Manés Senegal skal spille nær et område hvor det er borgerkrig

Europeiske storklubber kvier seg for å sende sine spillere til Afrikamesterskapet i Kamerun, ikke bare på grunn av koronafrykt, men også på grunn av borgerkrigen som raser i landet.

Under Afrikamesterskapet, som arrangeres i tidsrommet 9. januar til 6. februar, skal 24 lag spille kamper på seks arenaer rundt om i Kamerun. 

Sadio Manés Senegal skal spille i landets sjette største by, Bafoussam, som ligger nær grensen til en region, Anglophone-sonen, hvor det raser borgerkrig, skriver The Athletic.

Alle Senegals gruppespillkamper skal spilles i denne byen, og det betyr at både Mané, Chelseas Edouard Mendy og Watfords Ismailla Sarr vil oppholde seg nær dette konfliktområdet.

Grenseområdet til Nigeria blir også beskrevet som et usikkert område, og Mohamed Salah skal spille mot nettopp Nigeria i byen Garoua i dette området. Den egyptiske troppen vil ikke bo i denne regionen, men vil isteden fly inn til sine kamper fra Douala i det sørvestlige Kamerun.

Det har ikke beroliget egypterne at kamerunske sikkerhetsstyrker har hatt en antiterror-øvelse, som inkluderte et simulert angrep mot et stadion.

Frykter for spillernes helse

Det europeiske klubbforbundet (ECA) har siden november drevet lobbyvirksomhet for å få stoppet Afrikamesterskapet, men det afrikanske fotballforbundet (CAF) insisterer på at turneringen vil spilles som planlagt.

ECA har først og fremst brukt helsegrunner og koronapandemien som begrunnelse for at de ønsker mesterskapet avlyst, og ikke sikkerhetssituasjonen i Kamerun.

I forrige uke sendte ECA, der Liverpool er medlem, et brev til FIFAs visegeneralsekretær, svenske Mattias Grafström. Der la de frem tre grunner til at klubbene vegrer seg for å slippe spillerne til landslagsspill.

Grunnene var at «alle spillernes helse ikke er beskyttet», «at klubber kan bli tvunget til å klare seg uten spillere i hjemlige turneringer», og at «det ikke er sikkert at alle spillerne kan returnere til klubbene sine til riktig tid etter turneringen», skriver The Guardian

ECA føler at disse tre punktene er i fare for å bli ignorert slik ting nå ligger an, før spillerne skal slutte seg til landslagstroppene i turneringen som starter 9. januar.

CAF har ingen planer om å avlyse

CAF ser brevet som ECA har sendt FIFA som et forsøk fra de mektigste klubbene i Europa til å få stoppet arrangementet, for at det skal passe deres egen agenda.

Det afrikanske fotballforbundet ville ikke kommentere brevet fra ECA, men Lux September i CAF var klar på at mesterskapet kommer til å gå som planlagt.

– AFCON vil bli arrangert i Kamerun fra 9. januar 2022. Det er alfa. Og omega, sier han ifølge Guardian.

Liverpool vet fortsatt ikke hvor lenge de kan holde på Sadio Mané, Mohamed Salah og Naby Keita, og om de kan spille kampene mot Leicester og Chelsea rundt jul og nyttår. For to uker siden bekreftet Jürgen Klopp at det pågår samtaler med de respektive fotballforbundene, og han var da optimistisk.

– Vi vet ikke når spillerne må dra ennå, sa han under sin pressekonferanse onsdag.

En annen bekymring er om spillerne vil måtte sitte i karantene etter mesterskapene sine. ECA skal ha hatt et møte med FIFA for to uker siden angående den problematikken, men så langt har det ikke kommet noen respons på dette.