Tre grunner til å frykte Real Madrid - og fem grunner til å tro på Liverpool-seier

Det er flere grunner til å juble over at Real Madrid blir Liverpools motstander på Stade de France 28. mai. Men lett match blir det ikke. 

De aller fleste røde satt nok med et lite smil og fulgte Manchester Citys kollaps da Real Madrid gjorde de lyseblå til nok et offer for et imponerende resultat i Champions League denne sesongen. Real Madrid har vært spillemessig svakest mot både PSG i åttedelsfinalen, Chelsea i kvartfinalen og City i semifinalen. Likevel er det de som skal møte Liverpool til finale på Stade de France 28. mai. 

Spanjolene har vist to ting i en imponerende reise i årets turnering.

Du kommer langt med flyt og litt flaks. Og du kommer langt med rutine og erfaring fra tidligere triumfer.

Dette er en så merittert tropp, med en av tidenes beste managere på sidelinjen. De er tidenes beste lag i europacupen, og er alltid sultne etter mer. De har en evne til å vinne kamper som gjør dem veldig skumle for enhver motstander - også Liverpool. Likevel var det Madrid vi ønsket oss i finalen - fordi alternativet var verre.

Tre grunner til å frykte Real Madrid

Men vi kan først se på noen få faktorer som gjør at det er grunn til å frykte Real Madrid i Champions League-finalen. Vi trekker spesielt frem tre grunner som gjør at laget som allerede er kronet til spanske seriemestere er livsfarlige - og spesielt i en finale. 

1. Historien

Real Madrid har vunnet mesterligaen 13 ganger og bare vært tapende finalist tre ganger i historien. 1981 var forrige gang de tapte en finale. Det var mot Liverpool, og som årets finale var det på fransk jord. De er soleklart beste lag i turneringens historie, og har vunnet de syv siste finalene de har vært i - inkludert tre år på rad som ble avsluttet med seieren over Liverpool i Kyiv i 2018.  

Viktige spillere fra den gang er fremdeles sentrale brikker i laget - blant andre Luka Modric, Toni Kroos, Casemiro, Dani Carvajal og ikke minst Karim Benzema. Gareth Bale og Isco er andre spillere som kan nevnes, selv om de spiller mer perifere roller i 2022. 

2. Manageren

Jürgen Klopp kvalifiserte seg til sin fjerde Champions League-finale på tirsdag og tangerte dermed rekorden til Marcello Lippi, Sir Alex Ferguson og Carlo Ancelotti. Men etter gårsdagens triumf kan sistnevnte sole seg i glansen alene. Han har nå nådd sin femte finale i Champions League. Han gjorde det i 2003, 2005 og 2007 med AC Milan, og sist i 2014 med Real Madrid.

Ancelotti har vunnet tre av de fire foregående forsøkene og føler nok han burde vunnet alle, men italieneren ble offer for et aldri så lite mirakel i Istanbul i 2005. Dette er en manager som vet hva som skal til på dette nivået, og på veien til årets finale har han slått ut tre antatt bedre motstandere. 

3. Benzema og Vinicius Jr. 

Det kunne han ikke klart uten mannen som allerede har gjort seg fortjent til årets Ballon D'Or, Karim Benzema. Hattrick mot PSG i åttedelsfinalen. Hattrick mot Chelsea i kvartfinalen. Tre scoringer mot Manchester City i semifinalen. 15 scoringer totalt i Champions League denne sesongen. Franskmannen har nærmest egenhendig dratt laget sitt hele veien til Paris, selv om målvakt Thibaut Courtois også må få en solid mengde skryt for mange praktredninger i utslagsrundene. Benzema er mannen som ikke bare scorer på halvsjanser, men også kvartsjanser og tidelssjanser.

