Kampanalyse Man Utd vs Liverpool 0–5:Det er bilder som dette Liverpool har vært gode på å skape mange av i år

Liverpool hadde mange trusler sentralt som det var omtrent umulig å forsvare seg mot.

Andreas Alrek jobber som fotballtrener og analytiker. Han er analytiker for Grorud i Obos-ligaen, og jobber som analytiker for Norges G16-landslag. Alrek skriver nå også kampanalyser for oss på favorittlaget Liverpool.

Dette var et fantastisk resultat på et sted hvor det pleier å være vanskelig å ta med seg tre poeng fra. Liverpool spilte på seg noen farlige brudd som Manchester United Kunne utnyttet mye bedre enn det de gjorde i starten av kampen, men når de ikke tok sjansene kjørte Klopps mannskap på videre. Ting så ikke perfekt ut hele tiden, men Liverpool gjorde det de har gjort mange ganger før – de spiller på en så høy intensitet at det var omtrent umulig å matche dem.

Angrepet siste tredjedel ser bedre ut enn på lenge, og at Firmino har funnet formen igjen har nok en del å si på rytmen offensivt. Han så meget bra ut og han gir Liverpool mye trygghet på ball. Posisjoneringen og valgene Firmino gjør offensivt bidrar til god flyt og til flere store sjanser.

God dynamikk i angrepsspillet

Tidlig i kampen får man se hvordan Liverpool manipulerer Manchester-spillerne ut av ledd for å få tilgang til rommet bak dem.

Firmino er meget god til å finne disse rommene som åpner seg når Man Utd-spillerne går i press. Her har Milner godt ut på kanten og Jota (2) inn i banen som gjør at man for et overtall sentralt i banen.

Robertson (3) spiller en pasning til Jota (2) som «tiltrekker press», så Jota kan spille den tilbake til Robertson som har åpen pasningslinje inn til Firmino (1) som har funnet rommet som åpnet seg bak Scott McTominay.

Keita og Henderson bidrar inne sentralt som eventuelle alternativer som motstanderen må ta hensyn til.

Her har vi mange spillere sentralt som gjør at Manchester må bli smale og komprimere. Det gir rom ut bredt til Salah og Trent som er veldig farlige også bredt i banen. Her er det mye å ta hensyn til for forsvaret til Manchester United, og det er en av nøklene for et godt angrepsspill for Liverpool.

Dette er rett i forkant av første scoringen. Her prøver Man Utd å gå i høyt press med back som presser back. Det er risikabelt å gjøre hvis timingen ikke er veldig god og man er tidlig i press.

Her er ikke Aaron Wan-Bissaka tidlig i press, og Robertson får god tid på ball. På dette bildet ser man syv motstandere, mens Liverpool spillerne har flyttet seg opp i banen som de ofte gjør, slik at de er i overtall hvis man slår langt eller spiller seg forbi presset.

Når man har spilt av det høye presset til Man Utd har Liverpool mange spillere som kan true bakrom og mellomrom. Her finner ballen Firmino (1) som den ofte gjør i mellomrommet. Firmino er tredjesist på scoringen, hvor han spiller Salah igjennom som igjen gir assist til Keita.

Dette var noe som skjedde noen ganger i løpet av kampen, man spilte av et dårlig Man Utd-press, spesielt på høyre siden også kom Liverpool til farligheter.

Her har vi et nytt eksempel på at Liverpool har mange trusler sentralt som det er omtrent umulig å forsvare seg mot. Det er trusler både foran og etterhvert bak stopperne, og det er bilder som dette Liverpool har vært gode på å skape mange av i år.

Det er utrolig gode forutsetninger for å skape sjanser på motstanderen. Her er det bare for Robertson (1) å få ballen inn sentralt, her har han mange alternativer, men han slår mot bakrom og det blir en duell som Liverpool snapper opp.

Ikke tilfeldig at Liverpool ofte vinner andreballer slik de posisjonerer seg, og at de alltid slår lang ball slik at stopperne enten får press eller at de må falle av såpass mye at de sliter med å ha kontroll når de skal heade ballen.

Seks sekunder senere så ender man opp her. Man Utds forsvar må komprimere og etterlater seg mye rom bredt hvor Trent (2) kommer i andre bølge.

Her dukker det opp stadig nye ting motstanderen må forholde seg til. Da kan Jota (3) ligge i offside uten press, fordi han leser at Trent (2) kommer seg rundt og da er Jota i onside og ledig foran mål. Enkel pasning fra Keita (1) som setter opp Trent (2) til assist.

Høy forsvarslinje og tøff gjenvinning

Her ser vi Liverpool i noe ubalanse på en kontring imot. Vanligvis ser man lag falle av og kontrollere det som er første prioritet i forsvar hos de fleste lag i verden, nemlig bakrom.

Liverpool er tøffe og tørr å stå høyt, og det er nok noe de trener veldig mye på. Det er risikabelt forsvarsspill, men du får korte avstander innad i laget og det er gunstig med tanke på å vinne ball.

Går man som motstander forbi en Liverpool-spiller så kommer neste spiller ofte så fort at det er vanskelig å ha kontroll. Bommer man på høy linje så kan man bli straffet hardt, men Liverpool har mye kvalitet i bakre firer i tillegg til Alisson, og er gode på å håndtere krisesituasjoner også.

Her har Liverpool mistet ballen to sekunder før bildet, men motstanderne får ikke ro i det hele tatt. Pogba får press bakfra og plutselig er det flere Liverpool spillere rundt ham.

Korte avstander gjør at man kan være flere rundt ballfører og stresse motstander til å gjøre feil. Her vinner Henderson (1) ballen i forkant av femte målet.

Ved gjenvinningspress så får man ofte gunstige brudd på motstanderen. Her har vi et godt eksempel på dette. Hardt press etter balltap og kanter som er i forkant og leser at det kan komme ett brudd og starter inn i bakrom, før backen til motstanderen har oppfattet trusselen, er avgjørende i slike situasjoner.

Her slår Henderson en fantastisk pasning i bakrom som Salah setter i mål.

En annen positiv ting å ta med seg var at Konaté (1) gjorde en god jobb i egen boks hvor han var først på flere innlegg og var i forkant av potensielle farligheter. Han var ikke feilfri, men han viste gode tendenser defensivt.

Det er en enkel situasjon, men det gjenspeiler litt jobben han gjorde i denne kampen. Han så meget påskrudd ut defensivt og det fikk motstanderen kjenne på. Han var ofte tett opp i Ronaldo og hindret han i å komme ordentlig i gang i kampen.