Kraftig økning i arrestasjoner på engelske stadioner - men på Anfield har det gått ganske rolig for seg

Politiet har hatt det travelt etter at publikum fikk gå på fotballkamp igjen.

En ny rapport fra politiet i England forteller om en kraftig økning i uro som har ført til arrestasjoner på engelske fotballstadion. Totalt økte antall arrestasjoner med 59 prosent i 2021/22 sammenliknet med den forrige hele sesongen før pandemien, 2018/19-sesongen. 

2198 arrestasjoner inne på engelske fotballstadioner i løpet av sesongen er høyeste registrerte tall på åtte år, skriver The Times

Tallene viser en kraftig økning i ordensforstyrrelser og banestorminger, der Premier League nå har vedtatt strengere straff. En femtedel av tilfellene dreide seg om voldelig oppførsel. 

På Anfield har det tilsynelatende gått roligere for seg enn ved andre arenaer. Ni personer pådro seg en utestengelse fra Liverpool FC forrige sesong - det laveste på åtte år. Til sammenlikning var tallet 26 hos Liverpools byrivaler på Goodison Park og 36 fordelt på de to Manchester-klubbene. 

Bekymret

Premier League har også skjerpet straffene når det gjelder besittelse og bruk av pyroteknikk. Det skjer som følge av en mer enn fordobling av slike tilfeller forrige sesong. 

Det var også en kraftig økning i kasting av gjenstander ut på banen forrige sesong sammenliknet med 2017/18. 

Leder for fotballavdelingen i det engelske politirådet, Mark Roberts, sier ifølge The Times at utviklingen gir grunn til bekymring. 

– Statistikken underbygger at økningen av den uroen vi så oppstå rundt midten av forrige sesong fortsetter, og det kan ikke bare begrunnes med at supportere har kommet tilbake på stadion etter lockdown, sier han.

Han legger til at det er økning i hele den engelske fotballpyramiden - fra Premier League til National League. 

– Statistikken viser en urovekkende trend når det kommer til kriminalitet på fotballstadion, og bruk av pyroteknikk eller kasting av gjenstander ut på banen kan være ekstremt farlig for spillere, trenere og medsupportere. I tillegg til å bli utestengt fra klubben vil enhver person som utøver disse handlingene også bli straffeforfulgt av politiet, sier han.