Sammen med Vinicius Jr. utgjør han en voldsom trussel. Mange har nok fortrengt mye av det som skjedde med Liverpool forrige vårsesong, men vi husker med gru hvordan Vinicius kom inn bak forsvaret til de røde og sendte Real Madrid til semifinalen. Den spanske giganten er ikke hva de en gang var, men de har likevel en av verdens dyreste spillertropper - anført av kanskje verdens beste spiller.

Ringreven Carlo Ancelotti er en fantastisk manager.

Ringreven Carlo Ancelotti er en fantastisk manager.

Fem grunner til å tro på Liverpool-seier

Men som nevnt var det flere grunner til å juble for Madrid-seier fremfor City, som nok en gang forsvinner slukøret ut av turneringen. 

1. Motsatt kurve

Champions League-finalen i 2018 var siste sesong av peak Real Madrid, som hadde et av tidenes beste fotballag med Bale, Benzema og Ronaldo som fryktinngytende trio. Siden den gang har Real Madrid og Liverpool hatt en motsatt kurve. Liverpool er nå ifølge FiveThirtyEight sin kalkulator favoritt til å vinne årets Champions League. Ifølge den er det 66 prosent sannsynlig at de røde vinner turneringen. Det var det ikke før finalen for fire år siden, da benken bestod av Clyne, Klavan, Moreno, Lallana, Mignolet, Can og Solanke.

Nå har Liverpool kanskje den beste spillerstallen i Europa. De røde scorer bedre på alle parametre sammenliknet med Madrid i årets Champions League. 

2. Historien

I likhet med Real Madrid kan vi trekke frem Liverpools historie som et argument for at de kan vinne denne kampen. Det er kun Real og AC Milan som har flere mesterligatriumfer enn de røde, og med 2019-triumfen i bagasjen har Liverpool enn ferskere smak av suksess i turneringen enn det Real Madrid har.

Liverpool har dessuten gått fra å være nesten-lag til seiersmaskin. Fra tre finaletap på tre forsøk under Klopp har det nå blitt fire strake finaletriumfer om vi ser bort fra Community Shield (noe vi selvsagt gjør). Både eldre og nyere historie viser at det ikke er så dumt å backe Liverpool 28. mai. 

3. Manageren

Så kan også manageren være et argument for at Liverpool skal vinne. Klopp står virkelig ikke tilbake for Ancelotti. Italieneren har lengre fartstid i fotballen, og vi ser ikke bort fra at Klopp ved slutten av sin karriere kan ha nådd flest Champions League-finaler av alle. Gjennom våren har han vist at han kan guide en tropp til å kjempe på fire fronter. Liverpool har ikke blitt slått ut av noe som helst denne sesongen, og det gjenstår kun seks kamper i alle turneringer. 

4. Ikke avhengig av enkeltspillere

Der Benzema og Vinicius Jr. er farlige offensive spillere for Real Madrid, er det ingen vits i å trekke frem enkeltspillere hos Liverpool. Salah, Mané og Diaz virker riktignok for øyeblikket å være den beste trioen på topp, men det er ingen stor svekkelse å sette innpå enten Jota eller Firmino. Pluss at vi har Origi. Bakover i banen er også bredden til Liverpool bedre enn Reals.

Laget spanjolene avsluttet semifinalen mot City med bestod stort sett av stallspillere som neppe blir stolt på i en finale. Liverpool har minst 18 spillere man fint kunne startet med uten store bekymringer for at laget blir svekket. 

5. Revansje

Real Madrid har vist gjennom årets turnering at det ikke er noe i veien med motivasjonen for å vinne, selv om de har dominert Champions League de siste snaue ti årene. Likevel har Liverpool én ekstra motiverende faktor som hovedstadslaget ikke har, og det er nettopp finalen i 2018. Mohamed Salah var raskt ute på sosiale medier onsdag kveld og meldte «We have a score to settle».

Det skriker både selvtillit og motivasjon. Kan Liverpool bruke nederlaget for fire år siden til noe positivt, er det der man fort kan finne de ekstra prosentene som vil avgjøre kampen.