Reiseregler mellom Norge og England – nå er innreisereglene til Storbritannia strammet inn

Dette er reglene man må følge for innreise til England og retur til Norge.

Vi vet at flere og flere nordmenn reiser eller planlegger reiser til Liverpool denne sesongen.

Grensekontroller og innreiseregler i stadig endring kan kanskje skremme bort noen reisende, men her vil vi gå enkelt gjennom reglene som gjelder akkurat nå.

Oppdatert 02.12: Nytt krav om test etter ankomst Norge

Oppdatert 02.12: Informasjon om hurtigtest til de som skal på Aston Villa-kampen. Se under Day 2.

Oppdatert 27.11: Nye innreiseregler til Storbritannia. De nye reglene trer i kraft fra kommende tirsdag, 30. desember klokken 04.00. 

Oppdatert 22.11: Nye innreiseregler til Norge

Oppdatert 15.11: Mer informasjon om Day 2-test og regler for uvaksinerte

Oppdatert 25.10: Mer informasjon om Day 2-test

Oppdatert 15.10: Krav om PCR-test innen Day 2 endres til en rimeligere antigen-test

Oppdatert 27.09: Innreise til Norge blir enklere for uvaksinerte fra mørkerødt land (England): Test før avreise og karantenehotell fjernes.

Saken blir oppdatert dersom det kommer endringer fra norsk eller engelsk side.

Strengere innreiseregler fra 30. november

Lørdag 27. november innførte den britiske regjeringen strengere innreiseregler til Storbritannia. Det var den nye omikronvarianten av koronaviruset som førte til at britene strammet inn kraftig påinnreisereglene for alle som ankommer landet.

Alle som ankommer UK må nå ta en PCR-test og isolere seg til de har fått et negativt resultat.

Smittede og nærkontakter til personer som tester positivt for omikronvarianten må i karantene i 10 dager – uavhengig av vaksinestatus.

Johnson annonserte også at det blir påbudt med munnbind igjen i butikker og på offentlig transport.

De nye reglene trer i kraft fra kommende tirsdag, 30. november klokken 04.00. Tiltakene skal vurderes på nytt om tre uker.

Dette er innreisekravene til England fra og med tirsdag 30. november:

  • Man må ta en PCR-test i løpet av de første to døgnene etter ankomst – den såkalte Day 2-testen. Man må sitte i isolasjon til man får et negativt svar. Dette tar normalt rundt 24 timer men noen tilbyr svar samme dag (The Regenerative Clinic i Metquarter lover svar samme dag dersom man tar testen før kl 12 på formiddagen. Skal du på Aston Villa-kampen kan du booke hurtigtest via supporterklubbens samarbeidspartner, mer informasjon her)
  • Man må også fylle inn en «Passenger Locator Form.»
HYLLES: Mo Salah blir hyllet av fulle tribuner.

HYLLES: Mo Salah blir hyllet av fulle tribuner.

Day 2-testen kreves av alle som ankommer Storbritannia og er over fem år. For å kunne fylle inn «Passenger locator form», må man ha bevis på at man har bestilt en Day 2-test.

Regelen om at man kun regnes som fullvaksinert av England dersom man har fått to doser av den samme vaksinen, gjelder ikke lenger. Man regnes dog ikke som fullvaksinert hvis man kun har fått én vaksinedose, selv om man har gjennomgått sykdom. Du er først fullvaksinert 15 dager etter dose to.

Mandag 4. oktober ble det enklere å reise inn til England. Myndighetene droppet listen over grønne og amber land, og nå opererer de heller med en kort rødliste. Da grønne land forsvant, ble det dog vanskeligere å komme til England som uvaksinert.

Dersom du ikke er fullvaksinert og over 18 år, må du ta test før avreise, pluss Day 2 og Day 8-test, i tillegg til å fylle inn Passenger Locator Form. Man må også sitte i karantene i ti dager.

Reiser du fra Norge, eller et annet land som ikke er rødt, trenger man ikke å legge frem en negativ test før avreise så lenge man er fullvaksinert.

Day 2-tester

Det er ikke sånn at man må ta testen på dag to – man må ta testen senest på dag to. Nå som man må sitte i isolasjon frem til svar på testen er det en stor fordel å ta den så fort man ankommer landet. Testen må forhåndsbestilles, og man får et referansenummer som man må fylle inn på Passenger Locator Form.

Skal du på Aston Villa-kampen 11. desember? Da har vi ordnet en god løsning til deg. Vi har inngått et samarbeid med et firma som lover svar fredag 10.12, dersom testen tas før klokken 15. Tas testen etter klokken 15, skal du få svar innen lørdag klokken 07.00. Dermed rekker du kampen uten problemer. Mer informasjon om testen og hvordan du bestiller finner du her. Reiser du med Ving, kan du lese mer om deres lignende ordning her. 

The Regenerative Clinic på Metquarter i sentrum av Liverpool lover svar samme dag, så lenge testen tas før klokken 12 på formiddagen. Prisen for deres «Day 2 Arrival In Clinic - PCR SAME DAY» er i skrivende stund £99 og kan bestilles her.

