– Jeg ville vært litt bekymret for å ha ham i en bakre firer med bare én stopper ved siden av seg

Vi har forhørt oss om Evan Ndicka, som linkes til Liverpool.

Tirsdag kveld rapporterte David Maddock, en journalist som følger Liverpool tett for The Mirror, at de røde hadde siktet seg ut Evan Ndicka som en mulig signering til sommeren.

Han er en 23 år gammel fransk midtstopper som spiller for Eintracht Frankfurt i Bundesliga. Han spilte for Auxerre i franske Ligue 2 før før han ble hentet til tysk fotball i 2018.

Han har nå spilt 174 ganger for den tyske klubben, og var med på å vinne Europa League forrige sesong. Den høyreiste forsvarsspilleren skal ha bestemt seg for å ikke signere ny kontrakt, og kan allerede nå signere en pre-avtale med en annen europeisk klubb og gå gratis som Bosman-spiller 1. juli.

At Liverpool nå linkes til midtstoppere er litt interessant, og bør bety at Nat Phillips til sommeren endelig får sin permanente overgang bort fra Anfield og fast spilletid. Joel Matip er en annen spiller som det har vært spekulasjoner rundt fremtiden til, før sommeren der han fyller 32 år.

– Farten er hovedstyrken hans

Ndicka har spilt én kamp for det franske U21-landslaget. Det var sammen med Ibrahima Konaté, som da var kaptein, i en kamp mot det tsjekkiske U21-landslaget i 2019. De er begge født i Paris – som veldig mange andre i denne generasjonen med lovende spillere.

Vi har tatt en prat med Tor-Kristian Karlsen, som kjenner godt til Endicka.

– Han er en venstrebeint midtstopper, og spiller nå hovedsaklig venstre stopper i en bakre treer. Det passer ham ganske godt, litt fordi han har godt av å ha sikring bak seg med en ekstra stopper. Han kan bli litt eventyrlysten med ballen og er ganske offensiv i stilen. Han er ikke en stopper som har en naturlig god ballfølelse, men han går på løp med instinkt og viljestyrke. Driblingene kan være litt ukoordinerte og han har ikke alltid en plan for hvor han ender med raidene sine, og det kan være problematisk med tanke på balltap opp i banen, sier Karlsen til liverpool.no.

Han trekker frem hurtigheten og fysikken som de fremste styrkene til spilleren.

– Hovedstyrken hans vil jeg si er fart. Han passer bra i Eintracht Frankfurt som spiller i høy linje og vanligvis presser ganske høyt. Han kan hente seg inn en del på hurtigheten dersom han gjør feil eller mister ballen, og kan løpe opp ting. I tillegg vil jeg si at han er god til å forsvare egen boks. Han er god på sene taklinger. Det er litt høy risikofaktor noen ganger, men jeg synes han treffer ganske bra på å time taklinger, blokkeringer i boksen, og med å slenge ut et bein rett foran en avslutningssituasjon slik at han klarer å blokkere. Som sisteskanseforsvarer synes jeg han er ganske god, sier han.

– Ellers så har du jo selvsagt fysikken. Han er veldig god i nærkampene, god balanse så han er vanskelig å spille mot. Klarer å vinne dueller også mot hurtige tettbygde angripere. Rimelig hodesterk. Han er veldig høy, men ikke så fryktelig god timing og sånt i lufta, men jeg så litt på statistikken og så at han lå på under 60 prosent i år, noe som er overraskende lavt på hodedueller, spesielt for en så høy stopper målt opp mot andre stoppere.

EVENTYRLYSTEN: Evan Ndicka, her mot Bayern München tidligere denne sesongen.

EVENTYRLYSTEN: Evan Ndicka, her mot Bayern München tidligere denne sesongen.

Karlsen drar sammenligningen med Benoit Badiashile, som Chelsea kjøpte fra Monaco i januarvinduet for 35 millioner pund.

– Sammenligner du ham med Badiashile i Chelsea, som også er en venstrebeint fransk stopper i samme aldersgruppe, så er Badiashile mye mer spillende, kontrollert i det han gjør, leser spillet bedre, er roligere med ballen, og spiller med hvilepuls. Endicka er mer instinktiv og aggressiv. Det kan gå begge veier, men den stilen kan kanskje passe i England. Badiashile er mye mer skolert i spillet, og langt færre rufsete kanter hos ham. Mens Endicka er mer uraffinert, sier han.

Har noen klare svakheter

Karlsen mener denne sesongen har vært et stort steg tilbake for Ndicka, etter den gode fjorårssesongen som endte med Europa League-triumf.

– På minussiden her så er det posisjoneringsspillet som kan være veldig opp og ned, dersom det går fort i boksen kan han bli veldig fokusert på ball og trekker mot ballen heller enn å holde posisjonen. Han har vært svakere i år enn det han var i fjor. Han hadde en meget god sesong i 2021/22, men i år synes jeg han har vært veldig varierende. Han var svak i begge kampene mot Napoli i Champions League, og også tidligere i Champions League synes jeg han har vært maks middels.

HØY: Evan Ndicka er 192 høy, og har stor hurtighet, men også en del svakheter.

HØY: Evan Ndicka er 192 høy, og har stor hurtighet, men også en del svakheter.


– Det er andre enkeltkamper, som åpningskampen mot Bayern München da de tapte 6-1 på hjemmebane, så var han en katastrofe, sier han.

Det er kanskje ikke det vi Liverpool-supportere vil høre, men Karlsen mener det bør være grunn til å være skeptisk dersom dette er en avtale som blir noe av.

– Jeg ville vært litt bekymret over å ha ham i en bakre firer med bare én stopper ved siden av seg. I en bakre treer kan det fungere bedre, men jeg vet ikke. Dersom det hadde vært en spiller som hadde kostet 20-25 millioner euro så tror jeg ikke at Liverpool ville signert ham. Jeg tror kanskje den interessen som ligger her i hovedsak handler om at han er på vei ut av kontrakt, sier han.

– Han har ikke roen til å være en veldig stabil midtstopper som spiller fri bakfra. Kanskje som en backupstopper, så er jo det at han er venstrebeint et pluss, med hurtigheten og fysikken, og hodespillet vi har sett i tidligere sesonger, og at han kan spille for et lag som står høyt – men det er en del punkter der som han må jobbe med.

– Det kan også være andre faktorer som gjør at han ikke har fått det til i år, jeg kjenner ikke Frankfurt så godt, men for meg det ikke en spiller for et topp fem-seks lag i England. Kanskje en løsning for en klubb på midten av tabellen i England.

Karlsen har i dag kommet med sin liste over de 39 mest lovende unge spillerne på under 21 år. Den listen toppes av Liverpool-linkede Jude Bellingham, men også Harvey Elliott har fått plass. Se listen her.