van Dijk bestemte seg for å stå over EM da Wolves-backen slo opp sin kneskade

Da Jonny Otto slo opp igjen sin kneskade, skjønte Virgil van Dijk at det ville være for risikabelt å spille EM for Nederland i sommer.

15. mai 2021 kl 22.29Jens Bessesen

Denne uken snakket Virgil van Dijk offentlig for første gang siden han fikk sesongen ødelagt mot Everton for syv måneder siden. Da kunne midtstopperen avsløre at han med tungt hjerte har bestemt seg for å stå over sommerens EM-sluttspill med Nederland. 

Landslagskapteinen vil heller fokusere på oppkjøringen med Liverpool. 

– I denne siste fasen har jeg blitt nødt til å ta en avgjørelse. Skal jeg til EM eller ei? Med alt som skjer, føler jeg at den rette avgjørelsen er å ikke dra til EM, og heller ta siste fase av opptreningen utenfor sesong. Så alt fokus vil være på sesongoppkjøringen med klubben, og det er et realistisk mål, sa han. 

Skade på Wolves-spiller viktig del av avgjørelsen

Det var lenge et mål å bli klar til å lede landet sitt ut i Europamesterskapet, men til slutt falt altså valget på å stå over. Simon Hughes i The Athletic kan avsløre at skaden til Wolves-back Jonny Otto spilte en stor rolle i van Dijks avgjørelse. 

Otto hadde pådratt seg en liknende skade i august, men var tilbake i spill allerede i februar. Han var på banen i åtte kamper på rad fra 7. februar til 15. mars. Den siste var mot Liverpool. På en treningsøkt etter kampen ble skaden slått opp igjen, og han er igjen ute i lang tid. 

«van Dijk innså da at selv om det var mulig å spille for Nederland i sommer, ville risikoen være enorm. Oddsene var imot han. Uansett hvor stor viljen er, sier statistikken at det er 51 prosent sjanse for å slå opp skaden hvis en spiller kommer tilbake i konkurranse innen ni måneder etter at skaden oppstod», skriver Hughes. 

van Dijk ble operert i november, og kan derfor være klar igjen til sesongstart i midten av august om alt går etter planen. 

Trøst i unntakstilstanden

I intervjuet med LFCTV snakket van Dijk om en tøff tid utenfor banen. 

– I starten er det veldig tøft. Jeg var langt nede. Da var støtten fra min kone og mine barn enormt viktig. Du er hjemme, du har blitt operert, du får ikke sove og er full av smerter. Det føltes som om min verden plutselig var slått av, sa 29-åringen, som fyller 30 år 8. juli. 

I OPPTRENING: Virgil van Dijk jobber for å komme tilbake på banen.

I OPPTRENING: Virgil van Dijk jobber for å komme tilbake på banen.

Støtte fra familie, lagkamerater, spesielt de langtidsskadde Joe Gomez og Joel Matip, og trenerapparatet har imidlertid hjulpet med tanke på å holde humøret oppe. Det samme har fremgangen i opptreningen. Og ikke minst ønsket om å se supporterne igjen. 

Ifølge Hughes i The Athletic har det faktisk også vært en liten trøst at fotball ikke har vært den samme idretten i perioden van Dijk har vært skadet. Tomme tribuner og ingen liv rundt kampene. 

«Selv før skaden savnet van Dijk klumpen i halsen og adrenalinet som kom da han hørte publikum mens han stod i spillertunnelen», skriver han.

Når han er tilbake på banen, forhåpentligvis ved starten av 2021/22-sesongen, er det forhåpentligvis også fulle tribuner og et Liverpool som kan finne sitt beste igjen.