Et gnistrende stjerneskudd i en hittil bekmørk vinter

Ben Doaks fire innhopp har gitt Liverpool-fansen appetitt på mer.

Ben Doak fikk både Jürgen Klopp og Liverpool-fans over hele kloden til å sperre øynene opp med sitt inhopp i debuten mot Derby. Kjapp, uredd og direkte skapte han mer trøbbel for Derby-forsvaret det drøye kvarteret han fikk på banen enn resten av Liverpool-laget hadde stelt i stand for dem frem til da.

Innhoppet sørget for at Klopp tok den unge skotten inn i førstelagsvarmen for godt, og etter jul har det blitt tre nye innhopp fra benken for 2005-modellen. Han fikk sin Premier League-debut på tampen av 3-1-seieren over Aston Villa 2. juledag, og FA-cup-debuten fulgte i 2-2-kampen mot Wolverhampton på Anfield. Da kom han inn etter 83 minutter.

At han fikk en halv omgang i 3-0-tapet mot Brighton i helgen, kan kanskje bære bud om at vi ser 17-åringen fra start i omkampen mot Wolves i kveld?

Jürgen Klopp har i alle fall lovet endringer på laget, og da kan unge Doak være en av spillerne han har i tankene når han skal komponere startoppstillingen til kveldens kamp.

Har tatt opp arven etter bestefar

Doak ble født i den lille landsbyen Dalry i Ayrshire, rundt fire mil sørvest for Glasgow. Hans bestefar, Martin, spilte profesjonell fotball for Morton, og det ble fra tidlig alder klart at unge Ben hadde arvet bestefarens fotballgener.

Som barn spilte stortalentet for de lokale klubbene Kilbirnie og Dalry Thistle. For sistnevnte klubb spilte han sammen med gutter som var nesten to år eldre enn ham selv. 

Doak var åtte år gammel da han ble oppdaget av Ayr United, men der ble han ikke lenge. Celtic kom på banen, og Doak gikk gradene ved Celtics akademi etter å ha kommet til storklubben i ung alder.

Gjennombruddet hans kom raskt. Han debuterte for B-laget til Celtic så sent som i desember 2021, altså for et snaut år siden, og uken etter var han på benken som ubenyttet reserve for førstelaget til Celtic mot St. Johnstone i en 3-1 seier på McDiarmid Park på Boxing Day.

Celtic gjorde alt de kunne for å få unggutten til å bli værende i Glasgow, blant annet ved at manager Ange Postecoglou ga stortalentet spilletid i viktige kamper mot Dundee United og Rangers. 

Han debuterte på førstelaget til de grønne og hvite den 29. januar i fjor, og ble Celtics nest yngste debutant gjennom tidene, etter Jack Aichison, da han kom inn fra benken på stillingen 0-0 i en 1-0-seier hjemme mot Dundee United. Bare noen dager senere kom Doak inn mot slutten av en overbevisende 3-0-seier over Rangers i Old Firm på Celtic Park.

Etter at det ble klart at Doak ikke ønsket å skrive ny kontrakt fikk Celtic-managerens pipe en annen tone, og stortalentet var snart ute i kulden. Doak fikk ikke flere sjanser for førstelaget til Celtic fordi han åpenbart hadde bestemt seg for å fortsette karrieren et annet sted.

Flere andre klubber var ute etter unggutten, og James Pearce har avslørt at 2005-modellen takket nei til et mer lukrativt tilbud fra Leeds for å signere for Liverpool. Tanken på å få jobbe under Jürgen Klopp på Anfield skal ha vært avgjørende for 2005-modellens valg. Den tettbygde, relativt kortvokste skotten kostet Liverpool beskjedne 600 000 pund i kompensasjons-sum til Celtic. 

