Både kjente og kjære, og noen ikke fullt så kjære eks-spillere er på plass i Qatar

15 spillere som Liverpool har solgt skal spille i VM.

Det er en kjent sak at sju Liverpool-spillere skal delta i VM i Qatar. Dette er Alisson Becker og Fabinho for Brasil, Jordan Henderson og Trent Alexander-Arnold for England, samt trioen Ibrahima Konate (Frankrike), Virgil van Dijk (Nederland) og Darwin Nunez (Uruguay). 

Det kanskje ikke like mange vet er at hele 15 spillere som Liverpool har solgt også skal delta i mesterskapet. Altså er det over dobbelt så mange tidligere enn nåværende røde i Qatar.

Tre keepere

Interessant er det at hele tre av disse 15 er målvakter. Danny Ward vil antagelig være Wales sitt førstevalg mellom stengene under mesterskapet. Simon Mignolet og Kamil Grabara må nok imidlertid belage seg på mye benkesliting, som henholdsvis andrevalg for Belgia og tredjevalg for Polen.

Da er det kanskje mindre overraskende at Wales er den nasjonen som har flest tidligere røde i sine rekker i Qatar. Foruten nevnte Ward har de nemlig også trioen Neco Williams, Harry Wilson og Joe Allen i troppen som skal forsvare walisernes ære i deres første VM-sluttspill siden 1958.

England har som nevnt to Liverpool-spillere i sin tropp, men de har også to tidligere røde med til VM som begge gikk gradene ved Liverpools akademi. Nemlig scouseren Conor Coady og London-gutten Raheem Sterling. Førstnevnte er født i 1993 og sistnevnte i 1994, så dette er gutter som spilte mye sammen på Liverpools aldersbestemte lag før de fikk sine respektive gjennombrudd.

To fra Uruguay

Foruten Wales og England er det bare en nasjon til som har mer enn en tidligere Liverpool-spiller i sine rekker. Nemlig Uruguay, hvor Darwin Nunez har selskap av de tidligere røde Sebastian Coates og Luis Suarez. 

Canadas Liam Millar spilte bare en førstelagskamp for Liverpool, men gikk gradene ved klubbens akademi. Marko Grujic (Serbia), Takumi Minamino (Japan), Xherdan Shaqiri (Sveits) og Dejan Lovren (Kroatia) er også å finne i Qatar. Førstnevnte var som kjent Jürgen Klopps første spillerkjøp som Liverpool-manager. Under VM skal han bryne seg på blant andre Alisson Becker og Fabinho når Serbia møter Brasil i gruppespillet. 

Senegals Sadio Mané ville ha vært den 16. tidligere Liverpool-spilleren, men en skade han pådro seg under spill for Bayern München nylig fører til at Liverpool-legenden må stå over mesterskapet.

FØRSTEVALG: Danny Ward er Wales førstevalg mellom stengene.

FØRSTEVALG: Danny Ward er Wales førstevalg mellom stengene.

Danny Ward

Alder: 29
Nasjon: Wales
Posisjon: Keeper
Antall landskamper/mål: 26/0
Klubb: Leicester City
Motstandere i gruppespillet: England, Iran, USA
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 3/0

Liverpool hentet Ward for 100 000 pund i 2012, men waliseren klarte aldri å bli førstevalget mellom stengene på Anfield i konkurranse med Simon Mignolet. Han ble solgt til Leicester for 13 millioner pund i 2018, da han i praksis ble fjerdevalg i Liverpool etter at Alisson Becker kom til klubben. Ward har vært Leicesters førstekeeper denne sesongen, etter at Kasper Schmeichel dro til Nice.

Neco Williams

Alder: 21
Nasjon:
Wales
Posisjon: Høyreback
Antall landskamper/mål: 23/2
Klubb: Nottingham Forest
Motstandere i gruppespillet: England, Iran, USA
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 33/0

Neco Williams gikk gradene ved Liverpools akademi fra han var seks år gammel, men klarte aldri å konkurrere ut Trent Alexander-Arnold på høyrebacken, og valgte derfor å fortsette karrieren i nyopprykkede Nottingham Forest foran denne sesongen. Liverpool fikk 17 millioner pund for Wrexham-gutten.

Harry Wilson

Alder: 25
Nasjon:
Wales
Posisjon: Ving
Antall landskamper/mål: 39/5
Klubb: Fulham
Motstandere i gruppespillet: England, Iran, USA
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 2/0

Enda en Wrexham-gutt som gikk gradene ved Liverpools akademi. Dit kom han som niåring. Men heller ikke Wilson klarte å etablere seg på Liverpools førstelag. Etter utlån hos Crewe, Hull, Derby, Bournemouth og Cardiff ble han lånt ut til Fulham i 2021, og endte opp med å skrive under en permanent kontrakt med London-klubben. Liverpool fikk 12 millioner pund for ham.

