Hvor skal pengene komme fra?

Liverpool trenger nye spillere i sommer, men står i fare for å miste viktige inntekter.

Mye kan skje i løpet av den andre halvdelen av 2022/23-sesongen, og for Liverpools del er det blant annet spenning knyttet til kampen om topp fire og ikke minst hva som vil skje på eiersiden og et eventuelt salg av klubben. 

Samtidig som dette skjer går troppen til Jürgen Klopp gjennom et generasjonsskifte. Roberto Firmino, James Milner, Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain kan alle forsvinne gratis til sommeren, og de må bli erstattet av nye spillere. 

Jude Bellingham er det store målet, men dersom Liverpool skal kunne svi av over 100 millioner pund på én mann, må det komme penger inn fra et eller annet sted. For øyeblikket er det vanskelig å se hvor. 

Champions League-pengene og nye eiere

The Athletic skriver at de røde hanket inn 100 millioner pund ved å ta seg til Champions League-finalen forrige sesong. Det var en kombinasjon av premiepenger og tv-inntekter. Liknende summer kan oppnås i år dersom Klopp får skikk nok på laget til å nå langt i turneringen igjen. Første hinder i utslagsrundene er Real Madrid. 

Som alltid under ledelse av Klopp er kvalifisering til Champions League det viktigste målet før hver sesong. For øyeblikket er Liverpool ti poeng bak fjerdeplassen, men med en kamp til gode. Ifølge The Athletic er det vanligvis om lag 70 poeng som kreves for å komme topp fire, noe som vil si at Liverpool trenger 41 poeng fra de siste 19 kampene i ligaen. 

Pengene trenger selvsagt ikke komme fra Champions League-spill - de kan også komme fra nye eiere. FSG er åpne for å selge klubben, men så langt skal det ikke ha kommet noen fristende tilbud.

«Kilder høyt oppe i FSG hevder at det mest sannsynlige er at de selger en del av klubben i stedet for hele», skriver The Athletic. 

Spillersalg

Som kjent var det salget av Philippe Coutinho til Barcelona for over 140 millioner pund som førte til at Liverpool kunne fleske til og hente blant andre Alisson Becker og Virgil van Dijk til klubben.

I årene som fulgte var det flere gode salg, blant annet av spillere som Rhian Brewster og Ki-Jana Hoever. Spørsmålet for øyeblikket er hvem i klubben som har verdi nok til at det kan bli store summer av det på overgansmarkedet. Slik det ser ut nå er det Caoimhin Kelleher og Nat Phillips som er de mest salgbare kandidatene når vi kommer til sommeren. 

«Og hva med Liverpool? Håpet om å ta opp jakten på topp fire hviler på å få viktige spillere tilbake heller enn å bruke overgangsmarkedet. Å få Diogo Jota, van Dijk, Firmino og Luis Diaz tilbake vil definitivt hjelpe, men frykten er at de er så langt bak og at de har så stort rom for forbedring», skriver The Athletic.