Det så verre ut for to år siden - og da endte det godt!

Topp fire-kampen er jevn og kommer til å vare til siste slutt - akkurat slik det var da det endte godt for Liverpool i 2021.

Historien har vist at vi aldri skal avskrive Jürgen Klopps Liverpool-lag, selv når det ser som mørkest ut.

Etter forrige helgs flaue tap på bortebane mot Bournemouth, er avstanden opp til topp fire nå seks poeng med tolv kamper igjen å spille, men avstanden kan endre seg noe ut fra hvordan Liverpool og Newcastle gjør det i sine hengekamper.

Uansett er tabellen langt lystigere lesning nå enn den var ti-tolv serierunder før slutt i den tunge og publikumsløse 2020/21-sesongen, da de røde til slutt karret seg til en tredjeplass.

Da var det flere lag som skulle passeres og flere poeng som skulle hentes inn enn det som er tilfellet nå, men vi husker jo at det endte veldig godt til slutt. Nå som Klopp og co kun har ligaen igjen å fokusere på denne sesongen, er det lov å håpe at topp fire fremdeles er veldig overkommelig.

Fant formen til slutt

Med bare ti serierunder igjen lå Liverpool på åttendeplass på tabellen for to år siden. Det var sju poeng opp til fjerdeplass og ti til tredjeplass. Til slutt ble de røde nummer tre, og hadde faktisk en liten luke på tre poeng ned til femteplassen.

Slik så det ut ti runder før slutt våren 2021:

Liverpool vant deretter åtte av sine ti siste kamper, inkludert de fem siste, og fant dermed formen i grevens tid etter en periode der det nesten virket som at en eneste seier i det hele tatt var uoppnåelig.

Forrige sesong finner vi et nytt bevis på at det er mulig å hente mye dersom man finner formen i andre halvdel. Avstanden til Manchester City var på et tidspunkt 14 poeng, og det ble redusert helt ned til ett poeng da sesongen var over.

Er det sannsynlig?

Supercomputeren til FiveThirtyEight har tusenvis av fotballkamper i minnet og en rekke andre faktorer i beregningen når den skal spå utfallet av en tabell.

Akkurat nå anslår den Liverpool for å være noen få prosent bak Tottenham og Newcastle i kampen om fjerdeplassen, men litt foran Brighton.

Slik spår den at topp ti vil ende i årets sesong.

Det er imidlertid utrolig jevnt, og den anslår altså at 65 poeng vil være nok til å kapre fjerdeplassen i årets sesong. Liverpool må altså ha minst 23 poeng på sine tolv siste kamper for å oppnå dette - et snitt på nesten to poeng per kamp. Snittet så langt denne sesongen har vært i overkant av 1,6 poeng per kamp.

Supercomputeren gir for øvrig Arsenal en liten fordel i tittelkampen mot Manchester City, mens den tror Nottingham Forest, Everton og Southampton må ta den tunge turen ned i Championship.

Under press

Jürgen Klopp snakket om topp fire-kampen etter denne ukens Champions League-exit mot Real Madrid.

– Vår jobb er å skvise absolutt alt som er mulig ut av denne sesongen. Det er en merkelig en. Våre siste to kamper, åpenbart en sensasjonell prestasjon mot Manchester United, som er et veldig godt fotballag. Og så en skikkelig dårlig prestasjon mot Bournemouth, som er et bra fotballag også, men vi burde ikke tape den type kamp, sa Klopp.

– Det setter oss under mer press. Om vi kunne hatt tre poeng da tror jeg alle virkelig kunne ha følt pusten vår. Det er igjen avstand fordi andre lag vant sine kamper.

Topp fire-kampen ser ut til å stå mellom Liverpool, Tottenham, Newcastle, Brighton og kanskje Manchester United dersom de ikke skulle finne tilbake til ligaformen.

– Vi ønsker å være topp fire, men om vi kan klare det, vi vil avgjøre det på banen, ikke her i en pressekonferanse, sa Klopp.