Joe Allen

Alder: 32
Nasjon:
Wales
Posisjon: Midtbane
Antall landskamper/mål: 72/2
Klubb: Swansea City
Motstandere i gruppespillet: England, Iran, USA
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 132/7

Joe Allen startet karrieren i Swansea, før han ble hentet til Liverpool for 15 millioner pund av Brendan Rodgers i 2012. Allen tilbrakte fire år på Anfield før han i juli 2016 ble solgt til Stoke for 13 millioner pund. 32-åringen returnerte til klubben der karrieren startet, Swansea, i sommer.

SPILLER HOS NABOEN: Conor Coady er utlånt fra Wolves til Everton denne sesongen.

SPILLER HOS NABOEN: Conor Coady er utlånt fra Wolves til Everton denne sesongen.

Conor Coady

Alder: 29
Nasjon:
England
Posisjon: Midtstopper
Antall landskamper/mål: 10/1
Klubb: Everton (på lån fra Wolverhampton)
Motstandere i gruppespillet: Iran, USA, Wales
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 2/0

Conor Coady vokste opp i Haydock, like øst for Liverpool, og kom til Liverpools akademi som tolvåring i 2005. Han klarte imidlertid ikke å etablere seg i førstelagstroppen, og ble lånt ut til Sheffield United før han i august 2014 ble solgt til Huddersfield i Championship for 500 000 pund. Ett år senere gikk ferden til Wolverhampton, som han var med på å spille opp i Premier League. I sommer ble han lånt ut til Liverpools byrival, Everton.

Raheem Sterling

Alder: 27
Nasjon:
England
Posisjon: Ving
Antall landskamper/mål: 68/17
Klubb: Chelsea
Motstandere i gruppespillet: Iran, USA, Wales
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 129/23

London-gutten startet karrieren på de aldersbestemte lagene til Queens Park Rangers. I februar 2010 ble han 15 år gammel hentet til Liverpools akademi av akademidirektør Frank McParland og Rafael Benitez. Overgangsbeløpet skal ha vært 450 000 pund, men beløpet kunne stige til to millioner pund avhengig av antall kamper for Liverpools førstelag. Sterling fikk sin førstelagsdebut i mars 2012, 17 år og 107 dager gammel. Han ble da den tredje yngste til å spille for klubben. Sterling etablerte seg på førstelaget og ble en populær spiller, helt til han forlot Liverpool under svært bitre omstendigheter i 2015, der han i et intervju med BBC bekreftet at han hadde takket nei til en ny kontrakt med klubben før han ble han solgt til Manchester City for 44 millioner pund. I City vant han Premier League fire ganger, FA-cupen en gang og ligacupen fem ganger før ferden gikk videre til Chelsea i sommer.

Sebastian Coates

Alder: 32
Nasjon:
Uruguay
Posisjon: Midtstopper
Antall landskamper/mål: 47/1
Klubb: Sporting Lisboa
Motstandere i gruppespillet: Portugal, Ghana, Sør-Korea
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 24/2

Sebastian Coates startet karrieren hos Nacional i hjemlandet Uruguay som 11-åring. Liverpool signerte midtstopperen for 7 millioner pund i august 2011, men han klarte aldri å etablere seg på laget, og ble lånt ut både til Nacional og Sunderland, før han signerte permanent for sistnevnte klubb sommeren 2015. Overgangssummen var to millioner pund. Han ble lånt ut til Sporting Lisboa i 2016/17-sesongen, og signerte permanent for portugiserne i 2017. Der har han blitt fast inventar i midtforsvaret.

Luis Suarez

Alder: 35
Nasjon:
Uruguay
Posisjon: Spiss
Antall landskamper/mål: 134/68
Klubb: Nacional
Motstandere i gruppespillet: Portugal, Ghana, Sør-Korea
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 133/82

Scoringsfenomenet og urokråka Luis Suarez begynte karrieren i Nacional. Ferden gikk videre til Nederland, først Groningen, og deretter Ajax. Liverpool hentet ham fra Amsterdam-klubben for 22,8 millioner pund i januar 2011. På Anfield fikk han tidlig nærmest en kultstatus, men han vil også huskes for rasismebeskyldninger etter at han havnet i klammeri med Manchester Uniteds Patrice Evra og et par stygge bite-episoder, som til slutt førte til at Liverpool solgte ham til Barcelona for 65 millioner pund i juli 2014. Hos katalanerne vant han Champions League i sin første sesong. I Spania var han senere også innom Atletico Madrid.

VETERANEN: Luis Suarez er inkludert i Uruguays VM-tropp.

VETERANEN: Luis Suarez er inkludert i Uruguays VM-tropp.

Liam Millar

Alder: 23
Nasjon:
Canada
Posisjon: Ving
Antall landskamper/mål: 16/0
Klubb: Basel
Motstandere i gruppespillet: Belgia, Marokko, Kroatia
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 1/0

Liam Millar kom til Liverpools akademi i 2016, men klarte aldri å etablere seg på førstelaget. Etter utlånsopphold i Kilmarnock og Charlton ble han solgt til Basel for 1,3 millioner pund sommeren 2021.

