Statsministeren lover igjen å få på plass Hillsborough Law
Keir Starmer har kommet med lovord på sosiale medier om mer ærlighet fra offentlige myndigheter, 36 år etter Hillsborough-tragedien.
Helt siden Hillsborough-tragedien fant sted 15. april 1989, har det blitt kjempet for rettferdighet for supporterne som mistet livet den dagen og de etterlatte.
En av sakene som har fått økt oppmerksomhet de siste årene, er Hillsborough-loven. Loven er basert på lærdommene fra biskop James Jones’ rapport fra 2017, som understreker at offentlige tjenestepersoner har en plikt til å fortelle sannheten. Den vil kreve at offentlige myndigheter er åpne og ærlige i etterforskninger og rettsprosesser, og forplikte statsråder, departementer og rådgivere til å følge en åpenhetsplikt.
Den skal også sikre at etterlatte familier får tilstrekkelig økonomisk støtte til juridisk representasjon under etterforskninger av deres pårørendes død. Dette vil sette vanlige borgere på samme nivå som myndighetene og deres store, offentlig finansierte juridiske apparat.
I høst gjorde Storbritannias statsminister Keir Starmer det klart at han ønsket å få loven innført:
– Mange i denne byen husker talen jeg holdt her for to år siden. Da lovet jeg, fra denne scenen, at dersom jeg noen gang fikk privilegiet av å lede landet som statsminister, ville noe av det første jeg gjorde være å innføre en Hillsborough-lov. I dag kan jeg bekrefte at en plikt til ærlighet for offentlige etater og tjenestepersoner – med strafferettslige sanksjoner – vil bli en del av lovforslaget. Hillsborough-loven vil bli introdusert i Parlamentet før neste årsdag i april, sa han i høst.
En pågående prosess
I dag, i anledning 36-årsmarkeringen av den forferdelige hendelsen, har han kommet med en oppdatering:
«For 36 år siden var vi vitne til en av de største katastrofene i vår historie – en katastrofe som førte til at 97 mennesker tragisk mistet livet. I dag hedrer jeg dem. I årene siden har deres familier og kjære kjempet utrettelig for rettferdighet. Til tross for alle utfordringene de har møtt, har de fortsatt å kjempe.»
«Jeg har lovet å legge frem en Hillsborough-lov for Parlamentet – med en juridisk plikt til åpenhet for offentlige myndigheter og tjenestepersoner, og strafferettslige sanksjoner for dem som ikke etterlever dette. Jeg vil holde det løftet. Etter tiår med urettferdighet må vi få denne lovgivningen riktig. Vi må sørge for at den oppfyller det folket i Liverpool har brukt de siste 36 årene på å kjempe for. Ved å stå fast ved Hillsborough-familienes side, er dette hva min regjering skal levere.»
En sluttdato før april er ikke blitt nådd, og ifølge Downing Street – gjengitt av This is Anfield – trengs det mer tid for å få på plass den «beste versjonen» av loven.
Fikk ikke juridisk hjelp
De etterlatte etter Hillsborough-tragedien fikk svært lite juridisk hjelp og hadde bare én advokat som representerte dem ved etterforskingen i 1990. Han var i et voldsomt undertall mot South Yorkshire-politiet, bystyret i Sheffield, ambulansetjenesten og politiorganisasjoner. I mars 1991 bestemte en jury at tragedien var en ulykke.
Biskop Jones ble satt til å lede Hillsborough Independent Panel i 2009, hvor han sammen med panelet gikk gjennom 450 000 sider med dokumenter knyttet til tragedien. I september 2012 publiserte de sin rapport, hvor det ble fremhevet hvordan politiet feilhandlet på dagen, og de avdekket politiets kampanje for å legge skylden over på supporterne. Rapporten fant også at 41 av ofrene kunne blitt reddet hadde de fått tilstrekkelig hjelp.
