Èn utgiftspost har forsvunnet fra Liverpools regnskap etter at Klopp kom. Slik har det ikke vært for rivalene

Flere av Liverpools rivaler har svidd av utallige millioner på å sparke managere samtidig som Jürgen Klopp har styrt butikken på Anfield.

Liverpool FC slapp nylig tallene fra regnskapsåret 2021/22, og de viser at klubben styres på en god måte. For første gang siden før pandemien ble det bokført et lite overskudd, mens klubben nå er den med tredje høyest omsetning i verden bak Manchester City og Real Madrid. 

Økonomieksperten Swiss Ramble har som alltid tatt et dypdykk i tallene, og i den gjennomgangen finner vi noen interessante punkter. 

En av tingene vi bet oss merke i under utgifter, var «Termination Payments». Der har det nemlig vært stille fra Liverpool de siste årene. Jürgen Klopp har vært manager siden høsten 2015, og siden den gang har derfor ikke de røde betalt en krone som følge av avskjedigelser. 

47 millioner

Det er en sterk kontrast til hvordan det så ut i perioden før Jürgen Klopp ble ansatt. 

Fra 2008/09 til 2015/16 viser tallene at Liverpool brukte 47 millioner pund på sluttpakker til managere og støtteapparat som ble sparket før kontrakten deres var utgått. Dette gjelder Rafa Benitez, Roy Hodgson, Kenny Dalglish og Brendan Rodgers. 

Ut fra tallene kan det tyde på at Rodgers og hans nærmeste allierte fikk med seg 16 millioner pund ut døra da han fikk sparken høsten 2015. 

TOK OVER: Liverpool måtte bla opp 16 millioner pund for å bytte ut Brendan Rodgers med Jürgen Klopp.

TOK OVER: Liverpool måtte bla opp 16 millioner pund for å bytte ut Brendan Rodgers med Jürgen Klopp.

Det er vanskeligere å tyde hvem som fikk hva av Benitez, Hodgson og Dalglish ettersom de forsvant så kort tid etter hverandre, men de resterende 31 millionene ble betalt ut i perioden de var i klubben. 

Ryktene om at Dalglish valgte å takke nei til sluttpakken skal ikke ha vært sanne, ifølge Liverpool Echo, men hvor mye skotten fikk i 2012 er ikke kjent. 

Rivalene har øst ut millioner

Det som er sikkert er at Liverpool har spart veldig mye på å ansette Klopp, selv om han er en av de best betalte managerne i verden. For mens tyskeren har vært ansatt, har flere av Liverpools rivaler svidd av til sammen over 100 millioner pund bare på å sparke managere og støtteapparat. 

Manchester United har for eksempel brukt 35 millioner pund på å sluttpakker i den perioden. Louis van Gaal fikk ifølge The Times om lag 5 millioner pund i 2016, mens tall fra Mirror viser at Ole Gunnar Solskjær fikk med seg det dobbelte forrige sesong. The Guardian skriver at José Mourinho fikk hele 20 millioner pund da han fikk sparken på Old Trafford. 

Mourinho skal også ha fått med seg 8 millioner pund da han fikk sparken for andre gang i Chelsea like før jul i 2015, og London-klubben er høyt på listen over de som betaler mest i sluttpakker. Mirror skriver at Thomas Tuchel fikk 13 millioner pund og Frank Lampard fikk 2 millioner pund da de ble sparket. Maurizio Sarri fikk ifølge SI.com 5 millioner pund, mens landsmann Antonio Conte og hans støtteapparat tok kaka med svimlende 26,6 millioner pund da de ble sendt på dør, ifølge The Guardian.

Men vi må tilbake til Mourinho igjen, eksperten på å få med seg litt penger ut døra fra managerjobber. Han var jo som vi husker også manager i Tottenham, der han fikk fyken for et drøyt år siden. Der skal han ifølge Independent ha fått med seg 15 millioner pund ut døra. Samme avis skriver at Mauricio Pochettino fikk med seg 12,5 millioner pund da han forsvant i 2019. Forrige sesong sparket de også Nuno Espirito Santo, men det har ikke vært like lett å spore opp hvor mye han fikk i sluttpakke.

Arsenal og Manchester City er klubbene som sammen med Liverpool har vært flinke til å ansette rette folk. Førstnevnte måtte riktignok ut med 6,8 millioner pund for å bli kvitt Unai Emery, ifølge football.london, men det er også den eneste sparkingen de har gjort på mange år. City ansatte Pep Guardiola sommeren 2016, og han erstattet Manuel Pellegrini som allerede var på utgående kontrakt. 

Penger brukt på sluttpakker siden Klopp kom til Liverpool

Manchester United
José Mourinho - £20M
Ole Gunnar Solskjær - £10M
Louis van Gaal - £5M

Chelsea
Antonio Conte - £26,6M
Thomas Tuchel - £13M
José Mourinho - £8M
Maurizio Sarri - £5M
Frank Lampard - £2M

Tottenham
José Mourinho - £15M
Mauricio Pochettino - £12,5M
Nuno Espirito Santo - ukjent

Arsenal
Unai Emery - £6,8M

Everton
Rafa Benitez - £14M
Roberto Martinez - £10M
Marco Silva - £6,6M
Ronald Koeman - £6M
Sam Allardyce - £5M
Frank Lampard - £5M

Kilder: The Guardian, Mirror, SI.com, Independent, The Times, football.london, Liverpool Echo

Verre er det med Everton. Bare de siste årene skal Merseyside-klubben ha brukt om lag 50 millioner pund på å bli kvitt managere. Mest er det Rafa Benitez som fikk, ifølge Liverpool Echo, med 14 millioner. Echo skriver videre at Ronald Koeman og Marco Silva skal ha fått om lag 6 millioner hver, mens Sam Allardyce og Frank Lampard satt igjen med 5 millioner hver i sluttpakke. Roberto Martinez skal på sin side ha mottatt 10 millioner pund da han ble avskjediget. 

Klopp blant de som tjener mest

Hvor mye Liverpool har betalt i lønn og bonuser til Jürgen Klopp siden han ble ansatt for over syv år siden vet vi ikke, men få supportere vil vel si seg uenig i at det uansett har vært «money well spent». 

Tyskeren skrev i fjor vår under på en ny kontrakt med de røde, som skal være med de samme lønnsbetingelsene som han hadde før. Det vil i så fall si at han fremdeles er verdens tredje best betalte manager, sammen med Tottenhams Conte. 

Øverst troner Atletico Madrids Diego Simeone suverent, med en månedslønn som ifølge Football Orbit er på om lag 3 millioner pund. Det er suveren førsteplass foran Guardiola i Manchester City, som tjener om lag 1,7 million i måneden. Klopp og Conte ligger på sin side på 1,33 million i måneden, ifølge oversikten.

I regnskapsåret 2021/22 hadde Liverpool lønnsutgifter på 368 millioner pund til alle spillere og ansatte, en økning fra 314 millioner året før.