Uenige om fordelingen av tv-penger i Champions League

Champions League kommer snart i ny drakt, men fordelingen av tv-penger kan ligge an til å forbli som i dag.

Fra 2024/25-sesongen vil Champions League komme i ny drakt, og organisasjonen Football Supporters Europe ser på det som en anledning til å gjøre noe med fordelingen av tv-penger til klubbene som deltar. I dag fordeles potten delvis basert på hvordan klubbene har prestert i Europa de ti foregående årene. Organisasjonen vil ha en mer jevn fordeling, men de møter motstand. 

Blant motstanderne er European Club Association (ECA), som var i vinden i fjor vår da de kastet ut klubbene som stod bak den mislykkede etableringen av Super League. Liverpool og de fleste andre klubbene er nå tilbake i varmen i den organisasjonen, og det kan virke som det er storklubbene som trekker i trådene. 

ECA, som har 245 medlemsklubber, vil nemlig beholde ordningen der 30 prosent av tv-pengene blir fordelt basert på prestasjoner de foregående sesongene. 

Uenige

Direktør i ECA, Charlie Marshall, mener dagens ordning har vist seg å fungere, og viser til at koeffisienten er så viktig i oppbygningen av de europeiske turneringene. Koeffisienten dikterer blant annet hvordan klubber og land seedes når trekninger til de tre UEFA-turneringene skal gjøres. 

– Medlemskap i ECA er også basert på en koeffisient, så uten å gå i detalj om hvordan vi konkret skal fordele pengene, mener jeg koeffisienten er så fundamental for hele den europeiske fotballen at den har sin plass også i fremtiden, sier han ifølge The Times.

Football Supporters Europe mener på sin side at å fordele tv-penger basert på koeffisient er med på å gjøre avstanden fra de beste til de nest beste enda større - både når det kommer til klubber og ligaer. 

The Times skriver at mange av de som ønsker å videreføre ordningen gjør det av frykt for at storklubbene igjen vil forsøke å lage sin egen turnering dersom de ikke er fornøyd med betingelsene som gjelder i UEFAs turneringer.

Nytt format

I 2024/25-sesongen kommer Champions League i ny drakt, med en modell som har vært omdiskutert.

Samtidig som de går fra 32 til 36 lag går de bort fra tradisjonelt gruppespill. I stedet blir det spilt ti kamper i den innledende runden - fem borte og fem hjemme.

De åtte beste går direkte videre til åttedelsfinalen, mens de 16 neste på tabellen gjør opp om de siste åtte plassene i en egen sluttspillrunde.