Liverpool har solgt den engelske landslagsspilleren og U21-EM-vinneren Jarell Quansah til Leverkusen.
Det er en setning som rett og slett føles merkelig og ukarakteristisk å skrive som rød supporter. For bare ett år siden var Quansah på mange måter symbolet på klubbens fremtid – unggutten fra egne rekker som en dag skulle ta over plassen til Virgil van Dijk i midtforsvaret.
Dessverre har utviklingen gått litt feil vei siden den gang. Likevel viser overgangen for 22-åringen, som nylig spilte en viktig rolle for England U21 på vei mot EM-gullet, flere ting – blant annet at Liverpool ikke har gitt ham opp.
Trenger en ny start
Jeg er nok langt ifra den eneste som i lang tid har drømt om å se et Liverpool-lag med lokale gutter i viktige roller. Trent Alexander-Arnold har vært, og skulle fortsette å være en av dem, men han valgte å reise til Real Madrid i jakten på nye utfordringer.
En annen på lista var Quansah, unggutten som danket ut selveste Ibrahima Konaté fra lagoppstillingen på vårparten av Jürgen Klopps siste sesong på Anfield. Nå er også han historie på i den røde drakten – enn så lenge. David Lynch sa denne uken til liverpool.no at det var Quansah selv som ønsket en overgang.
Etter at han ble byttet ut til pause i åpningsrunden mot Ipswich i starten av forrige sesong, har han ikke sett ut som seg selv. Selvmål, svake involveringer og flere baklengsmål ble synonymt med midtstopperens navn, både som følge av individuelle feil, men også en god dose uflaks.
Selvtilliten fikk seg uansett en knekk, og basert på det vi fikk se i vårsesongen, har ikke det sluppet taket i den røde drakten. I sommer har han likevel vært svært solid for England i U21-EM, men slike ting sitter ofte i hodet – og kan ikke alltid forklares med ord.
En overgang til en ny klubb og en ny liga kan derfor være akkurat det spilleren trenger, og ingenting hadde vært bedre enn om Quansah virkelig får vist sitt høye toppnivå for Leverkusen på BayArena neste sesong. For selv etter en tung sesong er det ingen tvil: 22-åringen har talent!
Det er også verdt å nevne at Erik ten Hag blir hans nye manager. Nederlenderen har blitt latterliggjort for sitt prosjekt på Old Trafford, som kulminerte i en 15. plass i vår. Men i en underdog-rolle, med unge spillere, har han vist hva han kan tidligere. Det var nemlig ten Hag som tok Ajax til semifinalen i Champions League i 2019, med unggutter som Matthijs de Ligt og Frenkie de Jong. Førstnevnte, som spiller i samme posisjon som Quansah, har kanskje aldri vært bedre enn han var den gangen – som 19-åring.
Ikke gitt ham opp
Det var nok mange som ble spesielt glade da de fikk vite at Richard Hughes og Liverpool hadde klart å forhandle frem en tilbakekjøpsklausul for Quansah.
Den skal være gyldig fra sommeren 2027 – altså om to år – og da vil Quansah være 24 år gammel. Det kan vise seg å være et godt tidspunkt å hente ham tilbake til Anfield, dersom utviklingen går som håpet under ten Hag i Leverkusen-drakten.
Klausulen skal ligge på rundt 60 millioner pund inkludert klausuler. Det er ikke en altfor skremmende sum dersom Quansah på det tidspunktet er en etablert engelsk landslagsstopper, med to sterke sesonger bak seg i Bundesliga.
Det gir også inntrykk av at Liverpool på ingen måte har gitt opp 22-åringen, og at de fortsatt ser for seg at han kan bli så god at han – som man håpet i 2024 – kan ta plassen til van Dijk (eller en annen starter) når nederlenderens kontrakt utløper i nettopp 2027.
Prislappen ville per 30. juni 2025 plassert ham på en foreløpig tiendeplass blant de dyreste midtstopperkjøpene gjennom tidene. Harry Maguire (87 millioner euro) til Manchester United topper listen, ifølge Transfermarkt, med Matthijs de Ligt (til Juventus) og Virgil van Dijk (til Liverpool) like bak.
Quansah, på sin side, vil da koste omtrent det samme som Dean Huijsen til Real Madrid og Leny Yoro til Manchester United – to spillere han fint kan sammenlignes med, særlig basert på 2023/24-sesongen.
En viktig del av akademiet
Tilbakekjøpsklausulen for Quansah gjorde at overgangssummen havnet litt i skyggen da nyheten sprakk. Den skal ligge på 30+5 millioner pund, noe som gjør salget til det sjette største i Liverpools historie.
Ingen supportere ønsker mer enn at en av klubbens egne skal ta steget opp, slik Trent Alexander-Arnold, Curtis Jones, Quansah og Caoimhin Kelleher har gjort de siste sesongene. Men å levere spillere til førstelaget er bare én av akademiets funksjoner.
En minst like viktig oppgave er å bidra til sunn økonomi, der overgangssummer fra egne spillere regnes som ren profitt ved eventuelle salg. Her har Liverpool drevet god business de siste sesongene, selv om supporterne kanskje ikke alltid har vært like fornøyde.
Raheem Sterling for ti år siden er kanskje det mest kjente eksempelet – selv om han senere beviste sitt høye toppnivå. Andre eksempler er Jordon Ibe, som FSG fikk kraftig kritikk for å selge, og Rhian Brewster, som ble solgt for godt over 20 millioner pund til tross for svært begrenset spilletid på Anfield. Mange spådde store ting for sistnevnte, men han er i ettertid blitt mest kjent som spissen som «aldri» scorer for Sheffield United. Ibe har på sin side spilt sjettedivisjonsfotball.
Det er viktig å understreke at dette ikke er ment som noen kritikk av Quansah – tvert imot. Men vi supportere tenker ofte med hjertet og snakker ut fra håp og tro, mens de som styrer Liverpool tenker med hodet – og klarer å tjene gode penger samtidig.
Totalt har Liverpool solgt 21 akademispillere for over én million pund de siste ti sesongene (uten å regne med Quansah), og har tjent 225,1 millioner pund på disse salgene. En svært viktig sum – særlig for alle som i sommer ønsket seg spillere som Florian Wirtz til Anfield.
Det er alltid trist når en akademispiller man virkelig hadde troen på forlater klubben, men salget av Quansah gir likevel mening – både for spilleren og for Liverpool. Nå gjelder det bare å stole på at det riktige valget er tatt – og hvis ikke kan det heldigvis reverseres i 2027.