Klopp fnyser av påstander om at han har «mistet garderoben»

Under den lukkede delen av pressekonferansen foran omkampen mot Wolves fikk Jürgen Klopp spørsmål om spillerne har sluttet å lytte til ham.

Liverpool har sluppet inn det første målet i 21 av sine siste 35 kamper, og har ikke holdt buret rent i Premier League siden oktober. I de seks kampene de røde har spilt etter VM har de sluppet inn hele 13 mål. Dette har fått kritikerne til å rasle med sablene, og på den lukkede delen av pressekonferansen fikk Jürgen Klopp direkte spørsmål om han har «mistet garderoben».

Liverpool-manageren var klinkende klar i sin respons. Han tror ikke at noen av spillerne har sluttet å lytte til ham.

– Det er ikke så ofte jeg har vært i en lignende situasjon, men jeg har sett fotball lenger enn jeg har vært manager, og jeg vet nøyaktig hva som skjer når ting ikke går bra, svarte han.

– Det er en rekke ting som kan skje, og en av tingene er at spillerne ikke lytter til treneren mer. I Tyskland sier vi at «manageren ikke når frem til spillerne mer». Jeg kan forstå at det av og til ser slik ut for de som står på utsiden, men det er rett og slett ikke tilfelle her. Så dere kan stryke det fra listen, kom det kontant fra tyskeren.

– Alle føler ansvar. Det er ingen som sitter her og tenker at jeg gjorde det bra, men de andre spilte ikke bra. Det har ikke skjedd. Jeg har ikke sett det, og jeg har ikke hørt det. Et slikt problem eksisterer ikke. Dersom en spiller tenkte slik, ville han hatt et skikkelig problem. Det er når dette skjer at problemene virkelig starter.

Klopp var veldig klar på hva han mener er problemene for tiden, og hvordan han kan løse dem. For tyskeren handler det om å gå tilbake til det grunnleggende, hvor solid forsvarsspill danner fundamentet. 

– Vi må spille bedre fotball. Vi kan ikke si at dette er kortsiktige problemer som vi ikke vil ha neste sesong. Vi må stå sammen og kjempe. Dersom vi taper, så taper vi, men det må skje på en måte som vi kan akseptere, og ikke ved at vi ikke skjønner hvordan det kunne skje. 

– Brighton spilte eksepsjonelt godt, men i noen perioder gjorde vi det alt for enkelt for dem. Derfor hadde jeg likt å avansere i FA-cupen for å møte dem igjen, for å gjøre det mer vanskelig for dem.

For å få det ønsket oppfylt må Liverpool vinne over Wolverhampton på Molineux i kveld. En seier der betyr avansement til fjerde runde, og et nytt møte med Brighton på Amex Stadium, søndag 29. januar.

Innledet det nye året med to strake ligatap - det har ikke skjedd på 30 år

Tapet for Brighton var Liverpools sjette for sesongen i Premier League. Det var også første gang siden 1993 at Liverpool har tapt de to første ligakampene i det nye året. Nå venter Chelsea på Anfield i neste ligakamp, som har tidlig avspark kommende lørdag.

– Det er veldig viktig at vi får orden på ting umiddelbart. De siste 2-3 kampene har jeg snakket om at vi ikke vinner taklinger og dueller ofte nok. Vi hadde situasjoner mot Brighton der vi vant ballen høyt i banen. Problemet var at vi ikke gjorde det ofte nok. Og når vi vant ballen, så kom problem nummer to: Vi ga bort ballen alt for lett.

– Slik er situasjonen. Vi er vant til å være positive. Dersom vi vinner ballen må vi ta en avgjørelse om vi skal gå på overlap og slike ting, men i det øyeblikket vi slår ballen rett i beina til motstanderen så får vi en kontring mot oss. Det har enorm negativ betydning for egen fremdrift.

