Klopp har endelig en fullverdig angrepsrekke igjen

På mandag kan Liverpool stille skadefritt på topp for første gang siden oktober.

Liverpool har slitt med skader gjennom store deler av sesongen, men utover våren har laget blir mer og mer slagkraftig. Mot Arsenal satt blant annet Harvey Elliott, Roberto Firmino, Joel Matip, Darwin Nunez og Thiago på benken for de røde. Det er en stor forbedring i forhold til mange andre kamper denne sesongen. På mandag kan den bli ytterliggere forsterket.

Luis Diaz virker å være tilbake i kampform, og colombianeren forventes å være i troppen mot Leeds. Det er veldig gode nyheter, for Jürgen Klopp har ikke hatt en fullverdig angrepsrekke siden tapet mot Arsenal tilbake i oktober. Den rekken kan ende mandag kveld.

– Ja, han er 100 prosent klar på trening. Det er det. Han er helt tilbake på trening, så nå må han integreres inn i laget igjen. Han kommer til å være i troppen om ingenting skjer, så tar vi det derfra, fortalte tyskeren pressen fredag.

Det betyr at Liverpool har hele seks angrepsvåpen å bruke i innspurten i Premier League. Nevnte Luis Diaz føyer seg inn i rekken sammen med Cody Gakpo, Diogo Jota, Mohamed Salah, Darwin Nunez og Roberto Firmino. Det har ikke vært en gjenganger denne sesongen.

– Jeg forventer en tøff og hard kamp

OKTOBER: Diogo Jota og Luis Diaz har slitt med skader denne sesongen. Nå er duoen tilbake for fullt og klar for å kjempe om en plass i startelleveren.

OKTOBER: Diogo Jota og Luis Diaz har slitt med skader denne sesongen. Nå er duoen tilbake for fullt og klar for å kjempe om en plass i startelleveren.

73 kamper

Vi må helt tilbake til 9. oktober, mot Arsenal, for å finne den forrige kampen samtlige Liverpool-angripere var tilgjengelig. Det er 188 dager siden. Da forsvant Luis Diaz ut med en skade som skulle holde colombianeren ute til VM-pausen. Prognosen ble ytterliggere forlenget da han på nytt skadet seg i opptakten til den andre halvdelen av sesongen.

I løpet av de siste to månedene har Jürgen Klopp forsøkt flere alternativer for å demme opp for kantspillerens skade. Oxlade-Chamberlain har spilt på kanten, og det samme har Harvey Elliott. Det har ikke fungert spesielt godt. Da er det godt at colombianeren nærmer seg et comeback.

Ifølge Transfermarkt.com har de røde bare stilt opp med en fulltalig angrepsrekke ved fire anledninger denne sesongen. Det har resultart i at cirka 90% av lagets kamper har vært uten minst en av sine viktige angripere. Det er ganske kritiske tall for et Klopp-lag som har slitt.

SpillerKamper mistet grunnet skade
Luis Diaz32
Diogo Jota23
Roberto Firmino10
Darwin Nunez6
Fabio Carvalho2
Mohamed Salah0
Cody Gakpo0
TOTALT73

Kilde: Transfermarkt.com

Ifølge statistikken til Transfermarkt har Liverpools angripere mistet hele 73 kamper totalt denne sesongen. Luis Diaz og Diogo Jota tar riktignok store deler av statistikken, sammen med Roberto Firmino. Darwin Nunez har også vært småskadet ved flere anledninger.

Når det er nevnt så må man også rose Mohamed Salah, som knapt har mistet en fotballkamp siden hans ankomst på Merseyside. Denne sesongen har egypteren vært tilgjengelig i samtlige kamper. Det er ikke spesielt overraskende, for han har nemlig bare mistet tre offisielle kamper for de røde siden 2017.

Vi får krysse fingrene for at totalsummen blir stående på 73 ut sesongen, og at Klopp endelig får muligheten til å planlegge en kampplan med en skadefri angrepsrekke.

– Det er 12 midtbanespillere vi kan signere, og noen av dem vil forhåpentligvis ende opp her

ALLTID PÅ PLASS: Mohamed Salah er alltid på plass når Liverpool skal i aksjon.

ALLTID PÅ PLASS: Mohamed Salah er alltid på plass når Liverpool skal i aksjon.

Eksprimenterer i angrep

Status på skadefronten har heldigvis bedret seg kraftig den siste tiden, og klubbens pre-season i Dubai i desember virker å ha fungert bedre enn den som ble avholdt i fjor sommer. Forsvaret virker mer satt, midtbanen spiller med mer kontinuitet enn på lenge og til slutt har også angrepsrekken blitt fullkommen igjen.

Spørsmålet nå er hvordan Klopp vil sette opp laget sitt i den avsluttende delen av sesongen. Fortsetter han i en 4-3-3 formasjon, eller kan han være higen på å prøve seg i en 4-2-3-1 formasjon igjen? Nå har han iallfall spillerne som kan få det til å fungere.

På sikt vil nok Diaz igjen ta over sin venstrekant, men det er vanskelig å si hvilken forfatning colombianeren kommer tilbake i. Salah fortsetter naturligvis på den motsatte kanten. Det store spørsmålet er hvem som tar spissplassen?

De fleste forventet at Nunez var hentet inn for å erstatte Firmino på sikt, men uruguyaneren har blitt brukt mer og mer ute til venstre. Gakpo, som spilte majoriteten av sine kamper i den posisjonen, har blitt foretrukket på topp.

Det virker som Klopp og Ljinders prøver litt ulike systemer, og hvorfor ikke gjøre det nå når Champions League sannsynligvis ryker uansett? Diogo Jota skal også inn i miksen naturligvis. Portugiseren er en viktig bidragsyter, og kan spille i samtlige posisjoner i både en trio eller firer fremme i banen.

Det gjenstår å se hva Liverpools trenere foretar seg i innspurten, med alle angrepsspillerne tilgjengelig. Det blir naturligvis godt å se Diaz tilbake på gressmatten også. Kan han være den boosten laget trenger for å avslutte sesongen med gode resultater?