Røde tall selv i en sesong hvor Liverpool vant Premier League, supercupen og klubb-VM - men elleve Premier League-klubber kommer dårligere ut

Bloggeren Swiss Ramble har forsøkt å forklare hvorfor Liverpool ikke kom bedre ut av det økonomisk i en sesong hvor klubben hadde enorm sportslig suksess.

28. apr 2021 kl 12.25Einar Kvande

I 2019/20-sesongen vant Liverpool Premier League, UEFA supercup og klubb-VM, i tillegg til at de røde tok seg til 1/8-finlaen i Champions League. Likevel måtte Anfield-klubben bokføre et tap på hele 46 millioner pund før skatt. Regnskapstallene inkluderer tre måneder med fotballstopp grunnet koronapandemien, og viser bare toppen av isberget når det gjelder koronapandemiens effekt på fotballøkonomien.

Liverpool gikk fra 42 millioner pund pluss før skatt året før, til 46 millioner pund i minus, i all hovedsak fordi inntektene falt med 43 millioner pund (8%), fra 533 millioner pund til 490 millioner pund. Samtidig økte utgiftene med 31 millioner pund (6%). Liverpools profitt på spillersalg falt med 18 millioner pund til 27 millioner pund, men Anfield-klubben tjente fire millioner pund på salget av Melwood. Tapet etter skatt kommer på 39 millioner pund.

Den største inntektskilden til Liverpool er TV-avtalene, men disse inntektene falt med 59 millioner pund (23%) fra 261 millioner pund til 202 millioner pund. Kampdaginntektene falt med 13 millioner pund (16%) fra 84 millioner pund til 71 millioner pund. Dette ble delvis dekket opp for gjennom en økning i kommersielle inntekter med 29 millioner pund (16%) fra 188 millioner pund til 217 millioner pund.

Andre klubber sliter mer

Samtidig som Liverpools samlede inntekter sank økte kostnadene altså betraktelig. Lønninger økte med 16 millioner pund (5%) fra 310 milllioner pund til 326 millioner pund, og andre kostnader økte med 23 millioner pund (23%) fra 100 millioner pund til 123 millioner pund.

Tapet på 46 millioner pund før skatt er imidlertid ikke så ille sammenlignet med andre klubber, som er blitt rammet betydelig hardere enn Liverpool av koronapandemien. Faktisk har hele elleve av Premier League-klubbene registrert tap på over 50 millioner pund i 2019/20. Everton tapte hele 140 millioner pund, og Manchester City 125 millioner pund.

Uten pandemien ville Liverpool ha gått i pluss

Liverpool har måttet betale tilbake penger til TV-selskapene som en følge av pandemien, og kamper er blitt spilt bak lukkede dører uten publikum på tribunene. Swiss Ramble har estimert at Liverpools inntekter har blitt redusert med 60 millioner pund på grunn av pandemien. Da er beregningen til bloggeren at 11 millioner pund er blitt tapt på kamper bak lukkede dører, 14 millioner pund er blitt tapt i form av tilbakebetalte TV-inntekter, mens 35 millioner pund av TV-inntektene er blitt overført til inneværende regnskapsår.

Uten dette ville klubbens inntekter ha vært på 550 millioner pund, noe som ville ha vært klubbrekord, og Liverpool ville ha gått 10 millioner pund i pluss isteden for å tape over 40 millioner pund.

Profitten på spillersalg falt altså med 18 millioner pund fra 45 millioner pund til 27 millioner pund. Profitten kommer i all hovedsak som følge av salg av Danny Ings til Southampton, Ryan Kent til Rangers og Simon Mignolet til Club Brugge. Dette er tall som er langt bak Chelsea, som tjente 143 millioner pund på spillersalg, Leeds som tjente 63 millioner pund og Arsenal som tjente 60 millioner pund.

Dette er første gang Liverpool FC har gått med tap siden 2016. Selv med dette tapet i 2020 er profitten over de seks siste årene på rundt 200 millioner pund. Til sammenligning tapte Liverpool 139 millioner pund i fireårsperioden fra 2011-2014.

Liverpool har også lave ekstraordinære kostnader sammenlignet med tiåret frem til 2016. Istedet tjente man fire millioner pund på salget av Melwood.

Swiss Ramble påpeker at Liverpool er blitt veldig avhengie av profitten fra spillersalg. Klubben har tjent hele 333 millioner pund på spillersalg siden 2015, sammenlignet med beskjedne 28 millioner pund i fireårsperioden før dette. 

