– Vi tok begrepet «scouser» tilbake, og det ønsket vi å gjøre med matretten også
Hva med lapskaus til middag i kveld, på selveste Global Scouse Day?
Liverpools nasjonalrett, scouse, har gitt navnet til innbyggerne og kulturen i byen. Retten kjenner vi godt til i Norge, og scouserne kan takke norske sjømenn for at scouse har blitt en scouse greie. Det var nemlig norske sjømenn som tok med seg lapskaus til havnebyen på 1700-tallet. På 1800-tallet ble «lobscouse» forkortet til scouse på folkemunne, og i 1945 ble offisielt scouse tatt inn i den engelske ordboka.
Alle i Liverpool har en bestemor som lager den beste scousen i byen – spør en gjeng scousere neste gang du er i byen, og du har startet en lang diskusjon om hva som skal og ikke skal i gryta.
Og den 28. februar feirer man.
Global Scouse Day
Global Scouse Day vokste frem som et morsomt initiativ blant venner på Graham Hughes (lokal filmlager/eventyrer) sin bursdag. Da han flyttet vekk fra byen i 2008 fortsatte vennene hans å feire dagen, spesielt ledet av Laura Worthington fra Laura’s Little Bakery og kokk og tidligere restauranteier Dave Critchley.
Hughes har en Guinness-rekord i å reise til 193 land uten å bruke fly, og mens han var ute på reisefot traff han nesten alltid på scousere eller mennesker men en link til Liverpool.
– Han tenkte «hadde det ikke vært fint å ha én dag i året, hvor man feirer det å være scousere, hvor man setter seg ned og spiser en skål med scouse og feirer Liverpools kultur», forteller Critchley til liverpool.no på telefon.
Så hvorfor 28. februar?
– Det er Grahams bursdag, ler Critchley.
– Men det funker bra, for det er fortsatt kaldt ute, det er ofte regn og dårlig vær, så en bolle med scouse kan varme deg opp.
Critchley og Worthington gikk til restauranter rundt omkring i byen og oppmuntret dem til å putte scouse på menyen akkurat den dagen. Og det gjorde de Scouse har hatt et dårlig rykte. Det var gjerne spist av fattige familier, og «scouser» var et nedlatende utrykk som i bunn og grunn betydde at man var fattig. Scouserne har definitivt tatt kallenavnet sitt tilbake, og mye takket være Global Scouse Day har også retten fått en ny stolthet knyttet til seg.
– Vi tok det tilbake, vi tok scouser-navnet tilbake og bar det med stolthet, som vi ofte gjør i denne byen når vi møter motstand. Vi reiser oss og hyller det i stedet, og det var det vi ville gjøre med scouse som matrett også.
Et av budskapene til Global Scouse Day er samhold. At restauranter og deltagere donerer til veldedighet, og hvis man er så heldig at man kan sitte rundt et stort middagsbord i kveld og spise en god bolle med scouse – at man ofrer en tanke til de som ikke er like heldige.
Dagen oppfordrer utflyttere og venner av Liverpool verden rundt til å hylle Liverpool-kulturen, helst altså med en bolle med lapskaus.
– Den beste scousen lager man hjemme, men det er gode alternativer i byen. Maggie Mays Café for eksempel, sier Critchley.
Én ting skal man ikke putte i gryta
Det finnes ikke én riktig oppskrift på scouse, og hva som faktisk skal opp i gryta kan diskuteres i det uendelige.
– Det har vært mange diskusjoner om man skal bruke lam eller biff. Vi undersøkte det, og de tidligste oppskriftene vi fant brukte saltet biff ombord i skipene, forteller Critchley.
– Den beste oppskriften er moren din eller bestemoren din sin, for den smaker godt og minner deg om hjemme. Du kjenner igjen luktene, smakene, alle minnene.
Critchley er kokk, og har derfor noen gode tips til deg, dersom du vil prøve deg på Liverpools norske nasjonalrett.
– I stedet for å kaste alt i en gryte og koke det opp, så bruk litt tid på hver ingrediens. Kutt opp kjøttet og putt på mel, salt og pepper, og brun det i panna først. Melet hjelper med å gjøre sausen tykkere etterpå.
– Så tilsett grønnsaker, kjøttbuljong, og ferske urter – laurbærblad, rosmarin og timian. Godt med salt og pepper, og så hiver du i poteter og alt annet.
– Den skal koke langt og lenge, hvis du kan lage klart dagen i forveien så er det enda bedre.
– Det skal ha tjukk konsistens, og mørt kjøtt. Og potetene skal bryte sammen, det er best.
Alt er egentlig lov i scouse, men én ting får Critchley til å rynke på nesa.
– Når jeg ser erter og grønne grønnsaker oppi der… det er et stort nei.
En av mange oppskrifter
Feir scousens nasjonaldag ved å lage din egen gryte. Denne oppskriften fikk vi lov til å oversette fra Global Scouse Day sin egen hjemmeside:
Biff/lamme-scouse
Ingredienser:
To gule løk
500g biff eller lam (eller en blanding), i kuber
500g poteter
250g gulrøtter
Buljong
Mel
Olje
Vann
Syltet rødbeter eller syltet rødkål
Brød
1. Skrell løk, poteter og gulrøtter
2. Kutt gulrøtter og løk i store biter
3. Kutt poteter i store biter, men lag noen tynne biter også — disse vil brytes ned og tykne sausen.
4. Rull kjøttet i melet.
5. Putt en stor gryte på en varm panne med en dråpe olje.
6. Tilsett løken og varm den i et minutt eller mer, til løken er myk.
7. Tilsett kjøttet, rør og stek i noen minutter.
8. Tilsett en buljong eller to.
9. Tilsett resten av grønnsakene. Legg til salt og pepper og rør godt.
10. Tilsett nok vann til å dekke kjøttet og grønnsakene.
11. Kok opp. Skru ned varmen og la gryten putre i tre timer. Rør innimellom.
Pass på så ikke noe setter seg fast i gryta. Smak til med salt og pepper, gjerne litt Worcestershire-saus hvis du har.
Serveres med syltet rødbeter/rødkål og brød.