De tunge flaggene i Premier League må vekk!

Praksisen med tunge flagg i Premier League skaper irritasjon både blant forsvarsspillere, trenere og supportere, og VAR sin definisjon av ny situasjon gjør saken bare enda verre.

Det har vært en rekke situasjoner denne sesongen der forsvarsspillere er blitt satt i vanskelige situasjoner på grunn av praksisen med såkalt tunge flagg i Premier League. Tanken er tilsynelatende at VAR skal rydde opp i situasjonene i etterkant, men det fungerer rett og slett ikke som det skal.

En klar offside

Et av de grelleste eksemplene på hva tunge flagg fører til fikk vi demonstrert på Villa Park i går kveld, i forbindelse med Aston Villas ledermål.

En scoring som skulle ha vært annullert for en klar offside i forspillet til scoringen, og med normal flaggbruk fra assistentdommeren ville situasjonen ha blitt stoppet lenge før scoringen kom.

Scoringen i seg selv var grei nok. Douglas Luiz fulgte opp returen som Alisson Becker ga på hans heading, og satte ballen i mål. Målet kom etter svakt forsvarsspill av Kostas Tsimikas, som førte til at Joel Matip ble revet ned ved bakre stolpe.

Det som irriterte Jürgen Klopp og Liverpool-forsvarerne kraftig var imidlertid at scoringen kom like etter at Ollie Watkins hadde tvunget frem en redning fra Alisson, i en situasjon der Villa-angriperen var klart i offside, og hvor assistendommeren burde ha vinket.

Ironien i situasjonen er at Liverpool hadde tjent på at Alisson hadde sluppet inn skuddet fra Watkins, for da hadde VAR grepet inn og annullert scoringen for offside. 

– Det var offside, uttalte Klopp til Sky Sports.

– Dersom du tror jeg snakker om ting som dette kun når vi taper, fordi det bare er da det er et problem for oss, så tar du feil. Det var en klar offsidesituasjon hvor dommerne tillot at spillet gikk videre. Scoringen kom noen pasninger senere, men vi ble satt under press fra det øyeblikket, og situasjonen ble aldri avklart. Den startet 30 meter fra vårt mål.

– I dag fikk det ikke betydning for oss, men generelt mener jeg at vi må finne ut hvordan vi skal løse situasjoner som dette.

Dette er aldri noen ny situasjon

Direktivet Premier League-dommerne har fått om å avente slike situasjoner med bruk av såkalt tunge flagg, fungerer ikke etter intensjonen, og vi så Joel Matip og Virgil van Dijk fortsatt diskutere situasjonen heftig med dommer Jon Moss selv etter at Liverpool hadde utlignet.

Skal bruken av VAR og tunge flagg fungere etter planen, så må ikke dette definerers som en ny situasjon som VAR ikke kan gripe inn i. Ingen på stadion eller ved TV-skjermene var i tvil om at dette var en straffbar offside, så hvorfor skal ikke da VAR gripe inn og annullere målet?

Vi har sett det gang på gang denne sesongen. En kraftig irritert Virgil van Dijk som stadig må løpe opp situasjoner der motstandernes angripere er klart i offside, men assistentdommerne vinker ikke fordi de har fått beskjed om å praktisere tunge flagg, og at VAR skal ta seg av situasjonen i etterkant.

Vel, det fungerer ikke. 

Enten må direktivet for VAR-bruk endres, slik at man går tilbake og annullerer scoringer som dette, eller så må praksisen med tunge flagg bort!

Enten må direktivet for VAR-bruk endres, slik at man går tilbake og annullerer scoringer som dette, eller så må praksisen med tunge flagg bort!

Slik regelverket i Premier League praktiserers nå gjør det jobben til forsvarsspillerne nesten håpløs, og det har vært nok eksempler på forsvarsspillere som er kraftig irriterte over denne praksisen til at dommerlauget bør ta affære over sommeren.

Firmaet Hawk-Eye har fortalt FIFA at de har teknologi klar til oppdage offside-situasjoner automatisk. Det kan ikke komme fort nok for meg!