Randox Health på Liverpool One er en av de mest populære testleverandørene, og hos dem kan man bestille en rimeligere «hjemmetest» som man kan ta selv og få levert til hotellet, for £43, eller £34.99 for click and collect. Deretter må man levere prøven i en av Randox sine postkasser som man finner på Liverpool One. Man kan også ta en test i klinikken deres hvor man kan få svar i løpet av 24 timer, for £55.

Man kan også ta den så fort man lander på Manchester Airport for eksempel, hvor Collinson tilbyr testing. Lander du på flyplassen i Liverpool kan du bruke Test Assurance Group. Enn så lenge tilbyr ikke disse test med kjapt svar.

En liste over de godkjente distributørene av finner man her – man burde velge «North West» fra listen for å finne selskapene i nærheten av Liverpool.

Å ikke ta en dag 2-test regnes som en kriminell handling og er straffbart.

– Viktig at den enkelte oppdaterer seg

Da supporterklubben pratet med Svein Erik Bjørheim i Ving før sesongstart, fortalte han at antall reisende på de første hjemmekampene var på et beskjedent nivå – kanskje bare 10% av normalen. Pågangen tar seg opp utover høsten og mange av toppkampene er utsolgt.

– Så lenge det ikke finnes noe reiseråd fra UD mot å reise til Storbritannia har vi latt folk få booke turer som normalt. Men i bunn ligger jo nettopp det at norske myndigheter tillater reiser til denne destinasjonen. Vi følger opp med å informere de reisende om hvilke regler som gjelder – og at det er svært viktig at den enkelte oppdaterer seg – og setter seg inn i hvilke lokale tilpasninger som gjelder.

– Hvis UD skulle endre reiserådet i forhold til England vil vi selvsagt stoppe salget. Vi har allerede sendt ut et detaljert skriv til de som har booket tur til de to første hjemmekampene. Test-regimet er såpass omfattende nå at vi tillater folk å booke om til senere kamp denne sesongen, eller avbestille å få pengene refundert.

Reiser til Storbritannia vil også dekkes av de fleste reiseforsikringene, også dersom du skulle bli smittet av korona på reisen. Karantenehotell eller andre merutgifter i forbindelse med karantene, er det dog ikke sikkert at du vil få dekket. Dette må du sjekke med ditt forsikringsselskap.

Ving har fortsatt turpakker igjen til kampene før årsskiftet, blant annet til Manchester City og Atletico Madrid.

Vi har laget flere reisesaker i forbindelse med koronasituasjonen. Før seriestart snakket vi med John Arvid Isaksen som må ha vært en av de første nordmennene som reiste over Nordsjøen. Supporterklubbens egen journalist har fortalt om sin reiseopplevelse her.

LIDENSKAP: Få steder kan måle seg med Anfield hva lidenskap gjelder.

LIDENSKAP: Få steder kan måle seg med Anfield hva lidenskap gjelder.

Innreise til Norge

Hele Storbritannia er farget mørkerødt i Norge.

Torsdag 2. desember melder regjeringen at alle som ankommer landet må teste seg i løpet av de første 24 timene. Dette gjelder uavhengig av vaksinasjonsstatus. Regelen trer i kraft midnatt, natt til fredag 3. desember. Testen kan tas på Gardermoen, eller i destinasjonskommunen dersom det ikke lar seg gjøre. 

Fra og med 26. november må alle over 16 år registrere innreise til Norge, selv om du er fullvaksinert. Registreringen må gjøres på entrynorway.no.

Hvis du ikke er fullvaksinert er innreise til Norge noe vanskeligere.

Hvis du er fullvaksinert, eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene, trenger du ikke karantene eller testing. Du må kunne dokumentere at du er unntatt med et gyldig koronasertifikat med en QR-kode. Det finner du på helsenorge.no.

Dersom du reiser til England og vil tilbake til Norge og ikke er fullvaksinert eller kan legge frem bevis på gjennomgått sykdom de siste seks månedene, blir innreisen litt mer vrien. Men etter gjenåpningen av Norge kommer også en noe forenklet innreise, også for uvaksinerte.

Dette er reglene ved innreise til Norge fra et mørkerødt land for en som er uvaksinert:

  • Du må fylle ut et registreringsskjema før du forlater England. Det finner du her.
  • Du må teste deg på grensen i Norge. Dette er en hurtigtest, og du må vente på svar før du får forlate flyplassen.
  • Barn under 18 år trenger ikke å gå i innreisekarantene, men må teste seg på grensen i Norge. Den anbefales å teste seg etter tre døgn.
  • Du må så gå i karantene. På dag tre kan du ta en PCR-test og dersom resultatet er negativt, kan du avslutte karantenen. Les mer om karantene ved innreise til Norge her.

Hvis du reiser tilbake til Norge med mellomlanding må du sette deg inn i de reglene som gjelder for landet hvor du mellomlander. Mange reiser med KLM via Amsterdam. Nederland regner også England som rødt. Er du fullvaksinert trenger du å fylle inn et «Quarantine Declaration»-skjema som du blir tildelt ved innsjekk og må levere ved gaten. Du må i tillegg kunne vise at du er fullvaksinert ved å legge frem EUs vaksinepass, som du får tilgang på via helsenorge.no.