Inneværende regnskapsår vil inkludere salg av Rhian Brewster til Sheffield United og Dejan Lovren til Zenit St Petersburg.

En viktig strategi for FSG er å være en klubb som selger spillere smart. I de siste seks årene er det bare Chelsea som har hatt høyere profitt på spillersalg enn Liverpool, med 475 millioner pund. Liverpools profitt på 333 millioner pund er milevis foran de øvrige toppklubbene. Arsenal har tjent 230 millioner pund på spillersalg i samme periode, Tottenham 188 milllioner pund, Manchester City 187 millioner pund og Manchester United beskjedne 87 millioner pund.

Selv om omsetningen gikk ned i 2019/20 så har den likevel vokst med 188 millioner pund (62%) over de siste fire årene, mye takket være klubbens kommersielle satsing og TV-inntektene.  Denne veksten er den høyeste blant de seks store, med Tottenham hakk i hæl med en omsetningsøkning på 182 millioner pund. De øvrige storklubbene har vokst mye saktere. Manchester City og Chelseas økning i samme periode er til sammenligning på henholdsvis 87 og 78 millioner pund, mens omsetningen til Manchester United og Arsenal faktisk har gått ned.

Liverpool har den nest høyeste omsetningen i England, og er med sine 490 millioner pund ikke langt bak Manchester Uniteds 509 millioner pund. Anfield-klubben hadde dermed høyere omsetning enn Manchester City (478 millioner pund forrige sesong).

Liverpools omsetningssvikt på åtte prosent er bedre enn gjennomsnittet blant Premier League-klubbene på 13 prosent. 

Liverpool klatret to plasser til femteplass i Deloitte Money League forrige sesong. Dette var første gangen siden 2002 at de var inne blant topp fem der. Der er de røde imidlertid langt bak Barcelona og Real Madrid. 

At Liverpools TV-inntekter dalte med hele 59 millioner pund (23%) fra 261 millioner pund til 202 millioner pund skyldes at inntektene fra de ni siste kampene først kommer med på inneværende regnskapsår, ettersom sesongen ikke ble avsluttet før i juni og juli. 

Likevel har Liverpool de høyeste TV-inntektene i England, og de nest høyeste på verdensbasis, kun bak Barcelonas 218 millioner pund.

Liverpool tjente 70 millioner pund på sin Champions League-deltakelse i fjor, hvor de ble utslått i 1/8-finalen av Atletico Madrid. Dette var 28 millioner pund mindre enn foregående sesong, da de røde vant turneringen, men likevel nest mest av de engelske klubbene. 

Liverpool har på de tre siste sesongene tjent hele 272 millioner euro på sin deltakelse i Champions League. Bare Manchester City har tjent mere penger på Champions League enn Liverpool de fem siste årene. 

Dersom de røde ikke kvalifiserer seg for neste års Champions League vil det utvilsomt bety et enormt inntektstap.

Betydelig økning i sponsorinntekter

Liverpools kommersielle inntekter økte med 29 millioner pund (16%) fra 188 millioner pund til 217 millioner pund, takket være en betydelig økning i sponsorinntekter og salg av drakter, klær og suvenirer. Disse inntektene er økt med 102 millioner pund i løpet av de siste fire årene, og bare Tottenham kan vise til større vekst.

Liverpool har de tredje høyeste kommersielle inntektene i England, men er fortsatt langt bak Manchester Uniteds 279 millioner pund og Manchester Citys 246 milloner pund. De røde er imidlertid nå godt foran Chelsea, Tottenham, Arsenal og Everton på dette området.

Draktsponsoravtalen med Standard Chartered er verdt 40 millioner pund, mens New Balance-avtalen verdt 45 millioner pund erstattes av Nike i inneværende regnskapsår. 

Kampdaginntektene dalte med 13 millioner pund fra 84 millioner pund til 71 millioner pund, på grunn av at de røde spilte to kamper mindre i Champions League, pluss at fire hjemmekamper gikk bak lukkede dører på grunn av koronapandemien. 

Liverpools tilskuersnitt på 53146 er det sjette høyeste i Premier League. Selv om inntektene gikk ned har lønningene økt med 16 millioner pund (5%) fra 310 millioner pund til 326 millioner pund. Dette skyldes i stor grad bonuser for å vinne Premier League. Lønningene har økt med 117 millioner pund (56%) over de tre siste årene. Dette er den største økningen blant toppklubbene.

Bare Manchester City betaler mer i lønn enn Liverpool i Premier League.