke under for eksempel Qatar og De forente arabiske emirater. 

Landet er med i kampen om å være vertsnasjon for VM i 2030 og ønsker før det å arrangere Asian Cup både for kvinner og menn. Fra før har de også blant annet sikret seg en plass på Formel 1-kalenderen.