Gatene i Liverpool:Bold street

Nedenfor en utbombet kirke har en av Liverpools hippeste og mest fargerike gater vokst fram.

29. jan 2021 kl 15.58Mari Lunde

Bold Street ligger i området Ropewalks, oppkalt etter repslagernes virke som dominerte området frem til 1800-tallet. Produksjon av tau ble en naturlig konsekvens av at seilskipsfarten tok over Liverpools havneby.

Området har flere nærmest identiske parallellgater som strekker seg ned fra Berry Street til Hanover Street og er en kontrast til det ellers ganske så tilfeldige gatenettverket i byen.

Grunnen til at de er så rette og smale, var at tauprodusentene skulle kunne legge tauene i gata. Lengden på gata var den lengden tauene skulle være.

Flere og flere handelsmenn kom til byen, og de trengte et sted å bo. På slutten av 1700-tallet ble det bygd boliger for privatpersoner i Bold Street.

Gaten ble oppkalt etter slavehandler og tidligere ordfører Jonas Bold. Bold ble ordfører av Liverpool i 1802.

Gjennom årene har Bold Street utviklet seg til å bli Liverpools hippeste gate med spennende restauranter og særegne butikker liggende på rekke og rad.

Mowglis chat bombs må stå på bestillingen når man besøker restauranten.

Mowglis chat bombs må stå på bestillingen når man besøker restauranten.

Hvis du vil få med deg musikk fra spennende talenter, kan du besøke Leafs Open Mic Night.

Hvis du vil få med deg musikk fra spennende talenter, kan du besøke Leafs Open Mic Night.

MAT OG DRIKKE

Hvis du er glad i spennende mat, dra til Bold Street. Det er hit man kommer for å handle matvarer fra hele verden på Matta’s, eller oppleve en ny rett fra et land du aldri har besøkt hos en av de mange restaurantene.

Hos Bakchich får man en bit av Beirut. Her kan man nyte store porsjoner til en billig penge og et veldig hyggelig personale, men ikke forvent alkoholservering. Maten er smakfull, og lokalet er uformelt og fargerikt.

Kassap Meat House er en biffrestaurant som åpnet for ikke så altfor lenge siden, men har allerede rukket å bli en favoritt blant lokale og tilreisende.

Hvis du er glad i indisk mat, må du ta turen til Mowgli. Restauranten ble åpnet av Nisha Katona MBE og har vunnet hjertene til så mange karrielskende scousere at de har måttet åpne ny restaurant i Water Street for å møte etterspørselen.

Etter hvert har også Katona åpnet flere restauranter over hele landet, men den første, lille restauranten ligger fortsatt i Bold Street. Her tar de ikke bordbestilling.

Hvis du har lyst på pho, karri eller annen vietnamesisk mat, besøk Pho.

Hvis du har lyst på pho, karri eller annen vietnamesisk mat, besøk Pho.

Derfor kan ventetiden for autentisk, indisk mat være ekstra lang i helgene, men hold ut! Det er definitivt verdt det for noen chat bombs, en ruby wrap og litt bunn chow.

Maray er en annen godbit. Her serverer de nydelige retter fulle av smak, inspirert av kjøkkenet i Midtøsten. Maten føles mer unik og er langt mer eksperimentell enn ved de fleste andre restauranter i byen.

Leaf er te-elskernes oase, og svært populær blant den kunstneriske delen av byen. Med to etasjer er det godt med sitteplasser, likevel er det nesten alltid fullt rundt lunsjtider. Det er også et koselig sted å ta en tidlig drink, eller å dra frem laptoppen for å sende noen e-poster.

Hver tirsdag kveld har de Open Mic Night, og med en så musikkfrelst by som Liverpool er det en herlig opplevelse. Bold Street Coffee serverer ypperlig kaffe, og hos Soul Café kan du spise billig frokost hele dagen til soulmusikk.

Kanskje du kunne tenke deg å klappe katter til kaffen? Cat Café, nederst i gata, er vanskelig å gå glipp av da det til enhver tid er en stor folkemengde med ansiktene klint mot ruta for å få et glimt av de søte firbente beboerne. Du må reservere plass på forhånd, og her serveres det bakervarer og varme drikker.

Maray serverer skamgod mat og en varm, kontinental atmosfære.

Maray serverer skamgod mat og en varm, kontinental atmosfære.

SHOPPING

Lonely Planet har kalt Bold Street for en av de beste handlegatene i landet. Her kan du plukke opp alt fra kunst hos Rennies Art Gallery, sjelden vinyl på Dig til Mor Teresa-sitatbok fra Pauline Books & Media. Pop Boutique og Cow Vintage er to av de beste vintagebutikkene i byen hvor du kan finne gamle skatter til trivelige priser.

Ute etter en sjelden Adidas-sko som gikk ut av produksjon for flere tiår siden? Eller noen kule T-skjorter eller gensere for å ha på seg på kamp med litt diskrete fotballreferanser? Da er Transalpino stedet for deg. Fra å være bortgjemt i andreetasjen i en vintagebutikk har de nå tatt over førsteetasjen.

Jamie Carragher er en av mange Transalpino-supportere som ofte er blitt sett med deres egendesignede T-skjorter. Rett over gata for Transalpino ligger size?, en skobutikk som også spesialiserer seg på joggesko. Der får de inn alle de nyeste Adidas-modellene, og har også alle andre store merker.

IØYNEFALLENDE BYGG

Ruvende på toppen av gata ligger St. Luke’s Church. På folkemunne kalles den bare the Bombed out Church da det er nettopp det den er – bombet i stykker av en tysk brannbombe under andre verdenskrig.

Brannen som fulgte bomben ødela taket totalt, sendte knuste kirkeklokker i bakken og slukte orgelet. I dag er det bare skallet av kirken som står igjen, og den fungerer som et minnesmerke for de som mistet livet i krigen. Her organiseres det ofte små konserter, kunstutstillinger og festivaler. I helgene holdes det ofte markeder.

I motsatt ende av gata finner man The Lyceum. Det nyklassisistiske bygget sto ferdig i 1802. Den majestetiske bygningen har operert som bibliotek, bar og senest som et postkontor, men har stått tom og for salg i mange år.

St. Luke’s Church ble bombet av tyskerne under krigen, og kalles nå Bombed out Church.

St. Luke’s Church ble bombet av tyskerne under krigen, og kalles nå Bombed out Church.

Kom deg hit:

Bold Street ligger sentralt i Liverpool. Hvis man går oppover Church Street (gata med butikker som Primark og Marks & Spencer), og fortsetter over lyskrysset, er man i bunnen av Bold Street.

Spis her:

Mowgli – indisk

Bakchich – libanesisk

Pho – vietnamesisk

Kassap – tyrkisk biffrestaurant

The Italian Club – italiensk

Drikk her:

Newington Temple

Café Tabac

Jimmy’s

Leaf

Coyote Ugly