Ny teknologi har sørget for kraftig nedgang i antall skader

Liverpools bruk av ny teknologi har sørget for en nedgang på over 30 prosent når det kommer til skader.

Liverpool har gått fra en sesong som nesten ble fullstendig ødelagt av skader til å ha en langt friskere tropp denne sesongen, spesielt etter jul. Det er langt fra tilfeldig, kan vi lese i en artikkel fra The Telegraph onsdag. 

Silicon Valley-baserte Zone7 er et selskap som spesialiserer seg i kunstig intelligens, og Liverpool har dratt stor nytte av deres algoritmer denne sesongen - både for å vurdere risiko for skader og for å vurdere hvilke tiltak som skal settes inn for å være i forkant slik at man unngår skader på spillere. 

Jürgen Klopp har uttalt at kvaliteten på dagens Liverpool-stall er den beste han har hatt til rådighet i sin karriere, men ni endringer fra én viktig kamp til en annen er mye uansett situasjon. Rotasjonen handler mest om å unngå skade på de beste spillerne, og det har vist seg å fungere veldig godt denne sesongen. 

Nedgang på en tredjedel

Liverpool har opplevd en langt hyggeligere sesong enn i fjor når det kommer til skader. Tall fra The Telegraph viser at Klopps rotasjon har gitt resultater både på banen og i form av færre navn på skadelisten. 

Fra å ha spillere ute med skade i til sammen 1513 dager forrige sesong, er tallet 1008 dager denne sesongen. Når det gjelder større skader er tallene enda bedre. Forrige sesong var det 1409 dager totalt der spillere var ute med en alvorlig skade (ni dager eller mer). Denne sesongen er tilsvarende tall 841 dager. 

Sportsviter Simon Brundish sier i artikkelen at Klopp har blitt bedre til å rotere hvert eneste år. 

– Klopp forstår sportsvitenskap. Han bruker informasjonen godt og har et sterkt lag rundt seg. Han har lagt en strategi for hele sesongen og rotert med en tanke om at spillere skal få en spesifikk mengde kampbelastning, sier han og legger til at Liverpool aldri hadde klart å komme seg gjennom den utrolige terminlisten som har vært denne våren uten mye fokus på rotasjon. 

Algoritmer på det meste

Zone7 sin modell tar for seg det meste man kan tenke seg når det kommer til å vurdere en spillers risiko for skade. Kamp- og treningsdata sier seg selv, men den tar også for seg ting som søvn og stressnivå for hver enkelt spiller. Informasjonen teknologien samler sammen blir levert til Klopp og de andre i støtteapparatet via en app som er utviklet av selskapet. 

– Programvaren sørger for at risikoen for skader er minimal og at tilstanden til spillerne til enhver tid er så bra som mulig. Noen ganger kan svaret være at man må trene litt mindre på spesifikke ting, som for eksempel spurter. Andre ganger kan svaret være å trene mer og hardere fordi spilleren ikke er godt nok trent, sier Tal Brown, som er grunnlegger av Zone7. 

For et par år siden ble det anslått at Zone7 kunne oppdage 70 prosent av skader opp mot syv dager før skadene ville oppstå. De fant ut at det å spille seks kamper eller mer over en periode på 30 dager førte til en kraftig økning i risikoen for skade. Liverpool har akkurat spilt sin kamp nummer ni på 30 dager, og rotasjon har vært nøkkelen for å unngå flere skader enn de få som har kommet. 

Brown mener deres programvare bare kommer til å bli bedre etter hvert som tiden går og de får mer data å legge inn i modellen. Av den grunn har Liverpool forlenget avtalen med Zone7 med to år, og den skal også tas i bruk på U23- og kvinnelaget. Kombinert med de beste folkene på området, blant dem Andreas Schlumberger, virker det som Liverpool nå også har fått den beste teknologien på plass for å unngå skader i fremtiden.