Nå skal offside-regelen bli klarere

Kontroversielle offsideavgjørelser i helgens Manchester-derby og Liverpools cupkamp mot Wolverhampton presser frem en klargjøring fra IFAB.

The Times melder at The International FA Board (IFAB) skal ha et møte i London på onsdag, der klargjøring av offside-regelen står på agendaen. Det har vært flere kontroversielle offside-avgjørelser i engelsk fotball den siste tiden, og det hele kuliminerte med Manchester Uniteds utligningsmål i helgens Manchester-derby.

En kilde sier til The Times at man ønsker en presisering av hva som skal til for at en offside-plassert spiller regnes for å ha påvirket spillet.

«Dette er gråsoner som trenger en oppklaring. Det virker som offside-regelen er blitt mer forvirrende», siteres kilden av avisen.

Manchester Uniteds utligningsmål mot City kom etter at Marcus Rashford løp etter en gjennomspill, og tvang frem en respons fra City-forsvarerne, men offside-plasserte Rashford var aldri borti ballen, som Bruno Fernandes til slutt satte i mål. 

Dommer Stuart Attwell lot scoringen stå fordi han mente Rashford ikke hadde påvirket spillet, eller hindret forsvarerne, noe som en nærmest samlet fotballverden stiller seg uforstående til.

Se Manchester Uniteds kontroversielle scoring mot Manchester City:

City-stopper Manuel Akanji stoppet fordi Rashford var offside, og målvakt Ederson kom ut for å gjøre vinkelen smalere for den fremadstormende United-spilleren.

Et annet punkt hvor det kreves klargjøring fra IFAB er dette med når ballen går via en motstander til en offsideplassert angriper.

Mohamed Salah fikk et slikt mål godkjent i FA-cupkampen mot Wolverhampton på Anfield, da dommeren mente at Wolves-forsvarer Toti bevisst hadde forsøkt å klarere ballen, og mente derfor at dette var en ny situasjon, uavhengig av at Salah var offsideplassert da Cody Gakpo slo innlegget mot angriperen.

Se Mohamed Salahs scoring mot Wolverhampton, som gjestene mente burde vært annullert for offside:

Salah dro også fordel av en lignende situasjon mot Watford forrige sesong, da Craig Cathcart var borti en pasning til Liverpool-angriperen, som til slutt endte med Salah-scoring. Selv om Liverpools toppscorer var i offside da pasningen ble slått mot ham, fikk også denne scoringen stå.

Vil ha ny ordlyd

The Times opplyser at Roberto Rosetti, som er UEFA sin dommersjef, har presset på for å få IFAB til å forandre ordlyden i offsideregelen.

Han mener at den gjeldende regeltolkningen er i strid med offsideregelens intensjon, som er å forhindre at en spiller drar fordel av å være i offsideposisjon.