The Athletic anslår at Chelsea har råd til å gå hele 300 millioner pund i minus nå og fortsatt være innenfor PSR-reglementet.
– Hadde de ikke gjort disse salgene, så hadde Chelsea vært i trøbbel, sa ekspert på fotballøkonomi, Kieran Maguire, da han gjestet podcasten til Rio Ferdinand forrige uke. Der fikk Maguire spørsmål om det i det hele tatt var lovlig å holde på slik som Chelsea har gjort.
– Det er lovlig. Det er innenfor Premier League-reglene. Premier League hadde muligheten til å lukke det smutthullet forrige uke men klubbene bestemte at de liker det, det gir dem mulighet til å spille «slippe ut av fengsel»-kortet. Kanskje noen andre har lyst til å gjøre det samme i fremtiden.
Det ser med andre ord lyst ut for Chelsea innenlands, men på kontinentet kan de kanskje støte på problemer etterhvert. UEFA har et strammere regelverk, og Chelsea har brutt deres regler som begrenser hvor store tap man kan ha og hvor mye man kan bruke på lønn, overganger og agenthonorarer i forhold til inntektene. De kan ende opp med å måtte betale en bot for å unngå å bli kastet ut av Champions League den kommende sesongen.
Liverpool i underskudd, men ikke i trøbbel
Liverpool er ikke inne på topp ti over de «sunneste klubbene» ifølge The Athletic. Likevel trenger man ikke være bekymret.
Etter at Fenway Sports Group kjøpte klubben i oktober 2010 så fikk de den på rett kjøl, og har unngått de største negative overskriftene når det kommer til økonomien. I finansåret 2023/24 registrerte de dog et underskudd på 57 millioner pund før skatt, det største underskuddet i klubbens historie.
Mye av grunn til de svake tallene var at klubben ikke spilte Champions League-fotball den sesongen og dermed hadde en nedgang i medieinntekter på 16%.
Året i forveien registrerte de et underskudd på 9 millioner pund, som gjør at de står med et samlet underskudd på 66,1 millioner pund de to første årene av denne PSR-perioden.
Klubben har likevel lov til å trekke fra en del store utgifter når det hele skal regnes ut, utgifter som regnes som «sunne» av PSR. Det gjelder blant annet amortisering og diverse driftskostnader, og penger de bruker på ungdomsakademiet. Liverpool sitt er blant de dyreste i landet. Kvinnefotball og bidrag til lokalsamfunnet er også poster som kan trekkes fra.
Ifølge The Athletic sine beregninger så anslår de at Liverpool kunne ha tapt 75 millioner pund i regnskapsåret 2024/25 og fortsatt ha endt på riktig side av regelverket.
Også Swiss Ramble regner Liverpool som trygge. De anslår at Liverpool kan tape opp mot 83 millioner pund og fortsatt være innenfor reglene.
Liverpools regnskapsår ble for øvrig avsluttet 31. mai. De fleste andre Premier League-klubbenes regnskapsår slutter altså 30. juni. Kjøpene av Florian Wirtz og Jeremie Frimpong er derfor ikke med i beregningen for 2024/25.