Hva skjer nå?

En oppsummering etter en dramatisk dag i Manchester.

2. mai 2021 kl 20.11Einar Kvande

Liverpools bortekamp mot Manchester United søndag ettermiddag ble utsatt av sikkerhetshensyn, etter voldsomme demonstrasjoner fra Manchester United-fansen, rettet mot Old Trafford-klubbens eiere, Glazer-familien, i timene frem mot det som skulle ha vært avspark-tidspunktet. 

Avspark skulle være klokken 17.30, men før den tid hadde flere hundre United-supportere brutt seg inn på Old Trafford og inntatt gressmatta. Det ble begått hærverk, og det ble utøvet vold og kastet gjenstander både mot vakter og politi.

Like før klokken 18.30 kom det en offisiell pressemelding fra Manchester United, som bekreftet at kampen var avlyst. 

Liverpool FC stiller seg bak avgjørelsen

Dette var en avgjørelse som både politiet, de lokale myndighetene, Premier League og de to klubbene var enige om. De ble også enige om at kampen skal spilles på et senere tidspunkt, og det jobbes nå for å finne en ny dato for matchen. Dette betyr at det ikke er snakk om at Liverpool tilkjennes seieren og de tre poengene, slik enkelte har spekulert i. Liverpool FC har gjort det klart at de ønsker at kampen blir spilt, i sin egen pressemelding, lagt ut på Anfield-klubbens nettsider.

«Liverpool FC er helt enig i avgjørelsen om å utsette dagens kamp som en følge av det som skjedde på Old Trafford og tilstøtende områder.

Det er vårt syn at sikkerheten til allmuen må gå foran andre faktorer når en slik avgjørelse tas. Man må garantere for sikkerheten til alle deltakere, stab og dommere, og dette må prioriteres.

Det var åpenbart at det ikke var mulig å gi slike garantier i dag, fordi situasjonen eskalerte så raskt.

Vi vil fortsette vår dialog med Manchester United, Premier League og de lokale myndighetene for å finne en passende dato for kampen.

Så snart vi har denne informasjonen vil vi informere våre supportere om dette.»

Kan få en bot

Manchester United kan komme til å få en bot fordi klubben ikke klarte å arrangere en hjemmekamp som planlagt. Aldri tidligere  har en Premier League-kamp blitt utsatt under omstendigheter som dette, men United fikk en kamp mot Bournemouth utsatt i 2016. Den gangen ble kampen spilt etter at de andre lagene var ferdige med siste serierunde, etter at det ble foretatt en kontrollert sprenging av en mistenkelig gjenstand/mulig bombe.

Premier League ga ikke United noen bot den gangen, og slo fast at klubblederne til både United og Bournemouth hadde vært ekstremt behjelpelige.

Håndboken til Premier League for 2020/21 ramser opp fem unntak som fører til akseptable utsettelser. Der ramses det opp kollisjoner med kamper i andre turneringer, utsettelser fordi dommeren krever det, fordi politiet krever det, fordi myndighetene krever det, eller utsettelser etter skriftlig samtykke fra Premier League-styret.