– Det var komplisert å finne ut av reglene – men det var verdt det

John Arvid Isaksen er en av nordmennene som har reist for å få med seg Liverpools første kamp på Anfield foran fulle tribuner siden mars 2020.

Premier League-sesongen er i gang igjen, og for første gang siden mars 2020 skal kampene i England spilles for fulle tribuner. Det betyr at turistene har begynt å vende tilbake til Liverpool, og nordmenn er intet unntak.

– Liverpool-reiser har blitt en del av livet

En som har tatt turen over Nordsjøen for å være tilstede på Anfield lørdag for første gang på halvannet år er John Arvid Isaksen fra Hammerfest.

På en vanlig sesong reiser Isaksen til Merseyside fem-seks ganger, og han er “alltid” til stede de første ligarundene.

– Det har blitt en del av livet å reise hit ganske ofte, så det har vært ganske kjipt men ikke noe jeg har kunnet gjort noe med. Tomme tribuner, ikke mulig å reise over grensen, karantene og sånn. Så det har vært litt kjedelig, forteller han liverpool.no på en kafé i Liverpool.

Så fort terminlisten for 2021/22 ble publisert i juni, booket Isaksen reisen.

En jungel av regler

Å krysse grensene under en pandemi er ikke bare-bare. Det krever en god del research og planlegging, spesielt hvis man ikke er fullvaksinert.

– Jeg har hatt Covid, og ellers i Europa har man da grønt korona-pass og kan reise overalt innad i EU. Så jeg regnet med det skulle gå bra å reise til England for nordmenn som har hatt Covid også, forteller han. Men han ble holdt lenge på pinebenken.

England og Norge/EU har operert med forskjellige koronapass. Da de omsider åpnet opp for hverandres dokumentasjoner, er det noen store forskjeller – i England regnes man kun som fullvaksinert hvis man har fått begge vaksinedoser, ikke sånn som Isaksen som har hatt gjennomgått sykdom. Han måtte dermed ha sittet i karantene etter innreise så lenge Norge var listet som «amber».

– Så da satt jeg der og tenkte «helsike også».

Men så kom flaksen. Den 8. august ble Norge endret til «grønt» fra Englands side. Dette var dagen før Isaksens reise. Grønn status betyr at smittetrykket regnes som så lavt at man kan reise fritt inn i England, mot at man tar en hurtigtest på forhånd, fyller inn innreiseskjema og bestiller en Day 2-test.

Dette er de nåværende reglene for reise direkte fra Norge til England:

  • Ta en PCR eller antigen/hurtigtest tre dager før ankomst England eller senere, og resultatet må være negativt. Når du kommer til flyplassen må du ha bevis på det negative resultatet, helst på engelsk.
  • Forhåndsbestille en Day 2-test til å tas etter ankomst i England
  • Fylle inn et «Passenger locator form»

Reiser man med en mellomlanding gjelder andre regler. Les på engelske myndigheters side, eller vår forklaring her.

Hvis du ikke er vaksinert, må du sitte i karantene ved retur til Norge og ta test før og etter ankomst. England er nemlig fargelagt «mørkerødt» av norske myndigheter. Er du vaksinert eller har grønt vaksinepass etter f.eks gjennomgått sykdom, slipper du karantene ved retur til Norge. 

Day 2-test må bestilles og betales før man reiser, og et unikt referansenummer relatert til denne bestillingen må fylles inn på innreiseskjemaet. Ergo, man slipper ikke inn i England uten bevis på at man har bestilt test til dag to. Isaksen booket Day 2-test på Randox i Chavasse Park på Liverpool One for 60 pund.

– Det var en skikkelig jungel å finne ut av hvor man kan ta Day 2-test, men jeg fikk booket her på Liverpool One. Jeg ville ha et sted man kunne møte opp så jeg slapp gjøre det på egen hånd.

– Det var komplisert da jeg satt og leste om det. Også er det så vanskelig å finne all informasjonen enkelt for det står så mye, så det var nesten så jeg tenke «er det verdt det?» Men det er jo verdt det når jeg sitter her, sier Isaksen fra solsteiken i Liverpool.

– De gikk gjennom absolutt alt

Selve reisen gikk over all forventning.

– Jeg brukte kanskje 20 minutter i skranken med SAS for å få dem til å klargjøre meg for reisen. De skulle gå gjennom absolutt alt – de ville se resultatet på hurtigtesten, de ville se skjemaet, de ville se bekreftelsen på Day 2-testen. Det var litt styr der, men det gikk bra.

Den store overraskelsen kom i England.

– Jeg trodde det skulle være helt jævlig å komme seg inn i England, men alt gikk knirkefritt. Jeg landet i Manchester og det tok 20 minutter fra jeg reiste meg fra flysetet til jeg var ute av flyplassen. Jeg måtte ikke vise noen ting. Jeg var helt sjokkert, jeg trodde jeg måtte vise skjema og sånn her i England også. Men all sjekken foregikk på Gardermoen.

Han kunne gå gjennom automatisk passkontroll og trengte altså ikke snakke med noen da han ankom England.

– Det var ingen kø i passkontrollen, rett igjennom, ingen problem. Manchester Airport er jo en flyplass mange ikke liker, men det var helt nydelig nå. Bagasjen lå og ventet på båndet. Det var himmelsk.

LIV: Det har vært liv igjen i gatene i Liverpool siden april. Her fra Castle Street.

LIV: Det har vært liv igjen i gatene i Liverpool siden april. Her fra Castle Street.

– Godt å se at det er liv her

Forrige gang Isaksen var i Liverpool var i august for ett år siden. Da var landet ute av lockdown men det var påbud om munnbind og andre tiltak som støttet sosial distansering. Nå er landet mer eller mindre helt åpent.

– Det er mye folk ute og går, det er folk på butikkene. Det er en del tomme lokaler da, det ser jeg. Men samtidig så synes jeg livet går sånn ganske normalt her.

– Det var veldig flott å se at det er liv. Folk sitter ute og spiser og drikker og koser seg.

– Det skal bli deilig å komme seg inn på Anfield lørdag. Synd det er tidlig-kamp, men det skal bli helt fantastisk. Jeg har ikke vært på Anfield siden Atletico Madrid-kampen. Jeg var heldig som var der på den siste kampen. Det er jo deilig her, det skal bli godt å komme inn og sette seg på 12th Man og Taggy’s både før og etter kamp, sier Isaksen som gleder seg over at fotballreiser kan starte opp igjen.