Marcus Rashford har en god sesong på banen – for to år siden inspirerte han Liverpool utenfor banen

Liverpool og Manchester United er erkerivaler, men det er nok noen Liverpool-supportere som har et svakt punkt for Marcus Rashford. Inkludert Jürgen Klopp.

Søndagens motstander kan sette kjepper i hjulene på Liverpools topp fire-planer, og de er ledet an av en lokal Manchester-gutt i storform.

– Glad på hans vegne

Marcus Rashford har en knallsesong, med 25 mål på 39 kamper. På fredagens pressekonferanse snakket Jürgen Klopp varmt om rivalens spiss.

– Det er bortimot umulig å si noe positivt om Manchester United når man er Liverpool-manager. Jeg sitter ikke og ser på dem og håper at de vinner, men jeg er glad på Rashford sine vegne, sa Klopp.

– I fjor spilte han ikke på det nivået som han kan. Nå spiller han fantastisk. Hurtigheten, teknikken, hvor rolig han er foran mål. Han scorer mål i verdensklasse, og han scorer de enkle målene, sa Klopp.

Og Klopp er nok ikke den eneste med Liverpool-sympatier som er litt svake for Rashford.

Kjempet for gratis skolemat

Rashford vokste opp i fattigdom sør i Manchester, og var som mange barn i England, avhengig av en skolemat-ordning som ga ham gratis mat på skolen.

13.4 millioner mennesker levde i fattigdom i Storbritannia i 2020/21, ifølge Joseph Rowntree Foundation. 3,9 millioner av disse er barn.

Da pandemien sendte landet i lockdown i mars 2020 og skolebarna vekk fra kantinene, var det mange sårbare barn som risikerte å gå sultne hjemme. Barna som kvalifiserte til gratis skolemat ville miste tilgangen, som de ellers også gjør i ferier og helger.

I samarbeid med FareShare, en veldedig organisasjon som jobber for en slutt på mat-fattighet og matavfall, annonserte Rashford sitt ønske om å levere mat til familiene som slet. Målet var å hjelpe 400 000 vanskeligstilte barn i Greater Manchester-regionen, men engasjementet vokste og til slutt anslås det at fire millioner barn over hele landet fikk hjelp.

Engasjementet stoppet ikke der. I juni skrev Rashford et åpent brev til regjeringen og ba dem om å ende barnefattigdommen i Storbritannia. Boris Johnson og regjeringen ga etter og lot gratis skolemat-programmet gjelde gjennom sommeren. Men så sa det stopp.

SCORER MÅL: Marcus Rashford har en sterk sesong på banen. I august scoret han da Manchester United slo Liverpool 2-1 på Old Trafford.

SCORER MÅL: Marcus Rashford har en sterk sesong på banen. I august scoret han da Manchester United slo Liverpool 2-1 på Old Trafford.

Inspirerte Liverpool

Labour støttet Rashford og fremmet et forslag til Underhuset for å hjelpe de fattige. Forslaget gikk ut på å tilby 1,4 millioner sårbare barn i England matkuponger verdt £15 til å gjelde under skoleferiene frem til påske, men de konservative stemte ned forslaget.

– Legg til side all støyen, stikkene, partipolitikken og la oss fokusere på virkeligheten. Et betydelig antall barn skal legge seg i kveld, ikke bare sultne, men også med en følelse av at de ikke har noe å si så på grunn av kommentarer som er kommet i dag, skrev Rashford på Twitter med henvisning til den heftige debatten som foregikk i Underhuset.

Rashford inspirerte hele fotballverdenen, og flere kampanjer ble startet for å samle inn penger og mat til veldedige organisasjoner.

I kjølvannet av nyhetene fra Underhuset viste Liverpool FC seg fra sin beste side. Da det nærmet seg høstferie på balløya, bestemte klubben seg for å dele ut matpakker til 160 familier med nok mat til å vare i fire dager. Klubbens veldedige organisasjon, LFC Foundation, donerte £200 000 til North Liverpool Foodbank.

Situasjonen i Storbritannia engasjerte også i Norge. Norske Liverpool-supportere har et hjerte for mer enn bare fotballklubben på Merseyside, og via Supporterklubben samlet vi inn over 560 000 kroner til Liverpools foodbanks på bare én uke. Spleisen nådde til slutt 895 000 kroner.

Etter et enormt press fra hele landet snudde regjeringen høsten 2020 – de satt til side 400 millioner pund for å hjelpe fattige familier med mat og regninger.