– Som lag må vi trekke konklusjoner basert på dette for hele laget. Det var en som slurvet i press-spillet, en som ikke kom på overlap når vi ønsket det fordi han beskyttet forsvaret og slike ting. Det var kaos. Men det er ikke bare hos oss slike ting skjer. Det skjer tusenvis av ganger, noen ganger i en og samme kamp. Det erkjenner vi, og så prøver vi å slå tilbake. Dette er fotball, ikke rakettvitenskap.

Klopp mener dette er ting som alle ser, og som han forteller at han og laget nå jobber med.

– Vi skal ikke gjøre ting overkomplisert i angrep, og vi skal prøve å være på hugget. Vi skal kutte ut pasninger hvor vi ikke ser opp og slike ting. Vi skal forsvare oss godt, vårt kontringspress må være på et utrolig høyt nivå, for det er den beste måten å forsvare seg på. Stå høyt når vi har ballen. Det finnes ingen bedre måte. Det vil gi oss situasjon etter situasjon, og da vil vi være tilbake i form.

– Jeg gleder meg til det skjer, og det vet jeg guttene gjør også. Alle ønsker å høre at vi klarer dette nå, men av og til tar det uker, noen ganger måneder, før du er klar. Ingen ønsker å høre det, men av og til er det slik. Vi må sørge for at vi tar disse stegene, og er klare. Da kan vi bli laget som ingen ønsker å spille mot igjen. Det vil være til stor hjelp.

VIL HA REVANSJE: Jürgen Klopp vil gjerne ha et nytt forsøk på å slå Brighton på Amex Stadium i neste uke. Da må Wolverhampton slås på Molineux i kveld.

VIL HA REVANSJE: Jürgen Klopp vil gjerne ha et nytt forsøk på å slå Brighton på Amex Stadium i neste uke. Da må Wolverhampton slås på Molineux i kveld.

Klopp påpeker at Liverpool ikke har hatt mye tid til å trene nå mellom kampen mot Brighton og omkampen mot Wolves. 

– Jeg hadde likt å få hele uken til trening, for nå handler det om å finne tilbake til det grunnleggende. Det betyr ikke at vi skal spille som de gjorde i 1990. Det handler om å ha et fundament med godt forsvarsspill. Det er alltid en del av treningen, og vi vil intensivere den delen mellom omkampen og lørdagens kamp.

Savner en kvartett som kjenner angrepsmønsteret

Klopp legger ikke skjul på at han for øyeblikket savner spillere som Roberto Firmino, Luis Diaz, Digo Jota og Darwin Nunez. Hele hans normale angrepsrekke er utradert av skader, med ett unntak.

– Avhengig av om vi går videre eller ei, så vil vi ha en normal treningsuke neste uke, som vi kan benytte oss av. Selvsagt ser jeg frem til det, for vi trenger det. Vi hadde en super treningsleir i Dubai. Den var virkelig god. Men etter det har vi mistet nøkkelspillere som var involvert i den treningsleiren. Dette var også spillere i nøkkelposisjoner. Men jeg legger ikke skylden for dette på noen. 

– Dersom vi klarer å holde på ballen når vi vinner den, så har vi mønster å spille etter, og de fungerer. Vi vet de fungerer. Problemet er at vi nå har en helt ny angrepsrekke, som ikke er samspilt. Mo Salah er den eneste gjenværende. Det gjør ikke ting enklere.

– Vi er Liverpool, og vi kan ikke bare forsvare oss. Vi kan ikke bare sparke ballen ut og vente at motstanderen skal angripe oss. Vi ønsker å være det førende laget. Mot Wolves var vi det de første 20 minuttene. Da var vi veldig gode, men klarte ikke å score mot et godt fotballag. Vi så hvor gode de var, men i startfasen av kampen var vi likevel klart best. Nå må vi ta ett steg om gangen for å komme tilbake dit. Jeg er positiv.

Omkampen i FA-cupens tredje runde mellom Wolverhampton og Liverpool spilles på Molineux klokken 20.45 i kveld, og blir vist på V sport 1 og Viaplay.