Bellamy hjelper Kompany og co til Premier League-retur

Craig Bellamy har lagt noen tøffe år bak seg. Nå hjelper han Vincent Kompany og et høytflyvende Burnley mot opprykk. I kveld får de en påminnelse om Premier League-nivået når de møter Manchester City i FA-cupen.

Lørdag kveld møtes Manchester City og Burnley i FA-cupens kvartfinale. Manager Vincent Kompany returnerer til stadion der han har vunnet omtrent alt, men det spørs om hans Burnley klarer å stanse Erling Braut Haaland og co. At de får flere forsøk neste sesong virker derimot sannsynlig.

Burnley topper Championship-tabellen, 13 poeng foran Sheffield United på andreplass. Championships to øverste plasser betyr opprykk til Premier League, mens 3.-6. plass spiller play-off. Det ser med andre ord veldig sannsynlig ut at Burnley kommer rett tilbake til Premier League etter bare én sesong i Championship.

De trenger neppe noen påminnelse om nivået i Premier League. The Clarets har i hvert fall ikke statistikken på sin side før møtet med City. De har tapt ti kamper på rad mot de blå fra Manchester, og en målforskjell på 34-1. Likevel vil nok Burnley-supporterne ha en litt annen følelse før dette møtet.

– Kommer til å bli City-manager

Vincent Kompany kom til Manchester City i 2008, bare få dager før City fikk nye eiere fra Abu Dhabi. Han tilbragte elleve år i klubben, og ble med hele veien til toppen av Premier League. 360 kamper, mange av dem som kaptein, 20 trofeer. I 2021 ble Kompany, Sergio Aguero og David Silva hyllet med statuer utenfor Etihad. Kompany forlot Manchester City i mai 2019 for å bli spillende manager i Anderlecht, klubben hvor han startet karrieren. Han kombinerte rollene i ett år, før han la opp som spiller og fokuserte på managerjobben for fullt.

I juni 2022 tok han over jobben i Burnley, som nettopp hadde rykket ned til Championship. En rekke spillere ville ikke være med ned en divisjon og takket for seg. Nick Pope dro til Newcastle, Maxwel Cornet til West Ham, Dwight McNeil og James Tarkowski til Everton og Ben Mee til Brentford, for å nevne noen. 13 spillere dro.

Men det manglet ikke på spillere som kom inn. 16 spillere ble signert. Ambisjonene var klare – Burnley skulle raskt tilbake igjen. Det var et tilnærmet nytt lag Kompany måtte sette sammen, og det er lite å utsette på arbeidet han har gjort. I januar hentet de fem spillere til.

TOPPSCORER: Nathan Tella er Burnleys toppscorer denne sesongen.

TOPPSCORER: Nathan Tella er Burnleys toppscorer denne sesongen.

I Burnley har Kompany kopiert maskineriet han var vant med fra City, hvor det handler om å vinne og å score mål. I Championship har Burnley 23 seiere på 36 kamper, og bare to tap. Ingen lag på Englands fire øverste nivåer har scoret flere ligamål enn Burnleys 74. Manchester City har scoret 67. Liverpool 47. Nærmest er Ipswich Town med 70 mål i League One. Nathan Tella, som er i Burnley på lån fra Southampton, står for flest nettkjenninger: 17. 19 i alle turneringer.

Det blir en større oppgave på Etihad, hvor de må finne seg i et soleklart underdog-stempel og neppe får nyte like mye ballbesittelse som de får i Championship.

Pep Guardiola er sikker på at hans tidligere elev har en strålende lys fremtid som manager.

– Før eller senere vil han blir manager i Manchester City. Når? Jeg vet ikke men jeg er ganske sikker på at det vil skje. Det er det jeg føler. Kanskje jeg tar feil men han har alt han trenger. Arbeidsmoral, kunnskap, respekt, erfaring. Å gjøre det han har gjort er vanskelig, og han gjør det veldig bra. Han kjenner klubben og miljøet. Han vet hva vi trenger. Skjebnen er der, sier Guardiola.