Var skadeplaget da han kom til Liverpool i sommer

Tenåringen var plaget med en rekke skader da han kom til Merseyside. Han slet både med ryggen, lysken og anklene. Liverpools medisinske stab konkluderte med at dette var linket til hans vekst, og han ble derfor forsiktig introdusert for Marc Bridge-Wilkinsons U18-lag under preseason. Men det tok ikke lang tid før han markerte seg. Debuten kom i en treningskamp mot Cardiff i juli, som U18-laget vant 3-2. En uke senere nettet han sitt første mål i en treningskamp der Leicester ble slått 6-2 i Kirkby.

Da Liverpool U18 knuste Middlesbrough i sesongpremieren i august var Doak sentral. Han scoret to av målene i 6-2-seieren, men kom likevel litt i skyggen av sin walisiske lagkamerat Jason Koumas, som gjorde fire mål. 

I høst scoret 16-åringen i U21-landslagsdebuten for Skottland, altså på et nivå hvor han kan være med i fire år til. Totalt har han fått tre U21-landskamper denne høsten. Før det hadde han gjort fire mål på sju U17-landskamper, og han spilte også tre U16-landskamper for skottene, ifølge Transfermarkt.

I oktober markerte Doak seg med to målgivende pasninger til Oakley Cannonier og et solomål av de sjeldne i bortekampen mot hans gamle Glasgow-rival Rangers i UEFA Youth League. En kamp som de røde vant 4-3. Doak avgjorde kampen på stillingen 3-3, på et tidspunkt der Liverpool var redusert til ti mann.

Det var på denne tiden at Doak fikk sin debut for Liverpools U21-lag, som innbytter i en 5-0-seier over Wolves. Ikke lenge etter avgjorde han «mini-derbyet» mot Everton i Premier League 2, med den avgjørende scoringen til 2-1 tjue minutter før slutt. 

Trives best i Salahs posisjon

I november fylte Doak 17 år, og benyttet anledningen til å signere sin første proffkontrakt med Liverpool bare noen dager etter førstelagsdebuten mot Derby.

2005-modellens fremste styrke er kanskje hans evne til å løpe med ballen i beina og drible seg forbi motspillere. Han er en høyrebeint spiller som foretrekker å spille på høyresiden i angrepet, hvor han kan komme seg forbi motstanderne på utsiden, komme til dødlinja og få lagt innlegg, eller skjære inn i straffefeltet og avslutte selv.

Han er svært direkte, og ser alltid etter løsninger fremover på banen. Selv om han er liten av vekst, er han fysisk sterk til å være så ung. Han er en god avslutter, med begge bein, selv om han er naturlig høyrebeint. Han er hurtig på små flater, og er en spillertype som vil få motstanderne til å lage masse frispark.

Selv om Mohamed Salah spiller i hans favorittposisjon, vil det by seg muligheter for stortalentet utover vinteren og våren.

– Ben Doak spiller så naturlig. Det er virkelig kult å se, sa Jürgen Klopp etter den unge skottens innsats i 4-1-seieren over AC Milan i Dubai Super Cup i desember.

Enn så lenge har den lovende skotten bare rundt 50 minutter med førstelagsfotball på baken for Liverpool, men vi ser ikke bort fra at antall minutter kan bli fordoblet og vel så det mot Wolves i kveld.

En scoring fra den unge skotten på Molineux vil gjøre ham til Liverpools yngste målscorer i FA-cupen noensinne, bare 17 år og 67 dager gammel.

Og selv om han mot formodning ikke skulle komme på banen på Molineux, så vil det ikke være lenge før han får sin første start for førstelaget. Han trener nå fast med førstelagstroppen ved AXA Training Centre, og alle signaler tyder på at dette er en spiller som Jürgen Klopp har klokkertro på.

Omkampen i FA-cupens tredje runde mellom Wolverhampton og Liverpool spilles på Molineux klokken 20.45 i kveld, og blir vist på V sport 1 og Viaplay.

Kamper for Liverpool så langt

DatoTypeKampHB
14.01.23PLBrighton - Liverpool3068'
07.01.23FALiverpool - Wolverhampton2283'
26.12.22PLAston Villa - Liverpool1386'
09.11.22EFLLiverpool - Derby00(3-2 str.)73'