Egoismen til Brasils fotballmyndigheter har lenge vært åpenbar

Et desperat brasiliansk fotballforbund ser ut til å få viljen sin. Og snart venter nye landslagsopphold.

Innerst inne vil nok Liverpool og flere av rivalene i Premier League ha satt pris på de kaotiske scenene som førte til at kampen mellom Brasil og Argentina ble avbrutt søndag. 

Brasils helsemyndigheter Anvisa sin avgjørelse om å storme banen for å hente ut Emiliano Buendia, Cristian Romero, Emiliano Martinez og Giovani Lo Celso virket å være bevis på at klubbene var i sin fulle rett til å holde spillere igjen fra landslagsoppdrag. Kvartetten hadde tilsynelatende trodd at de kunne unngå obligatorisk karantene selv om de kom fra rødlistede England uten å være fritatt.

Det at de på en så offentlig arena ble satt på plass måtte jo bety at Premier League-klubbene ikke lenger kunne bli straffet for å forutse galskapen og for å beskytte sine stjerner. 

Vel, ikke helt.

Brasil ba FIFA om å straffe klubbene

Nå har det kommet frem at det brasilianske fotballforbundet (CBF) har bedt FIFA gi spillerne som ikke møtte til landslagsoppdrag en fem dagers suspensjon. Det betyr at Liverpool ligger an til å måtte møte Leeds uten Alisson Becker, Fabinho og den skadde Roberto Firmino på søndag.

Vertene må klare seg uten Raphinha, mens Manchester City ikke kan bruke Ederson og Fernandinho. Også Chelsea og Manchester United blir rammet om straffen blir fulgt opp.

Det er en utrolig bemerkelsesverdig situasjon å være i - både med tanke på scenene i Sao Paulo på mandag og detaljene om hva det ville betydd å slippe sine spillere til dette landslagsoppholdet.

Brasils første kamp ble spilt i rødlistede Chile, der en syvdagers karantene er påkrevd, så ingen Premier League-spillere kunne uansett spilt i den kampen.

CBFs viktigste punkt er imidlertid at deres Premier League-stjerner kunne ha spilt i de to hjemmekampene som fulgte, takket være finurlige brasilianske regler som tilsier at landets statsborgere kan unngå den 14 dager lange karantenen folk fra andre land må gjennomføre. For eksempel motstanderne fra Argentina og Peru.

Det at de har vært så desperate etter å utnytte dette smutthullet, underbygger bare det faktum at denne konflikten har lite med idrettens integritet å gjøre. Det gjør også nyheten om at Richarlison slipper straff som følge av et godt forhold mellom Everton og CBF.

Egoismen til Brasils fotballmyndigheter har lenge vært åpenbar - helt siden de insisterte på at spillere bosatt i England burde gå gjennom en mentalt og fysisk utmattende ti dagers karantene for å spille landslagsfotball. 

Klubben mener spillerne bør få spille

Liverpool har allerede fått et varsel fra FIFA om at de kan bli straffet om de bruker sine brasilianere mot Leeds, og det virker ikke å ha noe å si hva spillerne selv ønsker.

Klubben står fast på at de bør få bruke spillerne ustraffet på grunn av de ekstraordinære omstendighetene den globale pandemien har sørget for.

Dessverre virker folk på innsiden å være pessimistiske med tanke på å finne frem til en løsning før helgen. De vil heller sette inn spillere som Caoimhin Kelleher og Thiago Alcantara enn å bli straffet.

Til gjengjeld har de større tro på at en løsning på lang sikt kan bli ordnet før landslagspausene i oktober og november, men nøyaktig hvordan løsningen blir er det vanskelig å se for seg. Det vil kreve innblanding fra flere lands myndigheter for å sørge for at toppidrettsutøvere får unntak fra reglene. 

Men, med mindre med mindre CBF endrer sine holdninger og åpner for et samarbeid vi sjelden ser i fotball - selv i disse ekstraordinære tider - virker enda mer kaos å være uunngåelig.