FSG nektet å møte kineserne så lenge Newcastles nye førstedame var involvert

Amanda Staveley, som blir omtalt som Newcastles nye førstedame, er en svært omstridt forretningskvinne.

17. okt 2021 kl 19.30Einar Kvande

Amanda Staveley sto bak da selskapet China Everbright forhørte seg om å kjøpe Liverpool i 2016. Fenway Sports Group var villige til å møte kineserne på den betingelsen at Staveley ikke skulle være med på forhandlingene. Det sier litt om hvor kontroversiell den nye Newcastle-lederen er.

Uten Staveley ville det aldri ha blitt noen avtale mellom Sheikh Mansour bin Zayed al-Nahyan fra Abu Dahbi og Manchester City, som også forandret landskapet i engelsk fotball. Staveleys fingeravtrykk finnes dermed på de to mest kontroversielle klubbovertakelsene i Premier League-historien, slår Daniel Taylor i The Athletic fast.

Nå har Staveley fått det som hun ville for Mohammed bin Salman al Saud, kronprinsen i Saudi-Arabia, og dermed har hun også fått en plass i Newcastle-styret.

DIC og Everbright med åtte års mellomrom

I Liverpool er man ikke spesielt glade i 48-åringen, selv om etter sigende var Liverpool-supporter i barndommen. Hun forsøkte å få istand en potensiell overtakelse av Anfield-klubben for Dubai International Capital (DIC) i 2008, og prøvde desperat å få Liverpool Echo på sin side under den prosessen.

Liverpool var skeptiske da DIC tok kontakt to år tidligere. En delegasjon fra Anfield fløy til Dubai for å møte Sheikh Mohammed, men han hadde dratt for å ri på hest isteden.

Staveley gjorde et nytt forsøk på vegne av DIC da amerikanerne Tom Hicks og George Gillett eide klubben. Hun møtte tre representanter for supporterunionen Spirit of Shankly på Albert Dock, for å tale DIC sin sak. Hun hadde allerede møtt Hicks under en fasanjakt i Yorkshire. Men hun lykkes ikke. 

Vi spoler frem åtte år, til 2016, og Staveley forsøkte igjen å bli involvert i et oppkjøp av Liverpool. Denne gangen for Everbright, et kinesisk statseid selskap. John W Henry, som hadde kjøpt Liverpool seks år tidligere, nektet å snakke med Staveley fordi han ikke ville snakke med mellomledd, men sa han kunne snakke med Everbright direkte, dersom toppene der var seriøse og ville fly til England. Det skjedde aldri.

En kilde som The Athletic har snakket med i Liverpool beskriver det Staveley representerte som et luftslott. Andre sier til nettstedet at Staveley ikke nyter særlig respekt på Merseyside, og beskriver det hun drev med som bortkastet tid for klubben. Liverpools nåværende eiere, Fenway Sports Group, gjør ifølge Athletic konsekvent ikke forretninger med noen som benytter Staveley som rådgiver.