– Jeg blir veldig overrasket om England vinner VM

TV2-ekspert Simen Stamsø Møller tror 2-3 Liverpool-spillere har gode muligheter til å gå til topps i VM, men Jordan Henderson og Trent Alexander-Arnold er ikke blant disse.

Liverpool.no slo av en prat med TV2-ekspert Simen Stamsø Møller like før han satte seg på flyet til Qatar lørdag ettermiddag. Der skal han som kommentator følge gruppespillet i VM tett, før han returnerer til Norge for å følge sluttspillet fra studio i Bergen.

– Dette blir spennende. Jeg gleder meg, sier Stamsø-Møller til Liverpool.no.

– Det er et par Liverpool-spillere som har gode muligheter til å bli verdensmestere. Jeg tenker da først og fremst på brasilianerne og franskmannen.

Dette betyr i klartekst Alisson Becker, Fabinho og Ibrahima Konate. 

Liverpool har sju spillere med i mesterskapet. Det er én spiller mindre enn i Russland for fire år siden, og fem færre enn i VM i Brasil fire år tidligere. De røde er langt nede på listen over klubber som har sendt flest spillere til mesterskapet. Bayern München, Barcelona og Manchester City har flest med 16, Al Sadd har 15, Manchester United 14, og Real Madrid 13.

– Nederland kan overraske

Stamsø Møller mener også at de fire øvrige representantene for Liverpool har muligheter til få gode opplevelser i Midt-Østen, men tror ikke noen av dem vil gå helt til topps. 

– Jeg blir veldig overrasket om England vinner VM. Jeg kommer ikke unna Brasil om jeg skal peke ut en verdensmester. Det er det korte svaret. 

– Bak Brasil er det jevnt, men Frankrike og Argentina skiller seg nok ut som de hardeste utfordrerne. 

– Jeg utelukker heller ikke at Nederland med Virgil van Dijk i troppen kan overraske dersom de får en fin reise i mesterskapet. De oransje har ikke noe dårligere lag denne gangen enn da de gikk helt til finalen i 2010. 

Fem spillere har vunnet fotball-VM mens de har vært Liverpool-spillere. Roger Hunt, Ian Callaghan og Gerry Byrne var i Englands 22-mannstropp til VM på hjemmebane i 1966. I 2010 vant Spania VM med Liverpool-spillerne Fernando Torres og Pepe Reina i troppen.

I tillegg til de fem som har vunnet mens de vant for Liverpool, er det fire spillere som har spilt for LFC og vunnet VM mens de har vært i andre klubber. Disse er Karl-Heinz Riedle, Bernard Diomede, Xabi Alonso og Alvaro Arbeloa.

FØLGER MESTERSKAPET PÅ NÆRT HOLD: Simen Stamsø Møller vil følge gruppespillet fra kommentatorplass i Qatar.

FØLGER MESTERSKAPET PÅ NÆRT HOLD: Simen Stamsø Møller vil følge gruppespillet fra kommentatorplass i Qatar.

En «dark horse»

Stamsø Møller synes også at Uruguay har et svært spennende lag, men noen friske unge spillere som Valverde, Betancur og Darwin Nunez. 

– Uruguay er en «dark horse» i dette mesterskapet, men jeg tror kanskje at Darwin Nunez likevel blir den første Liverpool-spilleren som må reise hjem fra VM. Det blir han eller de to engelskemennene som ryker ut først tror jeg. 

Det engelske landslaget har kommet tomhendt hjem fra VM hver eneste gang siden 1966, men har sjelden vært nærmere enn under Gareth Southgate. Jordan Henderson tror en opptur kan være rett rundt hjørnet.

– Jeg føler alltid at vi har en mulighet til å vinne. Drømmen om og muligheten til å oppnå noe stort har alltid vært der, sa Liverpool-kaptenien i et intervju etter å ha havnet i en på papiret enkel gruppe med Iran, USA og Wales.

Uruguay har på sin side havnet i en tøff gruppe med Portugal, Ghana og Sør-Korea

– Jeg føler kanskje det er litt feigt å si det, siden alle Liverpool-spillerne spiller for kjempebra lag, men jeg tror Uruguay blir laget som ryker ut først av de med Liverpool-spillere i troppen.

Nøkkelspillere får lade batteriene

Det er totalt 134 spillere fra Premier League som er tatt ut til å spille i VM. At det kun er sju fra LFC er oppsiktsvekkende lite – og det er kun Newcastle (fem spillere) fra lagene foran de røde på tabellen som skal sende færre spillere til mesterskapet.

Stamsø Møller har stor forståelse for at Liverpool-supporterne er glade for at klubben ikke har flere enn sju spillere med i VM-sluttspillet. 

– Spillere som Thiago Alcantara, Mohamed Salah og Roberto Firmino får nå lade batteriene, mens mange nøkkelspillere hos konkurrentene i Premier League vil bli utsatt for en enorm slitasje, påpeker han.

Manchester City sender hele 16 spillere, og Manchester United 14. Det er 11 fra Tottenham som skal delta i mesterskapet, og 10 fra Arsenal. Også Chelsea (tolv) og Brighton (åtte) sender flere spillere til mesterskapet enn LFC. Leicester City har like mange representanter.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.