Kulturelt påfyll på Liverpool-reisen

Liverpool har en rekke gode museer – og de fleste er gratis. Her er noen museer og gallerier du kan besøke på neste tur.

Liverpool har mange museer og gallerier som viser frem kunst, både nytt og gammelt. De fleste er gratis – men det er hyggelig å legge igjen en liten seddel eller noen mynter som en donasjon for at de fortsatt kan kunne holde dørene åpne.

Open Eye Gallery

I de sorte glassbygningene på Mann Island finner man Open Eye Gallery, et moderne fotogalleri. Frem til 12. desember er det «Collective Matters» som er utstilt. Utstillingen feirer sosiale prosjekter som har foregått i nordvest-England de siste par årene.

Galleriet er åpent fra onsdag - søndag, 11.00-16.00. Inngang er gratis.

Tate Liverpool

På Albert Dock finner man Tate Liverpool – et must på Liverpoolturen, hvis man er lettere kunstinteressert. Galleriet ble åpnet i mai 1988, og var da det største galleriet i England for samtidskunst utenfor London.

Galleriet er åpent fra tirsdag - søndag, 10.00-17.50. Inngang er gratis.

TATE: Tate Liverpool fra en Roy Lichtenstein-utstilling i 2018.

TATE: Tate Liverpool fra en Roy Lichtenstein-utstilling i 2018.

Walker Art Gallery

For vakre skulpturer og malerier er det Walker Art Gallery man burde besøke. Galleriet har en stor samling europeisk renessanse-malerier, verker fra Rembrandt, Rubens, Turner og Stubbs, Monet, for å nevne noen.

Frem til 27 februar er det en Walter Sickert-utstilling i museet. Galleriet holder 348 tegninger av den radikale kunstneren – den største samlingen i verden, og flere av verkene har aldri vært utstilt tidligere.

Museet er åpent tirsdag - søndag, 10.00-16.00. Inngang er gratis.

SKULPTURER: Walker Art Gallery har en stor samling skulpturer og malerier.

SKULPTURER: Walker Art Gallery har en stor samling skulpturer og malerier.

Dead Pigeon Gallery

Dead Pigeon Gallery er et stadig vandrende galleri, så her må man følge med på deres sosiale medier for å finne hva og hvor deres seneste utstillinger er. Galleriet er et samfunnsprosjekt som ønsker å bringe kunst til områder og mennesker som ikke vanligvis omgås kunst.

Deres neste utstilling kalles Dockers, og er bare tilgjengelig fra fredag 3. desember - lørdag 4. desember. Visningen er på kontoret til den lokale Labour-politikeren Dan Carden i Priory Road, Anfield. Fotoutstillingen tar for seg den store streiken blant havnearbeiderne i Liverpool fra 1995-1998.

The Bluecoat

Bluecoat er en av byens beste museer for samtidskunst, som ønsker å gi kunst til folket på en ny måte. Galleriet har en helt perfekt beliggenhet, midt i sentrum, så det er strålende å slå ihjel en time eller to hvis man ønsker en pause fra shoppingen.

Museet er åpent onsdag - søndag, fra 11.00-17.00. Inngang er gratis.

Det er ikke bare kunst som stilles ut i Liverpool by. Man har naturligvis Liverpool FC-museet på Anfield som er en nødvendighet dersom man reiser på fotballtur, men det er også andre museer som er verdt å stikke innom på Liverpool-turen.

Maritime Museum/International Slavery Museum

En havneby som Liverpool må selvfølgelig ha et museum dedikert til sin maritime historie. Og museet skuffer ikke. Her fortelles byens sjøfartshistorie. En utstilling er dedikert til Titanic, og viser blant annet flere gjenstander funnet i forliset. Det er også en større seksjon dedikert til andre verdenskrig og kampene som ble kjempet på havet.

I etasjen over det maritime museet finner man det internasjonale slaveri-museet. Det er viktig, lærerikt og legger ikke skjul på byens egen deltakelse i maktmisbruket.

Begge museene er åpent fra tirsdag - søndag, 10.00-16.00. Inngang er gratis.

MARITIM HISTORIE: Liverpool har naturligvis et museum dedikert til sin maritime arv, og det ligger naturligvis på Albert Dock.

MARITIM HISTORIE: Liverpool har naturligvis et museum dedikert til sin maritime arv, og det ligger naturligvis på Albert Dock.

World Museum

Et annet gratismuseum er World Museum, hvor man blant annet finner mumier, et akvarium og et planetarium. Museet er kjempepopulært og i helgene må man beregne god tid dersom man er avhengig av heis for å ta seg opp og ned etasjene. Her er det noe for hele familien.

Museet er åpent tirsdag - søndag, 10.00-16.00. Inngang er gratis.

Museum of Liverpool

Det flotte museet som ligger mellom Three Graces og Albert Dock er et must for alle som er glade i Liverpool by. Her fortelles historien til byen fra start til nåtid. Visste du at det pleide å gå en jernbane gjennom byen? I museet kan man se den gamle jernbanevognen. I den øverste etasjen blir utstillingene byttet ut med jevne mellomrom. Nå får tiden er det utstillingen The People’s Republic man finner på toppen av trappa. Utstillingen forteller hva det betyr å være en Liverpudlian og hvordan det har forandret seg de siste 200 årene.

Museet er åpent tirsdag - søndag, 10.00-16.00. Inngang er gratis.

Beatles-museene

Selvsagt må man få litt Beatles inn i årene når man er på tur til Liverpool – selveste Beatles-byen. Og det er vanskelig å unngå Fab Four når man er på Merseyside – de dukker opp i pubnavn, i suvenirbutikker og fra høyttalerne til gatemusikantene.

På Albert Dock finner man The Beatles Story, museet som forteller historien til verdens største band som vokste opp i Liverpool. Over fire millioner mennesker hadde besøkt museet i 2015. Inngangsbilletter koster 17 pund for voksne, 9,50 pund for barn.

I Mathew Street åpnet det relativt nylig et nytt Beatles-museum, Liverpool Beatles Museum. Det er litt rimeligere enn The Beatles Story og koster 15 pund for voksne, 7,50 pund for barn. Det er Roar Best sin samling som er utstilt – Roar er broren til Pete, som spilte i Beatles de to første årene.