Kampkommentar: En opphenting som gir håp om at bedre tider er i vente

KOMMENTAR: Vi kan trolig glemme topp fire, men de siste 50 minuttene mot Arsenal var tross alt et bevis på at Liverpool ikke er helt fortapt.

Etter alt snakket om kraften av Anfield, lovnader om å gi alt og små steg fremover, var de første 40 minuttene i søndagens hjemmekamp intet annet enn patetisk. Kampen hadde blitt omtalt som den største testen for Arsenal på jakten mot sitt første ligamesterskap på snart 20 år, men de fikk det altfor lett. 

Alle symptomene fra marerittsesongen kom til syne. Passivt, tannløst og helt uten tro på seg selv. Humøret og prestasjonen fra spillerne smittet over på tribunen, og det så lenge ut til å bli en mørk ettermiddag. Helt til alle våknet. 

Det eneste Liverpools spillere og supportere trengte var en liten etterslenger fra bortelagets Granit Xhaka, som ikke bare fyrte opp Trent Alexander-Arnold, men også 50.000 andre på Anfield. Kort tid senere satt reduseringen i mål, og plutselig var Liverpool igjen tilbake. Både Liverpool og Arsenal så ut som de pleier når de møtes på Anfield, og om ikke annet fikk vi herlig underholdning.

Problemene kom til syne

Dessverre er det fremdeles noe som mangler for Liverpool, men på dager som dette er det bare detaljer. I stedet for ett baklengsmål trengs det nå to før man våkner. Og den lille hjelpen man får på veien, for eksempel i form av et straffespark, blir nå misbrukt.

Vi kan selvsagt snakke om alt som er galt, nok en gang. Forsvaret lekker som en sil, og det er nok delvis fordi det ikke lenger er nok kvalitet og intensitet lenger fremme i banen. 

Tall fra Understat viser hvor skrekkelig denne sesongen har vært for Liverpool defensivt. Bare fem lag har sluppet til mer forventede mål (xG) enn Liverpools 47,23. Det har «bare» blitt 35 baklengs takket være den fantastiske Alisson Becker. 

Heller ikke fremover på banen går det helt på skinner. Tolv mål har det blitt til sammen etter pause på de siste 19 ligakampene. Halvparten kom mot Manchester United. Mohamed Salah har, tross et par straffebom, levert varene, men bak ham er det få som bidrar med målpoeng.

Toget gikk trolig i dag

Nå er det tolv poeng opp til Newcastle og Manchester United, som innehar tredje- og fjerdeplassen. Ni kamper gjenstår, og vi kan nok dermed slå fast at topp fire-toget har gått med mindre noe helt spesielt skjer. 

For flesteparten av supporterne har det neppe noe å si om det nå blir femte-, sjette-, sjuende- eller åttendeplass. Det finnes jo argumenter for at det kan være like greit å droppe hele Europa om man først går glipp av Champions League. 

Det er fryktelig skuffende at 2022/23-sesongen har gått den veien. Men nå kan forhåpentligvis Jürgen Klopp bruke de resterende ni kampene til å bygge håp, selvtillit og for fremtiden. Darwin Nunez, Cody Gakpo og Harvey Elliott er blant spillerne han nå kan bygge laget på, frem til forsterkningene på midtbanen kommer i sommer. Og hva med en kar som Fabio Carvalho? 

Nå som sjansene for topp fire er minimale, kan kanskje spillerne la noe av presset de har på sine skuldre forsvinne. Og ta med seg de gode øyeblikkene fra sesongen, som 7-0 over Manchester United og dagens opphenting mot serielederen, og finne tilbake spillegleden. 

Liverpool kommer snart tilbake.