Den perfekte arvtakeren til Sadio Mané har kommet for å utfordre fra første sekund

Luis Diaz viser at han har alle kvalitetene til å erstatte Sadio Mané på sikt - og kanskje har senegaleseren allerede fått en utfordrer om plassen.

Liverpool er godt i gang med å fornye angrepsrekken, selv om den berømte fronttrioen som har vunnet både Champions League og Premier League fremdeles er i sin beste alder. Mens Mohamed Salah, Sadio Mané og Roberto Firmino blir henholdsvis 30, 30 og 31 år i år, har unge krefter kommet inn i stallen. Diogo Jota ble 25 år i desember. Nykommer Luis Diaz fylte 25 i januar. 

Generasjonsskiftet ser ut til å være i gang mens spillerne som allerede er der fremdeles fyrer på alle sylindre. 

«Diogo Jota har allerede vist seg som en verdig erstatter for Firmino selv om stilen er noe annerledes. Med Diaz, som ankommer Premier League etter å ha herjet på Portos venstrekant i to og en halv sesong, ser det ut til at Liverpool allerede har funnet Manés arvtaker på lang sikt. Samtidig skal det legges til at Diaz også kan bli gjort om til en spiss på grunn av evnene han har på overganger», skriver Simon Hughes i The Athletic

Én ting er uansett sikkert. Diaz har kommet for å utfordre både Mané, Jota og Firmino fra første minutt. Det viser tallene at han er kapabel til.

Målscorer, sjanseskaper, driblefant

Sammenlikner vi Diaz med Liverpools kantspillere Mané, Jota og Salah når det gjelder leveranse foran mål denne sesongen, må colombianeren kun se seg slått av suverene Salah. 

Vi har brukt Squawka sitt sammenlikningsverktøy for å se hvordan de fire spillerne har levert i ligaen denne sesongen.

Diaz har levert 18 målpoeng på 18 ligakamper for Porto og har vært mer effektiv enn Mané og Jota både som målscorer og servitør. Salahs tall er åpenbart i en klasse for seg, men Diaz er faktisk rett bak Salah når det kommer til sjanser skapt. At colombianeren spiller for suverene Porto i en svakere liga hører selvsagt med til historien, men Diaz har levert bra også på landslaget og i Champions League, der Jürgen Klopp skal ha blitt imponert over å se kantspilleren på nært hold.

Det kanskje mest imponerende vi kan tolke ut fra tallene over er Diaz sine dribleferdigheter. 46 vellykkede driblinger i årets ligasesong er mer enn noen av Liverpools kantspillere har klart, og han har også den klart høyeste suksessraten når det kommer til driblinger. 63 prosent av gangene han prøver å ta seg forbi en spiller, lykkes han. 

«Noe av det som gjør Diaz så god er at han kan gå begge veier, så han er ekstremt vanskelig for forsvarsspillere å få has på. Hans favoritt er å trekke inn fra venstre for å score med høyrefoten, noe han har gjort på dødelig vis for Porto og Colombia», skriver The Athletic.

Samtidig kan kantspilleren gå rundt på utsiden og enten score med venstrefoten eller legge inn. 10 av ligamålene har kommet med høyrebenet, tre har kommet med venstre, og tre har kommet med hodet. 

Utelukkende venstrekant

Denne sesongen har Diaz utelukkende spilt på venstresiden for Porto og Colombia. For klubblaget har det oftest vært i 4-4-2, mens det for landslaget gjerne er i 4-3-3. Kun noen ytterst få minutter har han blitt brukt som midtspiss. 

Det viser at han foreløpig ikke har den samme styrken som Jota, som kan spille både til venstre, i midten og til høyre, men Liverpool har som nevnt ambisjoner om at Diaz skal kunne bekle en spissrolle på sikt. 

Ser vi på hvor på banen Diaz scorer sine mål, er det åpenbart hvor han trives best. Her har vi sammenliknet med Mané, Jota og Firmino, ettersom det virker lite sannsynlig at Diaz skal bli brukt på høyrekanten - i hvert fall i startfasen.

Mål i alle turneringer for klubb og landslag 2021/22. Bilde hentet fra Instat.

Mål i alle turneringer for klubb og landslag 2021/22. Bilde hentet fra Instat.

Diaz har vist at han på noen områder har samme kvaliteter som Jota, Firmino og Mané, blant annet når det kommer til hodespill, der han er bedre 178 centimeter skulle tilsi. 

«Diaz har stort sett spilt på venstresiden i Portos 4-4-2, men han er vant til Klopps 4-3-3-system fordi det er slik de spiller i Colombia», skriver The Athletic.

Følger oppskriften

Melissa Reddy i Independent peker på at kjøpet av Diaz er helt etter oppskriften Liverpool har fulgt med Jürgen Klopp ved roret og Michael Edwards som sportsdirektør. Med unntak av Thiago, som allerede var en veletablert verdensstjerne, kjøper Liverpool litt yngre og mindre dekorerte spillere. 

«Han kommer med en leveranse som er lik den Salah, Mané og Jota hadde i de to sesongene før de ble hentet til klubben. Som med den trioen har klubben troen på at Diaz er langt fra å ha nådd toppen, og at han er i den perfekte alder til å fortsette utviklingen, og at han vil gi utrolig verdi for pengene», skriver Reddy. 

Prislappen er også på nivå med det de røde ga for den nevnte trioen.

«Avtalen ble gjort som Liverpool har gjort til vane - raskt og etter lang tids grundig forarbeid der klubben har bygd opp et godt forhold til spilleren og hans representanter».

Reddy peker også på at dette er med på generasjonsskiftet i Liverpools lag.

«Jota og Diaz er del av den offensive fremtiden sammen med den spennende Kaide Gordon, og det er ventet at Liverpool får til en avtale for Fulhams tenåring Fabio Carvalho. Harvey Elliott og Curtis Jones har vist hvor lovende de er, mens Kostas Tsimikas og Ibrahima Konaté har styrket forsvaret. Neste steg er nok å gjøre det samme på midtbanen, og den blir hovedfokus i sommer. Som det har blitt for vane med Liverpool, blir det nok minimalt med støy og maksimalt med utbytte når den tid kommer».