Mindre press og mindre løping har avslørt Liverpools svakheter

Her er midtbaneproblemene Jürgen Klopp må finne løsningen på.

Liverpool har bare vunnet to av sju kamper siden Community Shield-seieren over Manchester City før sesongen, og onsdag ble et bunnpunkt nådd med 4-1-tap mot Napoli i den første kampen i Champions League-gruppespillet. 

Lørdag skulle de røde fått muligheten til å slå tilbake mot Wolves på Anfield, men all engelsk fotball er satt på pause i forbindelse med landesorgen etter dronning Elizabeths bortgang. 

Det gir Jürgen Klopp og hans trenerapparat en mulighet til å bruke mer tid på treningsfeltet, der de forhåpentligvis kan finne svarene på hva som er galt på midtbanen, og enda viktigere - finne løsningen på problemene. 

Mindre løping og mindre press

I hver eneste ligakamp denne sesongen har Liverpool løpt mindre enn motstanderlaget, og onsdagens kamp på Stadio Diego Armando Maradona var ingen unntak. 

Fotballanalytikeren Dan Kennett la frem noen dystre tall etter Merseyside-derbyet forrige helg. Ikke bare har de røde løpt mindre enn motstanderen, men de har også hatt færre løp med høy intensitet enn lagene på motsatt banehalvdel. 

Totalt har Liverpool løpt 20 kilometer mindre enn motstanderen så langt denne Premier League-sesongen, ifølge Kennett. I tilsvarende oppgjør forrige sesong løp Liverpool til sammen elleve kilometer mer enn motstanderne. 

The Athletic legger til at Liverpools høye press lider som en konsekvens av at intensiteten er borte. Fra å være best i ligaen på press i siste tredjedel forrige sesong, med 44,8 situasjoner med press i snitt per kamp, har tallet dalt til 32,8 denne sesongen. Sju lag har gjort det bedre i Premier League denne sesongen.

«Man må ta høyde for at det er lite mengde data å hente ut fra denne sesongen så langt, men tallene tyder på at når Liverpool ikke får til presset sitt, blir de straffet oftere. Og når beskyttelsen er fraværende og forsvarsspillere gjør enkle feil, blir Liverpool utrolig sårbare», skriver The Athletic. 

Har ikke fått satt laget

Skadeproblemene på midtbanen har ført til at Jürgen Klopp ikke har fått satt en mer eller mindre fast treer som kan fungere godt sammen og finne relasjoner på midtbanen. 

Harvey Elliott og Fabinho har startet seks av de syv første kampene i sesongen (etter Community Shield), mens James Milner og Jordan Henderson har startet tre ganger hver. Fabio Carvalho og Thiago Alcantara har startet én kamp hver. 

Dette kan se ut til å ha ført til at midtbanen er dårlig organisert og lite samspilt. I tillegg har vi sett flere eksempler på at Fabinho ikke er i sin beste form. Brasilianeren treffer ikke på taklingene og er ofte på etterskudd i situasjoner han vanligvis er blant de beste i verden på. James Milner er en veldig ivrig presser, men havner også ofte på etterskudd og presser alene i enkelte situasjoner. Harvey Elliott har vært et lyspunkt, men er langt fra ferdig utviklet defensivt - både i taklings- og duellspill, og i posisjoneringen. 

Forrige sesong kunne Klopp ofte støtte seg på Fabinho og Henderson sammen med enten Thiago eller Keita ved siden av seg på midtbanen. Med Keita, Thiago, Alex-Oxlade-Chamberlain, Curtis Jones og nå også Henderson ute samtidig har det ikke vært lett for Klopp å sette sin ønskede trio. Og samtidig har det blitt mange minutter på de som har vært friske. 

Ikke bare midtbanen

Her er noen få eksempler på et noe dysfunksjonelt lag denne sesongen. Og hvis ikke det er nok burde høydepunktpakken mot Napoli være bevis på at alt ikke er som det skal. Disse bildene viser at det ikke bare er midtbanen som har vært problemet, men organiseringen av laget ser ikke bra ut. 

Mot Manchester United går vi fra dette bildet: 

Til dette, på bare seks sekunder. 

