FIFA vil stoppe de rikeste klubbene fra å hamstre spillere

Det internasjonale fotballforbundet gjør endringer på regelverket for utlån av spillere.

Et nytt regelverk vil sette et tak på antall spillere en klubb kan sende ut på lån. Fra 2024/25-sesongen blir det maksimalt tillatt å låne ut seks spillere til lag i andre land, melder The Athletic. Det gjøres imidletid unntak for U21-spillere og klubbtrente spillere.

FIFA vil med dette forsøke å stoppe de rikeste klubbene fra å hamstre spillere og bygge opp enorme spillertropper.

Det vil være en overgangsperiode, der man fra sommeren maksimalt kan låne ut åtte spillere til utenlandske klubber, før antallet reduseres til sju i 2023/24. Om under tre år vil altså antallet være nede i seks utlån.

Ber medlemslandene innføre samme regelverk nasjonalt

Dette regelverket vil vedtas av FIFA tidlig i mars, og innføres før transfervinduet i sommer. 

FIFA-reglene gjelder bare internasjonale overganger, men alle medlemsforbundene blir bedt om å innføre tilsvarende lånereglement også i den hjemlige fotballen i løpet av de kommende tre årene. 

Premier League vil dermed bli bedt om å innføre lignende reglement innen juli 2025. 

FIFA vil heller ikke tillate mer en maskimalt tre lån per sesong, inn og ut, mellom de samme to klubbene.

Det internasjonale fotballforbundet ønsker med dette å unngå at de største og rikeste klubbene samler enorme tropper for sin egen nytte, da de mener dette er til hinder for spillernes utvikling.

De vil ha slutt på trenden der de største klubberne støvsuger markedet for unge talenter, og deretter sender dem på en rekke lån før de selger dem med stor fortjeneste. 

Reglene gjelder ikke spillere under 21 år

Hjemmeavlede spillere og akademiprodukter vil ikke bli blokkert fra lånemarkedet som en følge av de nye reglene. 

Chelsea er en klubb som i en rekke år har drevet med utlån av den typen som FIFA nå ønsker å få satt en stopper for. I 2018/19 hadde de hele 49 spillere ute på lån. Dette antallet er nede i 21 denne sesongen.

Manchester City har hele 35 spillere ute på lån denne sesongen. Flesteparten av disse er imidlertid under 21 år eller kvalifiserer som klubbtrenede. 

Manchester United og Liverpool har lagt seg på en annen linje, og har lånt ut langt færre spillere enn City og Chelsea. United har 13 spillere ute på lån akkurat nå, mens Liverpool har 10.