Marko Grujic

Alder: 26
Nasjon:
Serbia
Posisjon: Midtbane
Antall landskamper/mål: 17/0
Klubb: Porto
Motstandere i gruppespillet: Brasil, Sveits, Kamerun
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 16/1

Ble Jürgen Klopps første spillerkjøp da han ble hentet fra Røde Stjerne for 5,1 millioner pund i januar 2016. Han ble umiddelbart lånt tilbake til Røde Stjerne ut sesongen. Midtbanespilleren klarte aldri å etablere seg på Liverpools midtbane, og ble lånt ut til Cardiff City og Hertha Berlin, før han ble solgt til Porto for 10,5 millioner pund i juli 2021, etter å ha vært i den portugisiske klubben på lån en sesong.

Takumi Minamino

Alder: 27
Nasjon:
Japan
Posisjon: Offensiv midtbane 
Antall landskamper/mål: 44/17
Klubb: Monaco
Motstandere i gruppespillet: Spania, Costa Rica, Tyskland
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 55/14

Takumi Minamino kom til Liverpool fra RB Salzburg i januar 2020 for 7,25 millioner pund. Japaneren klarte aldri å etablere seg som fast inventar i førstelleveren til Jürgen Klopp, og ble lånt ut til Southampton i andre halvdel av 2020/21-sesongen. Han var med på å vinne både Premier League, FA-cupen og ligacupen med Liverpool før han ble solgt til AS Monaco i sommer for 12,9 millioner pund.

Xherdan Shaqiri

Alder: 31
Nasjon:
Sveits
Posisjon: Offensiv midtbane 
Antall landskamper/mål: 109/26
Klubb: Chicago Fire
Motstandere i gruppespillet: Brasil, Serbia, Kamerun
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 63/8

Den sveitsiske landslagsspilleren hadde vært innom klubber som Basel, Bayern München og Inter før Liverpool hentet ham fra Stoke City for 13,5 millioner pund sommeren 2018. Shaqiri er enda en spiller som aldri klarte å bli fast inventar på Klopp sitt mannskap, og han ble solgt til Lyon for seks millioner euro i 2021. Vant både Premier League og Champions League med Liverpool. Vant også Champions League med Bayern München.

Dejan Lovren

Alder: 33
Nasjon:
Kroatia
Posisjon: Midtstopper
Antall landskamper/mål: 72/5
Klubb: Zenit St Petersburg
Motstandere i gruppespillet: Belgia, Canada, Marokko
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 185/8

Er en i rekken av spillere som Liverpool hentet fra Southampton. Men før det spilte han for Dinamo Zagreb og Lyon. Liverpool betalte 20 millioner pund for midtstopperen i juli 2014, og han var en sentral mann i forsvarsrekka helt til han ble solgt til Zenit St Petersburg for tolv millioner euro seks år senere. Vant både Premier League og Champions League med Liverpool.

KAPTEIN: Dejan Lovren bar kapteinsbindet for Kroatia da de spilte oppkjøringskamp til VM mot Saudi-Arabia for to dager siden.

KAPTEIN: Dejan Lovren bar kapteinsbindet for Kroatia da de spilte oppkjøringskamp til VM mot Saudi-Arabia for to dager siden.

Simon Mignolet

Alder: 34
Nasjon:
Belgia
Posisjon: Keeper
Antall landskamper/mål: 35/0
Klubb: Club Brugge
Motstandere i gruppespillet: Canada, Marokko, Kroatia
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: 204/0

Belgieren ble hentet til Liverpool fra Sunderland for 9 millioner pund i juni 2013 av Brendan Rodgers. Var Liverpools førstekeeper helt frem til Jürgen Klopp droppet ham til fordel for Loris Karius i september 2016. En måned senere bekreftet Klopp at Mignolet ikke lenger var klubbens førstekeeper. Da Klopp så signerte Alisson Becker som sin førstekeeper sommeren 2018, så var det skriften på veggen for Mignolet, og han ble solgt til Club Brugge for 6,4 millioner pund ett drøyt år senere.

Kamil Grabara

Alder: 23
Nasjon:
Polen
Posisjon: Keeper
Antall landskamper/mål: 1/0
Klubb: FC København
Motstandere i gruppespillet: Argentina, Saudi-Arabia, Mexico
Antall førstelagskamper/mål for Liverpool: Ingen

Kamil Grabara kom til Liverpool foran 2016/17-sesongen, etter at Anfield-klubben la 250 000 pund på borte til Ruch Chorzow. Polakken trente med førstelaget på Melwood en periode, men ble så lånt ut til danske AGF Aarhus to ganger og Huddersfield mellom disse oppholdene i Danmark. Han sluttet seg til FC København i juli 2021.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.