Seks av sju røde så godt som klare for sluttspillet - og håpet lever for sistemann også

Denne uken skal 32 lag bli til 16 i VM.

Gruppespillet går mot slutten i VM i Qatar. Nå er to av tre runder ferdigspilt i samtlige grupper, og fra og med i dag til fredag skal de avgjørende kampene spilles før 32 lag blir til 16 når vi går inn i åttendedelsfinalene.

Ingen av Liverpools syv representanter i mesterskapet har foreløpig røket ut, men Darwin Nunez er nærmest ettersom Uruguay kun har klart å ta ett poeng fra de to første kampene. 

Slik er ståa foran den siste runden i gruppespillet, med sannsynlighet for gruppeseier og avansement: 

Foto: Skjermdump fivethirtyeight.com.

Foto: Skjermdump fivethirtyeight.com.

Seks av sju så godt som videre

I gruppe A skal et av tidenes fotballsjokk til for at ikke Virgil van Dijk og Nederland skal gå videre. De møter vertsnasjonen Qatar i siste kampen og trenger bare ett poeng for å være helt sikret avansement. De kan også klare seg med et tap, så lenge de ender gruppen med bedre målforskjell enn enten Senegal og Ecuador. Vinner de kampen er de videre, og de ligger også godt an til å vinne gruppen.

Trent Alexander-Arnold og Jordan Henderson sitt England må bare unngå å tape med fire mål eller mer i den siste kampen mot Wales for at de skal gå videre fra gruppe B. Slår de nabolandet er de sikret gruppeseieren. Uavgjort vil også holde til avansement, men da kan de bli passert av Iran eller USA. 

I gruppe D er Ibrahima Konaté og Frankrike videre allerede, og de har også sikret seg gruppeseieren med 99 prosent sannsynlighet. De møter Tunisia i den siste kampen.

Det samme gjelder for Brasil i gruppe G, som også står med seks poeng etter to kamper. Alisson og Fabinho kan se frem til sluttspillet mens Kamerun venter i den siste kampen.

Til slutt har vi Darwin Nunez og Uruguay, og det er der det er mest spenning sett med Liverpool-øyne. Liverpool-spissen sitt lag ligger sist i gruppen, men kan gå videre dersom de slår Ghana og Sør-Korea ikke slår Portugal. Uruguayanerne levnes fremdeles gode muligheter til å nå åttendedelsfinalene, som begynner til helgen.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.