– På akademiet kan jeg lære og gjøre feil uten å bli slaktet eller frykte å få sparken etter fem kamper

Jay Spearing trives veldig godt i sin nye rolle i Liverpool FC.

Jay Spearing har gitt uttrykk for at han lever drømmen i intervjuene han har gjort etter at han i sommer returnerte til Liverpool FC og begynte på en spillende trener-rolle på akademiet. Den tidligere midtbanespilleren for de røde sier i et ferskt intervju med Liverpool Echo at han har store drømmer i treneryrket, men at han tar ydmykt fatt på reisen. 

– På akademiet kan jeg lære og gjøre feil uten å bli slaktet eller frykte å få sparken etter fem kamper. Her er ingen kameraer eller eksperter til å kritisere meg, sier Spearing, som håper å følge i fotsporene til flere av hans forgjengere. 

Blant dem Steve Cooper, som nå er sjef i Nottingham Forest eller Neil Critchley, som trente Blackpool før han ble en del av trenerteamet til Steven Gerrard i Aston Villa. Eller Gerrard selv, ikke minst, som trente Liverpools U18-lag før han ble Rangers-manager og gjorde sakene sine meget bra.

– Steven var en av de som sendte melding til meg og sa lykke til da jeg fikk jobben. Hvis jeg kan få en liknende reise av den han har hatt vil jeg være veldig heldig, sier Spearing.

Godt samarbeid

En annen ting Gerrard sa til 33-åringen er at akademisjef Alex Inglethorpe, som nylig skrev under på en langtidskontrakt med klubben, er en drøm å jobbe med og en man kan lære mye av. Spearing samarbeider også godt med U18-manager Marc Bridge-Wilkinson. 

– Jeg lærer mye av Alex, og Marc og alle de andre ansatte har gitt meg en super velkomst sier Spearing. 

Rollen han har er som spillende trener. Ved behov kan han gå inn på U21-laget som en av fem overårige spillere man kan ha med i enhver kamptropp. Så langt har det ikke blitt noen tellende kamper, men han trener med de unge spillerne hver dag.

– Rollen er relativt ny, men det er noen klubber som har benyttet seg av den de siste årene. Jeg visste ikke helt hva det gikk ut på da jeg takket ja, men jeg ønsker å bli trener og kunne ikke ha bedt om et bedre steg på veien mot det. I tillegg får jeg trent hver dag og kreve standarden Alex ønsker av guttene både på og utenfor banen, sier han.

Samtidig har det vært en tilvenning etter en innholdsrik karriere. 

– Det har tatt litt tid å bli vant til etter å ha vært spiller så lenge, sier scouseren, som tilbrakte sine siste sesonger hos Tranmere. 

En viktig del av karrieren

Spearing har selv kommet opp gjennom Liverpools akademi, og han vet hvor viktig årene på U18- og U21-nivå er for spillere. Derfor prøver han å være en hjelpende hånd både på det fotballfaglige og på det personlige. 

– De første ukene handlet om å bli kjent med guttene og opparbeide tillit. Så snart det er gjort blir det enklere å være trener. I tillegg har det vært en ære å få ta på seg den røde drakten igjen. Jeg føler meg hjemme, sier han.

– Mitt mål er å bruke erfaringen for å hjelpe spillerne fremover. Hvis de ikke når opp til førstelaget kan de likevel ha en fin karriere foran seg. Jeg er privilegert som får ha denne rollen, og det er en viktig jobb da jeg ønsker at guttene skal få sine drømmer oppfylt.