Den «nye» taktikken har gitt gode resultater

Jürgen Klopp avsluttet høstsesongen med å legge Darwin Nunez ut på venstrekanten.

På lørdag avsluttet Jürgen Klopp og Liverpool høstsesongen sin med seier på Anfield over Southampton. De røde skapte mange sjanser, og i begivenhetenes sentrum stod Darwin Nunez. Uruguayaneren har vært høyt oppe, og lavt nede, i løpet av hans første måneder på Merseyside.

Da seieren var et faktum var det klart at Liverpool ville gå inn til VM-pausen med fire strake seire, om man regner med straffesparkkonkurranser. 

Det ser utvilsomt lysere ut enn for bare noen uker siden, og en taktikkendring kan være noe av grunnen til at det har gått slik. De røde har virket mer kompakte, men kanskje spesielt mer målfarlig i de kampene.

Spørsmålet er bare, hva er den store forskjellen? Den er faktisk ikke så stor, men Klopp har funne tilbake til vinneroppskriften som har gitt klubben flere trofeer. En ting er likevel annerledes enn tidligere; Vår nye stjernespiss er plassert på venstrekanten, og 23-åringen virker å stortrives i den posisjonen.

BACK TO BASIC: Jürgen Klopp har brukt flere ulike taktikker i løpet av høsten. Det har ikke fungert veldig godt.

BACK TO BASIC: Jürgen Klopp har brukt flere ulike taktikker i løpet av høsten. Det har ikke fungert veldig godt.

Best i en 4-3-3 formasjon

«Back to basic» er kanskje betegnelsen som forklarer best hva Jürgen Klopp og treneraperattet har gjort de siste ukene, men vi skrur først tilbake tiden.

I sommer fortsatte tyskeren med sin vante 4-3-3 formasjon, med Diaz og Salah på hver sin kant. Den store forskjellen i flere av kampene var at Nunez spilte på topp, og Firmino, som liker å ligge dypere enn sin spisskollega, var plassert på benken.

Salah virket ikke å få ut sitt beste med Nunez på banen, og Diaz, som var fantastisk i flere deler av spillet, leverte ikke like gode tall som Sadio Mane fra sin venstrekant. Det hjalp heller ikke at forsvaret lakk som en sil i flesteparten av kampene.

Da resultatene ble så dårlig som de ble valgte Klopp å endre litt på formasjonen. I 3-2 tapet mot Arsenal prøvde han seg på en 4-2-3-1 formasjon, men det ble kanskje litt for offensivt. I storseier mot Rangers ble en flat 4-4-2 prøvd med hell, men det gikk ikke like bra mot Nottingham Forest eller Leeds.

TAPTE: Mohamed Salah og Liverpool gikk av Anfield med null poeng mot Leeds.

TAPTE: Mohamed Salah og Liverpool gikk av Anfield med null poeng mot Leeds.

Etter 1-2 tapet mot hvittrøyene endret Klopp taktikk, igjen. Tyskeren sendte de røde ut på mot Napoli i sin vante 4-3-3 formasjon, uten Nunez fra start. Det gikk bra, for serielederne i Italia har bare tapt en kamp denne høsten, og den kom da. 

Den gode kurven fortsatte mot Tottenham forrige helg. Denne gangen med uruguyaneren fra start, på venstresiden i angrep. Da spilte han veldig godt, og leverte også en målgivende pasning til nettopp Mohamed Salah, som har fått kritikk for mangelen på mål denne sesongen.

Det er vanskelig å ta så mye ut av Derby-kampen, av flere grunner, men igjen virket de røde mer kompakt enn tidligere, i en 4-3-3 formasjon. Det hjalp også på at Caoimhin Kelleher hadde en fantastisk dag mellom stengene.

Til slutt ble det igjen seier mot Southampton, og denne gangen lå Nunez enda lenger til venstre. Uruguyaneren løp Bella-Kotchap i senk ved flere anledninger. 23-åringen scoret to mål, og burde kanskje hatt en målgivende også.

– Vi gjorde alt Southampton ikke ville vi skulle gjøre. Vi brukte farten til Mo (Salah) og Darwin (Nunez). I vårt system må Nunez ned å forsvare venstrekanten, men har var også god offensivt. Desverre fikk vi ikke gjort nok at det i den andre omgangen, fortalte Klopp etter kampen lørdag.

Liverpools kamper, i en annen formasjon enn 4-3-3:

Rangers2-04-2-3-1
Arsenal2-34-2-3-1
Rangers7-14-4-2
Manchester City1-04-2-3-1
West Ham1-04-4-2
Nottingham Forest0-14-4-2
Leeds0-14-4-2

Det som blir en slags konklusjon på høstsesongen er at Klopp endelig har fått Nunez og Salah til å fungere godt sammen i det offensive leddet. Svaret på spørsmålene virker å være at Firmino må fortsette å spille mellom dem.

Brasilianeren hjelper også til i det defensive arbeidet, i stor grad. Liverpools midtbane har slitt enormt i høst, og mange har pekt på skader og et aldrende mannskap. Det stemmer nok, men midtbanen blir nok også eksponert for større trusler når Firmino ikke er med.

Nunez jobber hardt, og godt, men 30-åringen er i verdensklasse i å stoppe motstanderne fra å spille gjennom ledd. Kan det være et av problemene midtbanen har hatt i høst, som også da har gått utover det defensive arbeidet? Det er en vanskelig problemstilling.

Det store spørsmålstegnet er likevel hva som skjer når Luis Diaz er tilbake. Blir Nunez sendt opp på topp igjen, og Firmino ut på benken? Det er nok et av flere spørsmål Klopp må finne ut av før den andre halvdelen av sesongen sparkes i gang.