«Der Trent satt og så Englands første kamp i VM fra benken, vil en håpe at han reflekterte over seg selv»

Liverpools høyreback er bare andrevalget bak Kieran Trippier i dette VM.

Da han satt på benken og så England sparke i gang VM med å knuse Iran på mandag, vil en håpe at Trent Alexander-Arnold reflekterte litt over seg selv.

Liverpool-forsvarerens utrolige talent gjør ham så mye mer verdifull enn en plass på benken, slik rollen hans blir for landet sitt i denne turneringen. Det var faktisk en diskusjon om han i det hele tatt skulle få være med i Gareth Southgates tropp til vinterens turnering i Qatar.

Og selv om diskusjonen ofte blir en debatt om klubb mot landslag, er realiteten at Alexander-Arnold nå må akseptere at han er litt medskyldig i situasjonen han finner seg i. Liverpool-supportere har rett når de viser til at høyrebacken deres har vunnet hvert eneste trofé han kan vinne, i en alder av 24 år – så hvor dårlig kan egentlig han være defensivt?

De kan også vise til en lang liste over kamper i verdensklasse fra Alexander-Arnold, der han har vært upåklagelig både fremover og bakover i banen. Men det er åpenbart at Gareth Southgate mener at det er deler av spillet hans som trenger forbedring, og det har vist seg etter en blandet start på sesongen fra ham.

Liverpool har slitt med å gi den bakre fireren så mye beskyttelse som tidligere, og høyrebacken har vært nødt å forsvare seg mer. Og selv om det ikke har gått så elendig som enkelte påstår at det har, så har det vært tider der Alexander-Arnold har sett ut som at han ikke har forbedret seg siden han slo gjennom og kom inn på laget.

Når det påpekes, blir det ofte argumentert imot fra Liverpool-supportere, som ser på Jürgen Klopps offentlig støtte til spilleren som det ultimate beviset på at det ikke er mer han kan gjøre. Samtidig blir rådene fra eksterne observatører avvist, som at det er forsøk på å undergrave en av stjernespillerne hos en rival. Som alltid, finnes sannheten et sted i mellom, og det ville vært langt bedre for både Liverpool og England dersom Alexander-Arnold aksepterte at noe av kritikken er velbegrunnet.

Kritikk fra tidligere spillere

Ashley Cole var for eksempel ikke urettferdig da han i fjor sa at «området der han kan forbedre seg, er fotmønsteret hans, og bevegelsene som gjør at han kan snu og matche motspillerne når de går på løp eller dribler. Dersom du ikke kan bevege føttene raskt nok, betyr det ingenting hvor rask du er – de vil komme seg forbi».

Du trenger bare å se på Andy Robertson og hvor strålende han er på dette feltet, for å se at dette ikke er bare er ondsinnet kritikk fra en tidligere Chelsea-spiller, men gode råd fra en av de beste backene som noen gang har spilt.

Det samme kan også bli sagt fra de vanlige kritikerne i denne diskusjonen, med Manchester United-legenden Gary Neville. Det virker som at han genuint ønsker at landsmannen sin skal bli den beste høyrebacken gjennom alle tider. Det var gledelig å se at Alexander-Arnold hintet om at han hadde tatt kritikken til seg, da han ga et intervju med ITV Sport før mandagens kamp, der han sa: «Det er åpenbart at jeg kan forbedre meg på det, som i alle deler av spillet mitt. Det er avgjørelser jeg kan ta bedre, og det er tilfeller der jeg definitivt kunne forsvart meg mye bedre».

Det var mer bekymringsverdig at han la til: «Jeg tror det er mange som liker å snakke høyt om feilene og tingene jeg kunne gjort bedre, enn situasjonene der jeg har forsvart meg godt, men det er bare slik det er. Du vet, du kan forsvare tre situasjoner bra, og så én dårlig. De får en stor sjanse, og da er det tema at jeg har spilt en dårlig kamp defensivt».

Når alt kommer til alt – dersom han ønsker at den defensive delen av spillet hans skal matche hvor god han er fremover i banen, så må han prøve å perfeksjonere det, selv om det skulle være uoppnåelig. Det er den eneste måten å tenke på det. Alternativet vil bare gjøre at Alexander-Arnold feiler med å få ut sitt fulle potensial både for klubb og landslag, og bruke mye tid på å se lagkameratene sine for England fra benken.