Burnley spillere ut 2022/23

Nathan Collins, Wolves, 24,30M euro

Maxwell Cornet, West ham, 20,70M euro

Dwight McNeil, Everton, 17,00M euro

Nick Pope, Newcastle, 11,50M euro

James Tarkowski, Everton, gratis

Ben Mee, Brentford, gratis

Wayne Hennessey, Nottingham Forest, gratis

Adam Phillips, Barnsley, gratis

Ashley Westwood, Charlotte, gratis

Kevin Long, Birmingham, gratis

Matej Vydra, klubbløs

Aaron Lennon, klubbløs

Dale Stephens, klubbløs

Erik Pieters, klubbløs

Phil Barnsley, klubbløs

Wout Weghorst, Besiktas, Manchester United, lån, 2,96M euro

Bobby Thomas, Bristol Rovers, lån

CJ Egan-Riley, Hibernian, lån

Luke McNally, Coventry, lån

Enock Agyei, KV Mechelen, lån

Matthew Lowton, Huddersfield, lån

Dara Costelloe, Bradford, lån

Will Norris, Peterborough, lån

Bobby Thomas, Barnsley, lån

Burnley spillere inn 2022/23

Lyle Foster, KVC Westerlo, 11M euro

Benson Manuel Hadilazio, Royal Antwerp, 4M euro

Anass Zaroury, RSC Charleroi, 4M euro

Darko Churlinov, VfB Stuttgart, 3,50M euro

Josh Cullen, RSC Anderlecht, 3M euro

Arijanet Muric, Manchester City, 3M euro

Scott Twine, MK Dons, 2,90M euro

Hjalmar Ekdal, Djurgården, 2,80M euro

Luke McNally, Oxford United, 1,85M euro

Vitinho, Cercle Brugge, 1M euro

Samuel Bastien, Standard Liege, 800k euro

Enock Agyei, RSCA Futures, 350k euro

CJ Egan-Riley, Manchester City U21, gratis

Denis Franchi, PSG, ikke oppgitt

Ameen Al-Dakhil, Sint-Truiden, ikke oppgitt

Taylor Harwood-Bellis, Manchester City U21, lån

Ian Maatsen, Chelsea U21, lån

Jordan Beyer, Borussia Mönchengladbach, lån

Halil Dervisoglu, Brentford, lån

Nathan Tella, Southampton, lån

Michael Obafemi, Swansea, lån

Craig Bellamy fra Brussel til Burnley

Kompany får hjelp av tidligere Liverpool-spiller Craig Bellamy. Bellamy hadde to perioder i Liverpool, både i 2006/07 og 2011/12. Cardiff-mannen avsluttet karrieren hjemme i 2014, og det var der, i sør-Wales, at han tok sine første steg mot en trener-karriere. Han startet som trener i Cardiffs akademi på frivillig basis, og ble i 2016 ansatt som Cardiffs leder for spillerutvikling.

I januar 2019 måtte han midlertidig trekke seg fra sin rolle som U18-trener etter anklager om mobbing av en av spillerne.

– Jeg tilbakeviser anklagene. Jeg forventer å gå tilbake til trenerrollen min og har søkt juridisk rådgivning, sa Bellamy da anklagene ble kjent.

– Jeg forstår at Cardiff City må foreta en fullstendig etterforskning som respons til disse påstandene og, etter eget forslag, har jeg midlertidig fjernet meg selv fra trenerstillingen for å kunne samarbeide fullt med klubben.

Én spiller hadde klaget over mobbing og xenofobi fra Bellamy og andre trenere. Andre spillere kom også frem med sine bekymringer. Drøye ti måneder senere kom klubben med en konklusjon, og Bellamy måtte beklage.

– Dersom jeg utilsiktet har fornærmet noen så beklager jeg virkelig. Kjærligheten min til trening har ikke blitt svekket, men jeg aksepterer at rapporten fremhevet aspekter ved mine trpenerferdigheter som kanskje kan forbedres.

– Jeg har nok stolt for mye på mine egne erfaringer med å spille under noen av de beste trenerne i verden i stedet for å vurdere følsomheten til den nye generasjonens spillere. 

Mobbeanklagene til tross, Kompany lot seg ikke skremme og tok med seg sin tidligere lagkamerat til Anderlecht i 2019. Bellamy ble trener for U21-laget, og så forfremmet til Kompanys assistent.

Slet med sin mentale helse

Men i september 2021 trakk han seg. Bellamy måtte fokusere på egen mental helse.

«Bellamy slet med psykiske problemer tidligere, og disse har dukket opp igjen nylig. Waliseren tok en veldig vanskelig, men absolutt nødvendig avgjørelse for helsen hans, da han valgte å gå av», skrev Anderlecht på sin hjemmeside.

Bellamy hadde tidligere snakket med Sky Sports om de mentale helse-problemene han slet med som spiller.