Etter en mange tiår lang kamp for rettferdighet, ble dommen i den første etterforskingen opphevet i desember 2012. I mars 2014 startet de nye Hillsborough-høringene, som konkluderte over to år senere. I april 2016 kom juryen med sin konklusjon om at de 96, nå 97, ofrene var utsatt for uaktsomt drept, og at medsupporternes oppførsel ikke bidro til tragedien. Politiet, stadion og ambulansetjenesten ble sterkt kritisert.
Hillsborough-tragedien og kampen for rettferdighet
- Hillsborough-tragedien fant sted den 15. april 1989 på Hillsborough Stadium i Sheffield. Liverpool FC og Nottingham Forest møttes i semifinalen i FA-cupen. Kampen ble avbrutt etter seks minutter som følge av trengselen som oppstod i den seksjonen av stadion Liverpool ble tildelt.
- På grunn av dårlig fordeling av billetter og feil i styringen av folkemengden ble sentrale seksjoner av tribunen overfylt, mens andre seksjoner forble relativt tomme. Mange Liverpool-supportere ble klemt i hjel på grunn av politiets mangelfulle og sviktende håndtering av situasjonen.
- 97 supportere mistet livet som følge av Hillsborough-tragedien. Flere hundre mennesker ble skadet. Familier, pårørende og overlevende har i snart 35 år levd med traumene både fra tragedien og svertekampanjen som fulgte i ettertid.
- Noen dager etter tragedien, den 19. april 1989, publiserte avisen The Sun en forsideartikkel med tittelen «The Truth», der de fremsatte flere alvorlige anklager mot Liverpool-supporterne. Disse anklagene inkluderte påstander om at Liverpool-fans hadde ranet de døde og sårede, urinert på politiet og hindret redningsmannskaper i å hjelpe de skadde. Påstandene var blank løgn, men det tok over 20 år før avisen beklaget de motbydelige påstandene. Tabloidavisen vil for alltid være boikottet av Liverpool-supporterne.
- Hillsborough-rapporten ble utgitt i 1990, og ledet til endringer i sikkerhetskravene til stadioner i Storbritannia, inkludert krav om at alle større stadioner skulle være «all seaters». Ettersom det ikke var ståplasser som var bakgrunnen for tragedien, er det nå åpnet for «safe standing» i Premier League, med sikkerhetsgjerder mellom stolradene.
- Flere undersøkelser og rettssaker ble gjennomført over flere år etter tragedien. I 1991 konkluderte en jury med at dødsfallene var en «tragisk ulykke». Denne konklusjonen ble imidlertid senere utfordret.
- I 2012 publiserte Hillsborough Independent Panel en rapport som avdekket feil ved politiets håndtering av tragedien og feilinformasjon i etterkant. Rapporten førte til at de opprinnelige rettslige konklusjonene ble opphevet.
- I 2016 startet en ny rettssak, som konkluderte med at ofrene ble uaktsomt drept og at deres død skyldtes feil fra politiet og ambulansetjenesten.
- Flere polititjenestemenn og andre involverte ble etterforsket for deres rolle i tragedien og de påfølgende hendelsene. I 2023 kom sentrale skikkelser i det britiske politiet for første gang med en beklagelse, og en innrømmelse av at politiets tjenestesvikt var hovedgrunnen til tragedien.
- Familier til ofrene og overlevende kjempet i mange år for å avdekke sannheten og søke rettferdighet for de som døde. Deres utrettelige arbeid førte til nye undersøkelser, rettssaker og til slutt en anerkjennelse av feilene som ble gjort både under og etter tragedien.
- Politikere og Hillsborough-overlevende jobber nå for å innføre Hillsborough Law, som blant annet skal gi fri rettshjelp til overlevende og pårørende, og krav om åpenhet dersom andre tragedier skjer. Det jobbes også med Real Truth Legacy, for å få Hillsborough-tragedien inn på læreplanen i engelske skoler.