Storbritannia og Irland ligger an til å få fotball-EM i 2028 - men Russland har meldt seg på i tolvte time

Det ser ikke ut til å komme noen utfordrere.

Storbritannia og Irland kommer etter all sannsynlighet til å bli tildelt fotball-EM i 2028. The Times skriver at ingen andre land kommer til å melde sitt kandidatur innen fristen, som går ut i dag. Dermed blir det landslagsturnering på balløya om seks år med mindre noen skulle komme med en sen og overraskende søknad. 

UEFA vil komme med sin beslutning om hvem som får tildelt Europamesterskapet 7. april. Så vil arrangørene som får tildelt mesterskapet få en frist ut året på å skaffe seg de nødvendige godkjenninger fra myndighetene. 

Russland skal ha vært blant landene som vurderte å ta opp kampen om 2028-EM, men den tanken ble brått avsluttet da de gikk til krig mot Ukraina. 

Senere onsdag har det imidlertid kommet motstridende rapporter som sier at Russland har kastet seg inn i kampen om enten 2028- eller 2032-EM. 

Flere lag

Dermed ser den foreløpige internasjonale kalenderen slik ut: VM i Qatar 2022, EM i Tyskland 2024, VM i Canada, USA og Mexico 2026 og EM i Storbritannia og Irland 2028. 

Det er helt åpent hvem som kommer til å få VM i 2030 og EM i 2032. Der er det fremdeles mange interessenter, og en avgjørelse er ikke tatt. 

Fotball-EM i 2028 kommer for øvrig til å komme med et nytt format, med en forventet utvidelse fra 24 til 32 lag. Da vil det være en dobling i antall lag på bare 20 år. 

Med kamper både i England, Skottland, Wales, Irland og Nord-Irland vil kampene bli fordelt på mange stadioner. Finalen blir selvsagt spilt på Wembley, men vi ser ikke bort fra at det blir en kamp eller to også på Anfield.

Fjorårets semifinaler og finale i EM ble som kjent også spilt på Wembley, da turneringen ble arrangert i en rekke land i Europa. I 2028 vil imidlertid hele turneringen gå på britisk og irsk grunn.