– Under karrieren min så ble depresjonen verre, mye verre. Jeg kom hjem og kunne ikke prate på tre dager. Jeg hadde en kone, ung familie og jeg kunne bokstavelig talt ikke prate. Jeg lukket meg selv på et rom og gikk og la meg. Det var bare slik jeg klarte å håndtere depresjonen.

I oktober 2021 fortalte Bellamy om problemene sine til Daily Mail, én måned etter at han trakk seg. Det var da han kom hjem for å feire datterens ettårsdag, og hun ikke kjente han igjen, at han for alvor begynte å kjenne på problemene igjen. Covid gjorde at reisene hjem til England ble vanskelige. Jula 2020 kjente han på angsten.

– En del av meg tenkte «hvorfor har vi brakt denne jenta til verden, vi har brakt henne inn i en slik usikkerhet.»

SCORET PÅ CAMP NOU: Liverpool slo Barcelona 2-1 på Camp Nou i 2007. Bellamy og John Arne Riise scoret Liverpools to mål, og Bellamy feiret med å svinge en usynlig golfkølle, kort tid etter å ha fysisk angrepet Riise – med en golfkølle.

SCORET PÅ CAMP NOU: Liverpool slo Barcelona 2-1 på Camp Nou i 2007. Bellamy og John Arne Riise scoret Liverpools to mål, og Bellamy feiret med å svinge en usynlig golfkølle, kort tid etter å ha fysisk angrepet Riise – med en golfkølle.

Bellamy hadde slitt med hjemlengsel og depresjoner som spiller. Han sluttet seg til Norwich som 15-åring, og følte seg ensom. Han valgte å dytte følelsene bort, skru de av. Det forsøkte han igjen i Brussel – han fortalte familien hjemme at de skulle glemme han, han kom ikke tilbake.

– Jeg tenkte at det var bedre for babyen på den måten, enn at jeg kom inn og ut av livet hennes og forvirret henne. Jeg prøvde det. Det varte en måned.

– Jeg skulle ønske jeg var mindre emosjonell og mer nådeløs men sånn er jeg ikke bygget.

Samtidig som han kjempet med egne følelser, ble han promotert til Kompanys assistent. Han slet med dårlig samvittighet for de hjemme og slet med å sove om nettene. Det var etter en seier over Mechelen at han tok avgjørelsen, og sammen med Kompany fortalte de resten av teamet at han måtte trekke seg.

Tilbake i Cardiff oppsøker han psykolog igjen.

– Jeg anbefaler det til alle. Det har vært bra for trenerkarrieren min også. Folk er mer åpne om mental helse. Én av fire sliter med det gjennom livet sitt. Det er ikke tabu lengre. Den holdningen må bort. Dette er normalt. Dette er ingen svakhet. Det er en enorm del av folks liv.

Å være hjemme igjen har tydelig hatt den effekten Bellamy ønsker, og sommeren 2022 var han klar for å returnere til fotballen igjen da Kompany ville ha ham tilbake som assistent, denne gang i Burnley – mye nærmere hjemme enn Brussel.

Overgangsforbud

Det går altså ganske knirkefritt på banen for Lancashire-klubben, men det har vært noen glipper utenfor banen. Laget ble solgt til det amerikanske investeringsselskapet ALK Capital i desember 2020, og det var første gang klubben ble drevet av noen andre enn supportere og lokale businessmenn. Burnley kunne på mandag fortelle at de har fått et overgangsforbud fra  EFL, etter å ha vært for sent ute med å levere inn regnskapet sitt som skulle ha vært inne 1. mars. Klubben mener problemene skyldes at de byttet revisor i november og at denne overgangen har tatt lenger tid enn forventet. 

– Vi tror ikke at EFL vil ha noen problem med bøkene våre annet enn at de blir levert inn for sent, og vi har full forståelse og støtter deres avgjørelse om å sanksjonere enhver klubb som ikke følger deres regler. Både klubben og våre nye revisorer er sikre på at dette kan løses raskt og vi håper å levere inn regnskapet neste måned og at forbudet da blir opphevet.

Forbudet har minimal påvirkning på Burnley nå, da overgangsvinduet uansett er stengt og ikke åpner før sesongslutt. Det skal heller ikke påvirke fornyelse av kontrakter til spillere allerede i klubben, eller å kunne registrere akademi-spillere. Klubben innser dog at dersom det er noen flere problemer med regnskapet så må de kanskje akseptere at overgangsforbudet strekker seg til over sommeren.