Kampkommentar Liverpool - Manchester United: Aldri har United tapt mer, aldri har Liverpool vært høyere på tabellen denne sesongen

Nå kan vi med rette se oppover på tabellen, Liverpool er et farlig beist å ha jagende bak seg, men hva var det vi var vitne til her?

Før kampstart var det nok mange Liverpool-supportere som begynte å kjenne på nervene. Manchester United hadde nylig vunnet en pokal, og siste ligatap var tilbake mot Arsenal 22. januar, med 13-3-1 i alle turneringer i 2023. Oddsen på hjemmeseier lå rundt 2.40 hos oddssetterne.

Få, om noen, kunne ha forutsett de neste 90 minuttene.

Spinnvilt. Kast flaskene og brenn båtene. Hva var det som skjedde? Hva var det som traff Manchester United? 

Dette ble en klassiker. En kamp det vil bli snakket om. Lenge. Over kaffepauser og lunsjbord, over generasjoner.

VIDUNDERLIG AVSLUTNING: Alle i front-trioen nettet to, og Cody Gakpo viste utsøkt teknikk ved sine scoringer.

VIDUNDERLIG AVSLUTNING: Alle i front-trioen nettet to, og Cody Gakpo viste utsøkt teknikk ved sine scoringer.

Klopp endret på tre mann fra Wolves-laget onsdag. Andy Robertson, Jordan Henderson og Cody Gakpo kom inn for Kostas Tsimikas, Stefan Bajcetic og Diogo Jota. Det kan man trygt si at betalte seg. Erik ten Hag beholdt samme 11 som vant Carabao Cup i februar.

Aggressive ut

Tidlig fikk vi forvarsel om hvordan helga skulle avsluttes. Jürgen Klopps lag sprang ut i høyt press, det var gode avstander i laget, spillerne virket på, og allerede i første minutt trøkket Casemiro til sent ute på Harvey Elliott.

Fabinho og Trent Alexander-Arnold, to av dem som har sanket mest negativ omtale denne sesongen, var brått vintage-versjoner av de mesterspillerne vi har lært å kjenne. Etter 14 minutter brøt førstnevnte foran, som endte med at Mohamed Salah skjøt utenfor. 

Aggressive Liverpool leverte foran hjemmefansen. De første 20 minuttene var det 62 prosent ballbesittelse, dog ingen scoringer.

Foten av gassen noe

Med stadionuret opp mot halvtimen virket det som om en del av bensinen var brent på bålet. Gjestene fant mer tid med ballen og begynte å skape farligheter. Spesielt via formspillerne Bruno Fernandes og Marcus Rashford.

Si Señor! Anfield-publikumet søkte mål og begynte å synge for Roberto Firmino, 31-åringen som er på sin avslutningssesong i den røde drakta. Da brasilianeren først entret banen etter 79 minutter var det avgjort. Bortelaget ydmyket. Rekorder knust. Anfield og Klopp i himmels.

Intensiteten så ut til å falle noe, både med og uten ball. Enkelte tilskuere fryktet kanskje en reprise fra det omvendte oppgjøret i august. Liverpool hadde ballen på Old Trafford, men Rashford og Jadon Sancho sikret 2-1 for djevlene.

Den skotske assistkongen «Robbo»

Ofte er dette tette og intense kamper, som til slutt må avgjøres av enkeltprestasjoner. Det må gjerne noe spesielt til for å åpne rivaleriene. 

Over noen avgjørende minutter, i det 43., 47. og det 50., skulle det bli servert. 

MÅLKONGEN OG ASSISTKONGEN: Andy Robertson og Mohamed Salah kunne slippe følelsene løs på Anfield.

MÅLKONGEN OG ASSISTKONGEN: Andy Robertson og Mohamed Salah kunne slippe følelsene løs på Anfield.

Andy Robertson hadde vist energi og initiativ. Da selv Darwin Núñez ble stående å se etter ballen, løp skotten det han kunne for å sikre ballen, noe som utløste et velfortjent klapp på ryggen fra posisjonskonkurrent Kostas Tsimikas på sidelinja.

28-åringen var sentral i 1-0. Alisson slo presist ut til skotten. Han tok den med seg og er minst like presis videre til Cody Gakpo. Tyngdeoverføringen fra nederlenderen er on point. Raphaël Varane og David de Gea ble statister i en scoring som de nok var vant til å se lagkamerat Rashford utføre.

Ingen Premier League-forsvarere har flere målgivende enn Robertson denne sesongen.

Full, vill fest

Til pause var det 8-4 fordel Liverpool i avslutninger, men i skudd på mål «ledet» United 3-1. Vinden kunne fort vende.

Fort skulle det gå. Snu skulle det ikke. I stedet punkterte front-trioen med Gakpo, Salah og Núñez United-ballongen. «Champagnefotball» ble det meldt fra kommentatorplass.

Salah kunne selvsagt ikke la seg fornekte her. For sjette kamp på rad nettet han mot Manchester United. I tillegg passerte han Robbie Fowler og ble klubbens mestscorende i Premier League. Kun fem har flere ligamål for de røde. 

30-åringen har måttet tåle sin dose pepper. Nå har han tosifret med mål og målgivende (20+10) som eneste spiller i Premier League for 2022/23. Attpåtil scoret han med høyre!

Med kampen ute av Erik ten Hags hender (og det lille tittelhåpet, om det noen gang eksisterte) ble det hele sluppet løs. Det svingte. Vi fikk sjanser for begge lag. Sir Kenny Dalglish, Steven Gerrard, Ian Rush og de andre i stadionsetene moret seg. Fergie derimot, vel. 

Si Señor Bobby

Anfield-publikumet stilte opp som den 12. mann. I perioder kunne det se ut som om de røde var både to og tre mann flere enn Manchester Uniteds hvite.

Det sier noe når en banestormer var bedre på å takle Liverpool-spillerne enn Manchester Uniteds midtbane.

79. minutter var på uret da Roberto Firmino entret matta. «Si Señor». «Pass the ball to Bobby and he'll score». To minutter før slutt skjedde så. Bobby Firminos kritthvite glis kunne matche Jürgen Klopp og Pepijn Lijnders’ glede. Det var toppen av treet, krona på verket. 

BANEINVASJON: En supporter kom seg inn på gresset og bort til de feirende, før han ble taklet av vaktene.

BANEINVASJON: En supporter kom seg inn på gresset og bort til de feirende, før han ble taklet av vaktene.

Rekordbøkene kan skrive Manchester Uniteds største nederlag siden Wolverhampton i 1931, Aston Villa i 1930 og Blackburn i 1926. For Liverpool er det den største seieren noensinne over rivalen (United ble slått 7-1 i 1895!).

Plutselig går blikket oppover på tabellen, med rette. De mest optimistiske vil tenke på om dette kan la seg gjøre på Santiago Bernabéu når Champions League returnerer.

På tabellen er de røde nå oppe på en 5.-plass. De har aldri vært høyere denne sesongen. Tre poeng opp til Tottenham på 4., med en kamp mindre spilt, og bedre målforskjell.

Tabelljumbo Bournemouth, som Liverpool slo 9-0 er nå neste. Så Champions League i Madrid og landslagspause. Etter det starter april med Manchester City og Chelsea borte, før serieleder Arsenal gjester Anfield. Nå er det bare å tenke som da målene rant inn på Anfield søndag kveld. La det komme, la det komme!