Virgil van Dijk forklarer hvorfor han prioriterte klubblaget foran landslaget

Det vakte oppsikt i Nederland da Virgil van Dijk valgte å droppe EM for å bli 100 prosent klar til en ny sesong med Liverpool.

Virgil van Dijk melder i et intervju med De Telegraaf i hjemlandet at han kommer til å sette klubblaget først også i fremtiden, om det skulle oppstå lignende scenarier.

Midtstopperen innrømmer at han lenge planla å gjøre comeback fra den alvorlige kneskaden han fikk mot Everton i oktober 2020 med spill for Nederland i EM. Men til slutt innså han at han måtte sette klubblaget foran landslaget, og droppe drømmen om å spille for Nederland i en stor turnering for første gang. 

– Jeg hadde EM som mitt mål så lenge. Fokus var på det, forklarer Liverpool-stopperen.

– Men jeg er en type som liker å vite alt. Så jeg snakket med kirurgene, fysioterapeutene og spillere som har vært gjennom dette tidligere. Jeg ønsket å vite hvordan det gikk med rehabiliteringen deres, og når de ikke lenger følte noe i kneet, og hvordan de håndterte tilbakeslagene. 

– Verden på utsiden setter deg under press, og på grunn av det legger du også press på deg selv. På et stadium fant jeg ut at hver eneste rehabilitering er forskjellig fra andre, og du kan ikke bestemme selv når du skal være tilbake.

– En dag satt jeg rundt bordet sammen med kirurgen min og mine kone, Rike. Det var øyeblikket hvor jeg fant ut at fokus måtte være på den nye sesongen med Liverpool.

– Et hvert lite tilbakeslag ville drive meg lenger og lenger unna EM, så det var best å ta den avgjørelsen. Jeg tenkte på å være med Nederland-troppen til EM som tilskuer, men ikke engang det føltes riktig. Ytterligere rehabilitering og fokus på mitt comeback for Liverpool var viktigere.

Setter familien foran fotballen

Liverpools stopperbauta har vært tilbake på sitt høyeste nivå denne sesongen, og er godt fornøyd med egne prestasjoner, selv om laget hans ikke har klart å holde tritt med Manchester City de siste ukene.

Liverpool ligger nå elleve poeng bak City, med en kamp mindre spilt, men er klare for åttendedelsfinalen i Champions League og er i semifinalen i ligacupen.   

– Jeg har lagt lista høyt for meg selv.

– Når du er på banen tror alle at du er 100 prosent, og det skjønner jeg. Det spiller ingen rolle om du har vært syk eller ute ett år på grunn av en alvorlig skade. Det tar ikke verden utenfor hensyn til.

– Du har vunnet alle disse trofeene, og dermed satt standarden. Jeg gjør mitt beste for klubben, og prøver å spille opp mot mitt beste hver uke. Det er helt klart tider der jeg kunne ha prestert bedre, men jeg er et menneske, og alle gjør feil.

– Jeg gjør alt jeg kan for å holde meg på toppnivå, men vi lever i en tid der alle har en mening, og spesielt på sosiale medier.

– Slik kan påvirke deg. Det er lett å bukke under for presset. Fotball er superviktig i livet mitt, men det finnes fortsatt ting jeg setter høyere. Det er familien. Så lenge ingenting er galt med dem, kan jeg håndtere alt annet godt.

Midtstopperen har hjulpet Nederland til VM-sluttspillet, og vil realisere drømmen om å spille i en stor turnering for sitt land i Qatar. Men om noe skulle skje, insisterer han på at han fortsatt vil sette Liverpool først.

– Selvsagt. Jeg ønsker å være i god form i VM, og jeg ser virkelig frem til mesterskapet. Men jeg kan ikke holde igjen, eller være forsiktig av den grunn. Jeg spiller fotball slik jeg skal spille fotball.