Trent Alexander-Arnold slår en pasning mot bakrom når Liverpool er på vei fremover. Ballen blir enkelt plukket opp av Martinez, og United kjører kontring fire mot fire mot det som egentlig var et etablert Liverpool-forsvar.

I samme kamp tar det syv sekunder å gå fra dette: 

Til dette: 

Og Manchester United går opp i 2-0. 

Vi tar også med baklengsmålet mot Crystal Palace på Anfield, som viser at det går galt i alle lagdeler. Nat Phillips fikk gjennomgå for denne scoringen, men han bør nå kunne frikjennes.

Liverpool presser høyt og midtbanespiller Milner er lagets fremste mann når han løper for å presse keeper Guaita. Trent har tatt plass i sin relativt nye rolle sentralt i banen mens Elliott holder bredden til høyre. Fabinho, som ikke er i bildet, holder igjen sammen med stopperne Phillips og van Djik.

Fire sekunder senere har Eze fått ballen ute til venstre, og plutselig ser det veldig skummelt ut. Fabinho gambler på å treffe på taklingen, men blir driblet bort og Eze har fri bane og fri sikt til å spille gjennom Zaha. 

Åtte sekunder etter at ballen var i Palace sin sekstenmeter er Zaha på frifot og kan sette inn ledermålet. 

Droppe den høye forsvarslinja - eller bli bedre til å presse?

Jamie Carragher har ofte diskutert Liverpools høye forsvarslinje i sine analyser i tv-studio. Denne uken var han på CBS og kom med en interessant vurdering av situasjonen, der han antydet at man ikke kan stå så høyt med forsvaret når presset åpenbart ikke fungerer. 

– Jeg snakker bare om å trekk seg litt tilbake, ikke mange meter. Det er bedre å være klar til å løpe hjemover enn å sette på bremsene og komme jagende etter. Liverpool har bygd sin suksess på intensitet. Energien er ikke der for øyeblikket, og da må forsvarsfireren tilpasse seg og trekke seg bakover, sa Carragher.

Jürgen Klopp fikk spørsmål om forsvarslinjen etter kampen, og på sett og vis trakk han frem samme poeng som Carragher. Men å legge fireren dypere i banen virker uaktuelt. 

– Hvis du står med en høy linje og ikke presser ballfører er det risikabelt. Men vanligvis er det ikke sånn. Problemet er ikke høy linje - den trenger vi for å være kompakt, men problemet er at vi aldri var nærme nok til å sette press på motstanderen, sa manageren på sin pressekonferanse etter kampen.

Er Thiago redningen?

Mot Napoli var det mye som bedret seg da Thiago Alcantara kom inn. Vertene var selvsagt fornøyd med resultatet og hadde lite imot å la Liverpool ha ball mens de lå og kontrollerte kampen, men trenden var åpenbar.

Det 28 minutter lange innhoppet viser hvordan 31-åringen klarte å dominere på en måte ingen av lagkameratene hadde klart tidligere i kampen, og han leverte knusende tall sammenliknet med de andre i rødt. Det kan vi se av noen tall The Athletic har presentert etter kampen.

Aggressiviteten viste seg i form av seks vellykkede taklinger - mer enn midtbanetrioen som startet kampen og de to backene til sammen.

Dessuten vant han syv av ni dueller langs bakken, noe som tilsvarer 78 prosent. Fabinho vant på sin side to av åtte dueller, 25 prosent, mens Milner bare vant tre av elleve, 27 prosent.

Vi har sett nærmere på Thiagos tall i Squawka sin database, og der kan vi se at spanjolen hadde 42 ballberøringer i løpet av sine 28 minutter på banen - to færre enn det Milner hadde på en time. Fabinho hadde 78 ballberøringer, mens Harvey Elliott hadde 68. De spilte henholdsvis 90 og 77 minutter.

Thiago hadde også nesten like mange vellykkede pasninger som Milner og Elliott. Thiago traff på 30 av 33 pasninger. Milners tall var 33 av 37, mens Elliott traff på 44 av 52. Fabinho traff på 66 av 71 pasninger.

Kanskje 31-åringen kan bidra til å stabilisere et Liverpool-lag som har vaklet i sesongens første måned. La oss bare håpe han holder seg skadefri.